Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 23 Kas 2017 10:37

Türkiye ve İsveç’ten “babalık” manzaraları Ankara’da buluştu!

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’in “İlk İş Babalık” kampanyası kapsamında hayata geçirdiği “Babalık Anları” sergisi 22 Kasım akşamı Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen bir davetle açıldı.

Türkiye ve İsveç’ten “babalık” manzaraları Ankara’da buluştu!

İsveç Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen sergi, 26 Kasım tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Uzun yıllardır babaların çocuk bakımında ve gelişiminde sorumluluk üstlendiği “ilgili babalık” konusunda eğitim ve farkındalık yaratma çalışmaları gerçekleştiren AÇEV, bu yıl “İlk İş Babalık” Kampanyası’nı hayata geçiriyor. Bu doğrultuda, yıl boyunca iletişim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra farklı illerde etkinlikler de düzenliyor. Vakıf, iki ayrı ülkeden babalık manzaralarını buluşturan ve İsveç Başkonsolosluğu’yla gerçekleştirilen proje kapsamında Haziran ayında İstanbul’da açılışı yapılan “Babalık Anları” sergisini Ankara’ya taşıdı. İsveç Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi’nin desteğiyle Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 22 Kasım akşamı düzenlenen davet ile açılan ve 26 Kasım tarihine kadar devam edecek olan sergi, sonrasında farklı mekanlarda ziyaretçilerle buluşacak.

Sergide, İsveçli fotoğraf sanatçısı Johan Bävman’ın ülkesindeki babaların, babalık izinleri boyunca çocuklarıyla geçirdikleri anları konu alan ve çeşitli ülkelerde sergilenen “Swedish Dads” (İsveçli Babalar) sergisinden seçilen fotoğraflarıyla birlikte, fotoğraf sanatçıları Ahmet Görsev ve Zeynep Sezerman’ın Türkiye’den farklı babalık manzaralarından kareler yer alıyor. AÇEV, bu sergiyle farklı kültürlerden “ilgili babalara” ve çocuklarına gündelik yaşamın içinden bir bakış sunarken, herkesi mevcut babalık ve erkeklik rolleri üzerinde yeniden düşünmeye çağırıyor.

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın, erken yaşlardan itibaren çocuğun bakımında ve gelişiminde babaların annelerle eşit sorumluluk alması gerektiğini ifade ederek, “ilgili babalık” davranışlarının yaygınlaşmasının önemine dikkat çekti: “Babaların, çocuklarıyla geçirdikleri zaman ve kurdukları ilişkiler çocukların zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerini etkiliyor. AÇEV olarak, ilgili babaların sayısının artması için bu konuda farkındalık yaratmayı ve olumlu örnekleri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Babalık Anları Sergisi babaların çocuklarıyla geçirdikleri değerli anların bir yansıması. Bu anları sergiye taşıyan fotoğraf sanatçılarımıza, projeye destek veren İsveç Ankara Büyükelçiliği’ne ve Çankaya Belediyesi’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

İsveç Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolun evde başladığını hatırlatarak, cinsiyet eşitliğinin İsveç toplumunun kilit taşlarından birisi olduğunu vurguladı: “İsveç’in cinsiyet eşitliği politikalarının hedefi bireylerin hayatın her alanında eşit fırsat, hak ve yükümlülüklere sahip olmasıdır. İsveç 1974’te dünyada analık izni yerine ebeveyn iznine geçen ilk ülke olmuş ve babaların çocuklarıyla evde kalmasına imkan sağlamıştır. Çocuklarının bakımını üstlenen Türk ve İsveçli baba portrelerinden oluşan Babalık Anları” sergisi ebeveynlikte cinsiyet eşitliğinin bireyler ve toplum üzerindeki olumlu etkilerini göstermeyi ve tüm babalara paylaşılan ebeveyn izninin faydaları konusunda ilham vermeyi amaçlamaktadır” dedi.

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise aile ilişkilerinde başlayacak değişimin bütün toplumu etkileme, değiştirme ve dönüştürme imkanı taşıdığına dikkat çekti: “Bu çerçevede Çankaya Belediyesi olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda çok farklı projeleri yaşama geçirdik, geçirmeye devam edeceğiz. AÇEV ile birlikte yaptığımız bu serginin aslında sanatın desteği ve katkısı ile eşitlik ve özgürlük talebini en geniş kesimlere ulaştırıyor, geleneksel rollerin aşılması için bir çağrı yapıyoruz. Biz insanlığın yaratıcılığına, sanatın gücüne inanıyoruz. Başka bir dünyanın çağrısını yapıyor, herkesin eşit olduğu bir dünya için çalışmaya, üretmeye, paylaşmaya devam edeceğimizi insanlığın bilgisine sunuyoruz” dedi.

Ekleme Tarihi: 23 Kas 2017 10:37