Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 13 Eki 2016 23:26

Eski Hun Türklerin James Bondları: Alpağutlar

Araştırmacı Yazar Hakan Haslaman, uzun yıllar yaptığı araştırmalar sonucunda Türklerin ilk dövüş sistemi olan AMAROK'u, dünya spor federasyonuna tanıttı. Haslaman kitabın hikayesini Dosya Haber'e anlattı.

Eski Hun Türklerin James Bondları: Alpağutlar
Haslaman Blade 2, Terminatör 3 gibi filmlerinin aksiyon sahnelerinin ustası ve aynı zamanda iyi bir kılıç ustası. Hakan Haslaman, Özbek Türkolog ve akademisyen eşinin desteği ile eski yazıya ilgisi sayesinde Türklerin ilk sistemli dövüş sanatı olan Amorok'u bugün  kullanılır hale getirdi.

Amarok da dövüş sistemi olarak dünyaya tanıttı.  Haslaman, Hollywood'da eğitim görmüş bir Türk dublörü ve aynı zamanda yönetmenlik, yapımcılık ve senaristlik de yapıyor. 

Haslaman Hollywood sanatları üzerine yüksek tecrübe sahibi oldu ve tüm bilgisini kendi yazdığı Stunt kitabı Stunts'ta yayınladı. Hakan Haslaman aynı zaman’da eski Türklerin ilk dövüş sanatı olan Amarok’un (Alpağutnung Mengü Azrak Oğuz Köreşi) kurucusu. 
 
Amarok, eski Türk kültür ve geleneklerinin köklerinden oluşan bir dövüş sanatı. Hakan Haslaman Orta Asya’da yaptığı çalışmalar sonucu elde etdiği kaynakları bir sistem sekline getirip, bu sanatı geliştirdi ve adını Amarok koydu.

Bu sistem uluslararası dünya dövüş sanatları federasyonlarından ilk orijinal eski Türk dövüş sanatı olarak 1995 yılında onaylandı.

Hakan Haslaman birçok başarılara imza attı Dövüş sanatında dünya rekoru kırıp, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Aynı zaman’da dünya’nin en iyi Stuntman’leri arasına girip, Hollywood Taurus World Stunt Awards Academy’ye ilk Türk Stuntman üye olarak seçildi.

Haslaman kitabının öyküsünü böyle anlatıyor: 

AMAROK "Alpağut‘nung Mengü AzRak Oğuz Kerişi“ denilen bir dövüş uzluğunun kısaltması olarak kullanılıyor. Eski Hun Türklerinin tarihinde bu ad ile yer almıyor fakat bu yeni uzluğun kökü eski Hun Türklerin geçmişinden, gelenekleri ile Kam biliminden geliştirilerek kurulmuş.

Eski Hun Türklerin İslam öncesi olan geçmişlerinden toplanmış bu bilgiler, yalnızca er Alpağutların yaşam biçimine dayanıyor.

Başnak er olan Alpağutların yaşamlarını yıllar boyu araştırıp, 1995 yılında bu essiz eri, adını AMAROK verdiğim dövüş uzluğu altında diriltmeyi amaçladım.

AMAROK‘un öncelikli amacı, eski Hun Türk atalarının alplıklarını övmek için kurulmuş olsada, AMAROK yine de öneme alınacak bir dövüş uzluğudur.

Sizlere doğabilecek değişik yanıg durumlarda, çok etkileyici dövüş yetenekleri verip, kişisel gelişiminizi sağlar.

Bu dövüş uzluğu üzerine 2014 yılında bir eğitim görseli (DVD) çekip bütün ilgili olan kişilere izlemeleri için sundum.

Ayrıca Alpağutların kim olup, özelliklerini ayrıntılı biçimde anlatabilmek için uzun yıllar sürüp, adını „Saka Kartalı – Alpağut“ verdiğim bitiğimi de yazmaya başlamıştım.

Alpağutlar öncelikle büyük kamlardan eğitilip, eski Hun Türk ınancı üzerine atalarının koruması altında olan seçkin erlerdirler. Yaşamları yalnızca bu acunda olmakla değil, aynı anda atalarının tın acununda bulunmakla özelliklidir.

Korkunun ne olduğunu bilmediklerinden, Alpağutların korunma turalarına gereklikleri de yoktur. Bu eşsizliklerinden dolayı, yalnızca Kağanlarının özel buyruğuna bağlı olmak için yetiştirilirlerdi, buda onlara atalarından verilen yaşam görevleri olurdu.

Alpağutların özellikleri, sürekli Kağanlarının buyruğunu yerine getirmek idi, kendi yaşamları söz konusu olsa da, Kağanlarının buyruğunu yerine getirmeden ölmezlerdi.

Bu çağda karşılaştırıldığında, bir Alpağut eski çağın James Bond’u olduğu söylenip, özel ajanlık görevinin ilk kurucusu olarak da görüne bilinir.

Bu göreve gereken büyük beklentiyi, bu çağda olduğu gibi, eski çağda da çok az erler yerine getirebilirdi.

Alpağutların üzerine yapmış olduğum bunca araştırmaları bir araya toplaya bilmek için, Alpağut savaşcılarını bir öykü bitiğinde anlatmak istedim, bunuda konu olarak seçtiğim eski Saka Türklerinin Alper Tunga Kağanlarından sonra gelen Şu Kağanlarının öyküsüne bağlantılı yaptım.

Şu Kağan üzerine çok az bilgi kaynakları bulunduğundan, bu eşsiz Kağanı bir cizgi bedizli bitikte, Alpağut savaşçısını anlatarak yeniden yaşatmaya çalıştım. „Saka Kartalı – Alpağut“ bitiğimi yazmaya başladığımda, yıllardır emek verip topladığım bilgileri oldukça öz Türkçe sözleriyle yazmaya çalıştım. Bu çalışmada Türkolog olan Özbek eşiminde bir çok emeği geçip, bitik dilediğim sonuca getirebilindi.

Okuyucularımıza bu bitikte yalnızca Türk dilinin bolluğunu değil, eski Türk geçmişi ile geleneklerinin bolluğunu da bir gerçek öyküyle yakınlaştırmak istedim.

Bu bitik öz Türkçe sözlerle yazılmış olsa da, okuyucularımız bitiğin içerdiği öyküyü kolaylıkla anlayıp, konuya bağlı kalacaklarını ınanıyorum.

Bu nedenle bitiğin ikinci bölümü olan „Hun Bürkütünü“ yazmaktayım. Amacım en kısa çağda bunu da yayınlamak olacaktır.




Yazar: Hakan Haslaman
İSBN: 978-3-00-020265-0 

Kitap Satış Linki: http://www.lulu.com/shop/hakan-haslaman/saka-kartal%C4%B1-alpa%C4%9Fut/paperback/product-22879513.html
 

Ekleme Tarihi: 13 Eki 2016 23:26