Nedir Güncelleme Tarihi: 3 Kas 2017 02:39

Balfour Deklarasyonu nedir?

Bu bildiri, İngiliz Hükümeti tarafından İsrail topraklarındaki Yahudi halkı için bir vatan kurulması taahhüdü idi. Yaklaşık 2000 yıl süren sürgünden sonra, bir Yahudi devletinin bir kez daha gelişeceğine dair bir vaat sunmaktaydı

Balfour Deklarasyonu nedir?

2 Kasım 1917'de İngiltere Dışişleri Sekreteri Lord Balfour, Lord Rothschild'e uluslararası bir Yahudi cemaatinin dikkatini çekmesini istemek için bir mektup yazdı. Majesteleri Hükümeti Filistin'de Yahudi halkının ulusal bir ev kurulmasını desteklemektedir ve bu nesnenin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için elinden gelen çabayı gösterecek, sivil ve dini haklara zarar verecek hiçbir şey yapılmayacağı açıkça anlaşılıyor. 

Filistin'deki mevcut Yahudi olmayan toplulukların veya herhangi bir başka ülkedeki Yahudilerin hak ve siyasi statüsünü aynen devam edecektir. Balfour Bildirgesi’nden yirmi yıl önce, İsviçre, Basel'deki Birinci Siyonist Kongrede, Yahudi liderler "Siyonizm, kamu hukuku çerçevesinde güvence altına alınan Filistin'deki Yahudi halkı için bir yuva kurmaya çalışıyor" şeklindeki Yahudi siyasal kendi kaderini tayin ilkesini oluşturdu.

Balfour Deklarasyonu bu sözü yasallaştırdı. Genç İsrail devlet adamı Abba Eban, "Onu modern tarihte Yahudi halkının kesin ve anlamlı diplomatik zaferi" olarak nitelendirdi.

 

Ekleme Tarihi: 3 Kas 2017 02:39