Nedir Güncelleme Tarihi: 24 Nis 2017 19:52

24 Nisan 1915 Olayları olarak bilinen Meds Yeghern nedir?

Ermeniler tarafından "Ermeni Kırımı, Ermeni Soykırımı ya da Ermeni Holokostu" olarak adlandırılan 24 Nisan 1915'te gerçekleşen ve Ermeniler tarafından 'Meds Yeghern' (Büyük Felaket) adlandırılan olay nedir?

24 Nisan 1915 Olayları olarak bilinen Meds Yeghern nedir?

Ermeniler tarafından "Ermeni Kırımı,Ermeni Soykırımı ya da Ermeni Holokostu" olarak nitelendirilen ve 'Meds Yeghern'(Büyük Felaket) olarak adlandırılan, Osmanlı döneminde Ermeni tebaanın zorla göç ettirilmesini konu alan 1915 olayları 24 Nisan'da gerçekleşti. Ermeniler olayın Türkiye topraklarında "etnik temizlik" olduğu iddia ediyor. 1915 Olayları sonunda ölen Ermenilerin sayısının 800.000 ile 1,5 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor

Ermenilere göre olayların başlangıç tarihi,  250 Ermeni aydın ve komite önderinin Osmanlı yöneticileri tarafından Kostantiniyye'den Ankara'ya sürülerek sonunda birçoğunun öldürüldüğünü iddia ettikleri 24 Nisan 1915 olarak kabul ediliyor.

İddialara göre ölümler sağlıklı erkek nüfusun toptan öldürülmesi ya da askere alınarak zorla çalıştırılması ve sonrasında kadın, çocuk ve yaşlılarla birlikte ölüm yürüyüşü şartları altında Suriye çöllerine sürülmesi gibi olaylarla birlikte I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında iki aşamada gerçekleşti. 

Kimi kaynaklar bu olayları soykırım olarak nitelendirirken,Türkiye Cumhuriyeti soykırım sözcüğünün Osmanlı yönetiminin son yıllarında gerçekleşen ölümleri tanımlamak için doğru terim olmadığını belirterek sözcüğü kullanmayı reddediyor. 

Günümüz itibarıyla 29 ülke resmî olarak olayları soykırım şeklinde tanımlıyor ve bu görüş özellikle Türkiye karşıtı çeşitli tarihçiler ve soykırım araştırmacıları tarafından da kabul görüyor 

Ekleme Tarihi: 24 Nis 2017 19:52