Kulis Güncelleme Tarihi: 21 Şub 2018 08:55

Seçim ittifakı maddelerine özel "sızmasın" önlemi

AK Parti ve MHP'nin siyasi partilerin seçimlerde ittifak kurmasını yasal zemine kavuşturan teklifi bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacak. 26 maddelik teklifin madde sayısının düşmesi bekleniyor. Komisyon üyelerinin teklifin sızdırılmasını önlemek için özel önlemler aldığı ortaya çıktı.

Seçim ittifakı maddelerine özel

AK Parti ile MHP arasında kurulan İttifak Komisyonu’nun hazırladığı, en son liderlerin onayından geçen teklif bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Son bir incelemeden geçecek teklifin 26 olarak açıklanan madde sayısının biraz daha düşmesi bekleniyor.

Nergis Demirkaya'nın haberine göre İttifak Komisyonu’nun yaklaşık 1 aylık çalışmasının ardından tamamladığı teklif, Seçimlerin Temel Hükümleri, Siyasi Partiler, Milletvekili Seçimi ve Mahalli İdareler Seçim Kanunu olmak üzere 4 kanunda değişiklik öngörüyor.

Komisyonun AK Partili üyesi Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, 26 madde olarak açıkladıkları teklifte, bir maddede yapılacak değişiklik yeterli olacağı için toplam madde sayısının düşebileceğini söyledi.

TEKLİFTE KOMİSYON ÜYELERİNİN İMZASI OLACAK

Meclis Başkanlığı’na son bir incelemeden sonra sunulacak teklifte İttifak Komisyonu’nda bulunan AK Partili ve MHP’li toplam 6 milletvekilinin imzası olacak. Teklif iki parti üyeleri tarafından Meclis Başkanlığı’na teslim edilecek.

Teklifin Komisyon ve Genel Kurul çalışmalarının hızla tamamlanması, Mart ayı ortasına kadar kanunlaşması hedefleniyor.

ORTAK BASIN TOPLANTISIYLA AÇIKLANACAK

Komisyon üyeleri teklifin son halini Meclis’te düzenleyecekleri ortak basın toplantısı ile açıklayacak. Bugüne kadar teklifin içeriğiyle ilgili basına resmi bir açıklama yapmayan Komisyon üyeleri çıkan haberlerin metnin son halini yansıtmadığını söyledi. Bir üye yansıyan haberlerin Komisyonda konuşulmuş konular olduğunu ama tam olarak teklifin içeriğini yansıtmadığını söyledi.

‘TECRÜBELİ SİYASETÇİ’NİN ANLATTIKLARI!

Çalışma sürecinde içerikle ilgili özellikle bilgi paylaşmadıklarını anlatan komisyon üyelerinin sızmalar için de önlem aldığı ortaya çıktı. Bir Komisyon üyesinin anlatımına göre, “tecrübeli siyasetçi olmanın yolu çalışmayla ilgili yakın çevreye dahi bilgi verirken dikkatli olmayı gerektiriyor.”

Bu üye önlem olarak Komisyon çalışmalarıyla ilgili çevresindekilere bilgi verirken, bu bilgi içine çeşitli ‘mayınlar’ yerleştirdiğini söylüyor. Bu mayın, konuşulmuş ama reddedilmiş bir konu veya çok üzerinde durulmayan bir öneri olabiliyor. Bu verilen bilgi ertesi gün basında çıktığında bu sızdıran çevre de tespit edilmiş oluyor.

(Kaynak: Nergis Demirkaya -Gazeteduvar)

Ekleme Tarihi: 21 Şub 2018 08:55