Kulis Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2017 01:14

Başbakan Yıldırım Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifasını sundu iddiası

16 Nisan Referandum'unda Cumhurbaşkanlığı Sistemi düzenlemesinin kabul edilmesini ardından AK Parti'de bundan sonrası için izlenecek yol haritası konuşuluyor. Kulislerde Başbakan Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifasını sunduğu iddia ediliyor

Başbakan Yıldırım Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifasını sundu iddiası

AK Parti tarafından hazırlanan MHP'nin destek verdiği "Başkanlık Sistemi" düzenlemesini öngören Anayasa değişikliği 16 Nisan'da yapılan referandumda kabul edildi. Referandum'da istediği sonucu alan AK Parti’nin gündeminde bundan sonraki izlenecek yol haritası konuşulmaya başlandı. 

16 Nisan'da gerçekleşen referandum sonrası Başbakan Binali Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a siyasi nezaket gereği  geçtimiz hafta “genel başkanlık” istifasını sunduğu öne sürüldü. 

Başbakan Binali Yıldırım daha önce AK Parti'nin Olağan Kongresi'nin 2018’de yapılacağını açıklamıştı. Yıldırım'ın tarih açıklamasına rağmen Ankara'da siyasi atmosferin değiştiği biliniyor. Ankara kulislerinde konuşulan bir başka konunun ise, AK Parti'de "Yeni bir Davutoğlu Krizi"nin çıkmaması ve partide çok başlılığın yaşanmaması için, AK Parti'nin 20-21 Mayıs 2017 tarihinde Olağanüstü Kongreye gitmesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 tarihinden önce partinin başına geçeceği de iddia ediliyor.

AK PARTİ'DE İKİ BAŞLILIK OLMASIN TALEBİ

16 Nisan referadumundan sonra geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Başbakan Binali Yıldırım'ın “Yeni siyasal sistemin adı "Partili Cumhurbaşkanlığı Sstemi,  bu süreçte sizin AK Parti'nin başına geçmenizde herhangi bir engel yok. Ben  AK Parti Genel Başkanlığından istifamı sunmaya hazırım. Siz talep ederseniz olağanüstü kongreyi hemen toplarız” dediği iddia edildi.

Başbakan tarafından Cumhurbaşkanına ifade edilen referandum sonrası sürecin değişmesi gerektiğine dikkat çeken AK Parti'nin kurmayları, “Referandum ile Anayasa değişikliği kabul gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti'nin genel başkanı olmasında bir engel yok. Partide iki başlılığın yaşanmaması için bu gerekli” şeklinde görüşlerini bildirdiler.

KONGRE İÇİN AHMET DAVUTOĞLU MODELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, Başbakan Yıldırım’ın Olağanüstü Kongre önerisine sıcak baktığı ve en kısa zamanda kongreyi toplama talimatı verdiği öne sürüldü. AK Parti’de, tıpkı Ahmet Davutoğlu’nun genel başkan seçilmesi döneminde olduğu gibi 5 Mayıs 2017'de olağanüstü kongre kararı alarak ve 20 ya da 21 Mayıs 2017 tarihlerinde kongreyi gerçekleştirebileceği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti'nin başına resmen geçebileceğini konuşuyor.

AK PARTİ 5 MAYIS’TA KONGRE KARARI İLAN EDİLECEK

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK)’nun 16 Nisan Referandumu'nun kesin sonuçlarını açıklamasının ardından AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK)’nu toplayarak AK Parti'de olağanüstü kongre kararını açıklayacağı tahmin ediliyor. Resmi sonuçlar sonrası AK Parti’nin 5 Mayıs’ta olağanüstü kongre kararı alacağı iddia ediliyor. Kulislerdeki iddialara göre eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan Olağanüstü Kongre kararını erken bulur ya da istemez ise AK Parti’nin olağan kongresi 12 Eylül 2018’de yapılacak. Fakat uzmanlar AK Parti'de olağan kongre yapılmasını zayıf bir ihtimal olarak değerlendiriyor.

Ekleme Tarihi: 25 Nis 2017 01:14