Medya Güncelleme Tarihi: 29 Ara 2017 17:36

Cumhuriyet çalışanı Emre İper tahliye oldu

Telefonunda ByLock olmadığı defalarca kanıtlanan Cumhuriyet gazetesi muhasebe çalışanı Emre İper tutuklululuğun 267. gününde tahliye edildi.

Cumhuriyet çalışanı Emre İper tahliye oldu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Mor Beyin” programının altına yerleştirilen programları kullanmaları nedeniyle iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirilen 11 bin 480 kişiden biri olan Cumhuriyet gazetesi muhasebe çalışanı Emre İper, tutuklululuğun 267. gününde yapılan itiraz üzerine tahliye edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün gizli haberleşme programı ByLock listesinde yer alan 11 bin 480 GSM numarasının kullanıcılarının bilgi ve iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirilmiş olduklarını açıklamıştı. İçinde namaz ve ezan saatlerini gösteren, müzik programlarının yer aldığı Mor Beyin adlı aplikasyonu indiren ve kullananların belirli dönemlerde ByLock ana serverlarına yönlendirildiği ve sanki ByLock kullanıyormuş gibi göründüğü tespit edilmişti.

İPER ISRARLA SÖYLEMİŞTİ

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre; İper, Cumhuriyet davasında ByLock kullanmadığını ısrarla söylemesine, bilirkişi raporuyla ispatlamasına karşın bir türlü sesini duyuramamış ve tahliye edilmemişti. Yargıtay tarafından FETÖ üyeliği suçunun en önemli delili olarak kabul edilen ByLock’a ilişkin son dönemde savcılıklara bazı itirazlar gelmeye başlamıştı. ByLock kullanmakla suçlanan bazı kişiler, ısrarla ByLock kullanmadıklarını kaydetti. Bunun üzerine soruşturma başlatan Ankara Başsavcılığı, MİT ve BTK’ye talimat vererek, bu konuda kapsamlı çalışma yapılması, konunun incelenmesi istedi. MİT ve BTK’de yapılan teknik incelemelerde, uygulama sunucularıyla bağlantısı tespit edilen bazı GSM hatlarının, bu bağlantılarının hemen öncesinde FETÖ tarafından geliştirilen Mor Beyin uygulama sunucularına yönlendirilmiş oldukları yönünde bulgulara ulaşıldı.

 AVUKATLARIN TALEBİ ÜZERİNE TAHLİYE EDİLDİ

İper, ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle 7 Nisan’da gözaltına alınmış, 18 Nisan’da ise tutuklanmıştı. Hakkında FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla dava açılan İper’in davası, ana Cumhuriyet davası ile birleştirilmişti. Cumhuriyet gazetesi avukatlarının talebi üzerine İper’in telefonlarını inceleyen adli bilirkişi Koray Peksayar, “İper’e ait telefonun yedeğinde yapılan arama sonucunda Bylock adlı yazılımın kurulduğuna ya da kurulup kaldırıldığına dair ize rastlanmamıştır”sonucuna vardı. 2. bilimsel uzman görüşü hazırlayan Tuncay Beşikçi de raporunda İper’in telefonunda ByLock yüklü olmadığı ve hiçbir zaman da bu programı kullanmadığını bildirdi. Buna karşılık İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle İper’in tahliye talebini reddetmişti. İper'in avukatları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasından sonra hazırladıkları dilekçeyle tahliyeye yönelik başvuruda bulundu. Talebin değerlendirilmesinin ardından 267 gündür tutuklu olan İper'in tahliyesine karar verildi.

Ekleme Tarihi: 29 Ara 2017 17:36