Magazin Güncelleme Tarihi: 9 May 2017 23:47

Mustafa Armağan'a İlber Ortaylı'dan Atatürk tepkisi : Allah'ın hödüğü...

Mustafa Kemal Atatürk hakkında hakaret içerikli ifadeler kullanan Mustafa Armağan ve Hasan Akar'a sert tepki gösteren duayen tarihçi İlber Ortaylı, açtı ağzını yumdu gözünü ""Allah'ın hödüğü. Suratına baksan, halde turp sattırmazsın. Bunlar cahil adamlar, ne bilirler tarihi.""

Mustafa Armağan'a İlber Ortaylı'dan Atatürk tepkisi : Allah'ın hödüğü...

TVNet'te 'Derin Tarih' programında, Mustafa Armağan, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, manevi kızı olarak bilinen Afet İnan ile ilişkisi olduğunu ima etmişti. Armağan'ın hakaret içeren sözlerine tüm kesimlerden büyük tepki yağdı.

Armağan'ın sözlerini tarihçi gözüyle değerlendiren duayen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mustafa Armağan'a çok sert sözler sarf etti.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı şu değerlendirmeyi yaptı:

Mustafa Armağan isimli kişi etnik kökeni yüzünden, etnik milliyetçilik yapıyor. Normal bir insan Kazım Karabekir ile Mustafa Kemal'i ne diye düşman gösterir. İstiklâl Harbi komutanlarıyla ne derdin var? İstiklâl Harbi komutanlarını rahat bırakın .

ORTAYLI "BUNLAR CAHİL ADAMLAR NE BİLİRLER TARİHİ"

Programdaki ifadelere kızan Ortaylı "Kimse bu adamlara bir şey demiyor. Mahallenin delisi gibi ben çıkıp söylüyorum. Tarihi herif kendine göre çarpıtıyor. Cahil adamlar bunlar, tarihi ne bilirler! Bi b.k bildikleri yok. Ne okuyacak ne bilecek. Allah'ın hödüğü suratına baksan halde turp sattırmazsın. Hepinizi ananız babanız üniversitelerde okutmuş. Dünya tarihini okuyacak kapasiteniz var. Birinci Dünya Harbi'nden sonraki İtalya'yı, Fransa'yı, Balkanları okuyacak kaynaklarınız var. Bunlara cevap da verilir ama böyle şey olur mu?" dedi.

"BEN DÜNYADA BU KADAR MÜTEVAZİ BİR HOCA GÖRMEDİM"

İlber Ortaylı Afet İnan'a çok ayıp edildiğini söylediği konuşmasında " Afet Hanım hem hocamdı hem de çocukları arkadaşım olduğu için görüşürdük. Dünyada bu kadar terbiyeli, seviyeli, mütevazi, her şeyi gayet güzel anlatan şekerler şekeri bir hoca görmedim ben. Afet İnan üniversitedeki çok insandan daha cesurdu. Gadre uğrayanları kendi kürsüsüne alır korurdu. Şimdi kaç tane böyle isim var. Şerafettin Turan (Atatürk'ün Türk Dil Kurumu'nun son başkanı da) bunlardan biri. Çok şeker bir kadıncağızdı.  Allah rahmet eylesin. Her bakımdan mükemmeldi. Bir kere kadın yaşlanmasını bilen nadir Türk kadınlarındandı. Aynı şekilde Sabiha Gökçen de öyleydi. dedi.

"O DÖNEMİN SUBAYLARI GEÇ EVLENİRDİ"

İlbet Ortaylı, yalnızca tepki göstermekle kalmadı. Konuya açıklık da getirdi. Ortaylı açıklamasında "Bu sözleri söyleyen adamlar zamanında kadınlarla iyi ilişkiler kursaydı, böyle s...k olmazlardı. Bahsettiker kişiler, Birinci Cihan Harbi'nin subayları. Hepsi çok geç evlenirdi. O dönemde dünyanın dört bir yanında erkekler 25'inden evvel evlenirdi. Bu kategori dışında kalan tek sınıf, subay sınıfıydı. Rusya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı'nın ordusunun zabitleri, subayları… Bunların tamamı aynı tornadan çıkmış gibidir. Eğitimleri, kültürleri, yeme içmeleri birbirlerine çok benzer. Bu hakaret sözlerini söyleyenler ne bilirler." dedi

MUSTAFA ARMAĞAN'IN ÇAĞIRMAK HANGİ ÜNİVERSİTENİN AKLINA GELİR

Mustafa Armağan'ın İstanbul Üniversitesi'ne konuşmacı olarak davet edilmesini de değerlendiren İlber Ortaylı "Mustafa Armağan'ı tarih konuşturmak için dünyada hangi üniversitenin hangi fakültenin aklına gelir çağırmak. Böyle birşey yok. Harvard'da bir günde yüzlerce seminer olur. Tarih fakültelerinde, fizik fakültelerinde olur, her şey olur ama hepsinde bir kalite olur. Hepsi aynı ayarda değildir ama bir mantığı vardır çağırmalarının. Burada yok. Onu kim niye çağırıyor?" dedi

ORTAYLI : "ZÜBEYDE HANIM'A BUNLARI DİYEN HAYVANDIR"

İlber Ortaylı Nur Cemaati'nin Okuyucular kolunun hocalarından Hasan Akar'ın sosyal medyada Atatürk'e ve Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'a söylediği sözleri de değerlendirdi. Ortaylı "Bu Nurcuları efendi bilirdim. Okuyucu adını almışlar ama okumuyorlar yaptığı çok büyük terbiyesizliktir.  Zübeyde Hanım'a bu sözleri diyen hayvandır." dedi. 

Ekleme Tarihi: 9 May 2017 23:47