Medya Güncelleme Tarihi: 9 Kas 2017 17:55

Muhafazakar kesimin yeni hedefi İsmet Özel oldu

Başbakan Binali Yıldırım’ın başdanışmanı Abdülkadir Özkan’ın genel yayın yönetmeni olduğu ve daha çok muhafazakar camianın takip ettiği "Yörünge" dergisinde, şair/yazar İsmet Özel eleştirisi yapıldı.

Muhafazakar kesimin yeni hedefi İsmet Özel oldu

“İsmet Özel’i Tenkit Vakti Geldi” başlıklı Mehmet Erdoğan imzalı yazıda, İsmet Özel’in 1980’li yıllarda yazdıklarının muhafazakar gençlik üzerinde etkili olduğuna dikkat çekildi. İsmet Özel’i kimsenin eleştirmesine daha önce muhafazakar camianın izin vermediğini söyleyerek özeleştiri de yapan Mehmet Erdoğan, aynı camianın o dönemde yeterince okumadığını ifade etti.

"Yörünge" dergisindeki yazısında Alman düşünür Martin Buber ile İsmet Özel metinleri arasında karşılaştırma yapan Mehmet Erdoğan, yazısının son bölümünde İsmet Özel’e şu eleştirileri yöneltti:

“İşte Martin Buber’in ve dolayısıyla İsmet Özel’in felsefesi: İçinde ‘BİZ’ ve ‘ONLAR’ olmayan varoluşçu bir felsefe. Görüldüğü gibi İsmet Özel, okumalarından anladığını kaynak göstermeden ustalıkla okurlarına aktarabilen bir yazardır. Ancak burada ciddi bir ahlaki sorun vardır. Tabii bu sorun, intihalden çok yeni ve farklı bir şey söyleme, orijinal olma ve gündemde kalma hastalığından ve bir tür aşağılık kompleksinden kaynaklanmaktadır. Ait olduğu bütünle kaynaşamama, kendini üstün görme ve önemlisi sorumluluk üstlenmemeye bağlı olarak bir çeşit öz güven eksikliğidir. Bedel ödemeden itibar devşirmek! Çağımızın genel hastalığı. Belli bir süre mümkündür belki, ancak uzun soluklu olanı görülmemiştir. Sünnetullaha aykırıdır çünkü.

Evet, İsmet Özel neden çevresine faydalı bir şair ve yazar, bir düşünce adamı olamadı / olamıyor? Bu sorunun cevabını buralarda aramak gerekiyor belki. Çünkü o, bir yere değil hep kendine çağırmaktadır. Bir yere çağıranlar; genelde kendi bilgi, kabiliyet ve tecrübelerini birlikte olmak istediği veya yürüdüğü kişilerle paylaşır. Amaç birlikte ve sağlıklı bir şekilde menzile varmaktır. İsmet Özel ise sadece kendine çağırdığı için neyi paylaşacak? Paylaştığı her şey kendinden eksiltir çünkü. Artık İsmet Özel’in düşünce ve eleştirel okunması gerekiyor. Sevgi, saygı ve dostluklar baki, eleştiri ise haktır!”

Ekleme Tarihi: 9 Kas 2017 17:55