Medya Güncelleme Tarihi: 14 Haz 2017 04:30

Askeri araziyi "Sarı Kırmızı Yeşil'e boyayan Hürriyet uyuyor mu?

Doğan Medya’nın “Amiral Gemisi Hürriyet’in, internet haber sitesi” en çok takip edilen sitelerin başında geliyor. 20 yıldır yayın hayatını sürdüren site zaman zaman "sehven" veya "kasıtlı" olduğu bilinmeyen işlere imza atabiliyor. Yazı kadar sembollerin önemli olduğunu dikkate almayan Hürriyet, askeri araziyi aynı zamanda PKK bayrağının renkleri olan "Sarı Kırmızı Yeşil" renklere boyadı.

Askeri araziyi

Dosyahaber Özel

Hürriyet askeri araziyi "sarı kırmızı yeşil" renklere boyadı anlam değişti

Semboller ve şekiller tarihte yazıdan önce var oldu. Lascaux Mağarası’ndaki hayvan figürleri insanoğlunun en eski görsel eserleri olarak kabul ediliyor. Bu resimler, imgelerin şekil çizilerek yapılmış ilk görsel iletişim örnekleri olarak biliniyor.

Çizim ile oluşan ve sadeleştirilmiş görsel iletişim örnekleri, birçok toplumlarda iletişim ögeleri olarak kullanılıyor. Önce çizgi, şekil ve sembollerle iletişim kuran insanlık alfabeyi bulma sürecinde piktogram ve ideogram yazıyı geliştirerek kullanmıştı.

Günümüzde reklam sektöründe tanıtım amaçlı çalışmalarda (afiş, broşür, amblem, logo vb.), bilgilendirme ve uyarı amaçlı tanıtımlarda (trafik, havaalanı, hastane, okul vb. ) imgesel ve kavramsal bağlantılı semboller kullanılıyor. İmge bağlantılı olanlara (piktogram) ve kavram bağlantılı sembollere de (ideogram) adı veriliyor. En yaygın kullandığı alanlardan biri de medya. Özensiz kullanımı telafisi mümkün olmayan yol kazalarına neden olabiliyor.

Doğan Medya'nın yol kazası

Ülkenin en büyük medya grubu Doğan Medya’nın “Amiral Gemisi Hürriyet’in, internet haber sitesi” Türkiye’de en çok takip edilen sitelerin başında 20 yıldır yayın hayatını sürdürüyor.

Haber içeriği kadar hız ve çabukluğun önemli olduğu internet medyasında, yol kazaları kaçınılmaz olduğu kadar bazen de kasıtlı yapılabiliyor.

Dijital gazetecilere ödenen düşük ücretler, medya kuruluşlarının yetişmiş personeli “masraf” görme anlayışı, eksiltilen sosyal haklar, kanun zoruyla yapılan sigortalar, diğer meslek grupları ile karşılaştırıldığında komik seviyede kalıyor. Diğer taraftan dijital gazeteciliğin değil kopya haberciliğin tercih edilmesi, haber ajanslarına göbekten bağlılık da sektörün diğer sorunları arasında yer alıyor.Kaliteli iş kaliteli ücret anlayışının yerini “çok iş, az ücret” anlayışı aldığında da yol kazaları kaçınılmaz oluyor.

“Sehven” mi “Kasıtlı” mı?

Hürriyet Gazetesi de “sehven” ya da “kasıtlı” olduğu henüz bilinmeyen bir skandala imza attı.

İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan “askeri lojmanların ihalesine” ilişkin muhabirinin hazırladığı haberde kullandığı görselle “sehven” ise sorumsuzluğa “kasıtlı” ise infiale yol açacak türden. Zeytinburnu’nda 97 bin metrekare askeri lojman arazisi ihalesinin kazananlarını açıkladığı ve ayrıntılarını verdiği "Askeri lojman yerine 1,7 ilyarlık proje" başlıklı haberde “Askeri Arazi” için “Sarı-Kırmızı-Yeşil” renklerini büyük oranda kullandı.

Sarı, fark edilebilirlik özelliği ile dikkat ve uyarı rengi olarak biliniyor. Kırmızı ise etkileyici ve uyarıcı yapısından dolayı, dikkat ve uyarının rengi olarak kabul ediliyor. Doğal olanın, hayatın ve olumluluğun sembolü olmanın yanı sıra inanç, tutku bağlılık gibi anlamlar da taşıyor.

Sarı Kırmızı ve Yeşil renkler aynı zamanda terör örgütü PKK bayrağının da renkleri. Askeri arazi üzerinde yer alması ise görselin anlatımına farklı bir boyut katıyor. Görselin ihaleyi kazanan şirketin PR Ajansı'nın mı yoksa Hürriyet'in mi hazırladığı bilinmiyor. Amahaberde yer alması Hürriyet'e sorumluluk yüklüyor.

Haberde kullanılan haritadaki renkler kasıtlı ise sorumluların ortaya çıkarılması gerekiyor. Şayet sehven kullanım ise gazetenin personelini bu konuda uyarması okura saygı açısından önem taşıyor.

Gazetesi çalışanlarını zaman zaman yaptıkları işleri ile eleştiren Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’nin de konu üzerine yazacakları önem taşıyor.

Emlak Konut da sitesinde aynı hatayı yaptı

Hürriyet'teki haritanın bir nereden alındığı da ortaya çıktı. Emlak Konut GYO sitesinde yer alan haritada askeri alanın sarı, kırmızı ve yeşil olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Emlak Konut GYO'nun resmi internet sitesinde yer alan ilanda Zeytinburnu'ndaki askeri lojman arazisi "Sarı-Kırmızı- Yeşil" olarak yer aldı. Sorumsuzluk tepki çekti.

 

Ekleme Tarihi: 14 Haz 2017 04:30