Nedir Güncelleme Tarihi: 11 Şub 2017 01:14

İŞKUR İş Başı Eğitim programı nedir? Kimler başvurabilir?

İŞKUR işsizliği azaltmak ve yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için “İş başı eğitim” sistemini getirdi. Pekiyi nedir İş Başı Eğitim? İş Başı Eğitim'den kimler yararlanabilir? İş Başı Eğitimin süresi ne kadar? İş Başı Eğitimde ne kadar ücret ödeniyor. İşte İş Başı Eğitim ile ilgili tüm ayrıntılar

İŞKUR İş Başı Eğitim programı nedir? Kimler başvurabilir?

İŞKUR işsizliği azaltmak ve yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için amacıyla meslek edindirme kurslarını kaldırarak yerine “İş başı eğitim” sistemini getirdi. Artık çalışan veya işveren kendi seçimini gerçekleştirebiliyor ve İŞKUR maaş ve GSS katkısı sağlıyor. Pekiyi bu sistem nasıl çalışıyor? Kimler yararlanabiliyor? İş başı eğitimin şartları neler? Dosya Haber sizler için derledi.  

Cumhurbaşkanının istihdam seferberliğinin ardından özel sektör ile birlikte İŞKUR da çalışmalarını başlattı. İş-Kur Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan,2017 yılı için kurumun 1,5 milyon istihdam hedefi olduğunu açıkladı.

Türkiye’deki bütün özel sektör şirketleri yararlanabileceği, 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek süreçte, işverenler 1 Şubat’tan itibaren alışanlarına ilave olarak aldıkları işçilerin vergi primleri ve SGK primleri için bütün giderler devlet tarafından karşılanacak.

Asgari ücret üzerinden hesaplanan bu ödemelerde işveren asgari ücret için yapmış olduğu Bin 404 lira haricinden herhangi bir ödeme yapmayacak.

Devlet bunun karşılığında 773 liraya tekabül eden gerek vergi kesintisi, gerekse SGK primlerini işverenler adına yatıracak, ödeme yapacak.

İŞKUR’a göre işsizliğin ardındaki büyük sorunlardan biri de “araştırmamak ve iş beğenmemek!”

İş dünyasının en çok şikâyetçi olduğu konulardan biri de yetişmiş eleman! Bazı sektörlerin ciddi manada eksiği var. Özellikle meslek liselerinin kaldırılmasında sonra bu açık bir hayli sorun olmaya başladı.

İŞKUR, işverenin bu ihtiyacı karşılamak için önce “Meslek edindirme kursları” açarak yetişmiş eleman arayan işletmelerin açığını kapatmayı denedi. Fakat program işveren tarafından beğenilmedi. İŞKUR sistemde bir değişiklik yaparak “İş Başı Eğitim” sistemine çevirdi. Artış işveren de işsiz de çalışacağı işletmeyi seçebiliyor ve Genel Sağlık Sigortası ve maaşı belirlenen sürede İŞKUR tarafından ödeniyor.

Pekiyi nedir işbaşı eğitim, programa işçiler nasıl kabul ediliyor? Dosya Haber (www.dosyahaber.com) konuyu okurları için araştırdı.  

İŞKUR’UN BAŞLATTIĞI İŞ BAŞI EĞİTİM NEDİR?

İş Başı Eğitim, İŞKUR’un işsizlere meslek edindirmek ve sektörlerin yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak üzere Mesleki Eğitim Kursları olarak başlatılmış, verilen eğitim işvereni tatmin etmeyince dönüşüme uğramış istihdam yöntemidir.

İŞKUR’UN BAŞLATTIĞI İŞ BAŞI EĞİTİMDEM KİMLER FAYDALANABİLİR?

İŞKUR’un başlattığı İş Başı Eğitimden yararlanmak için, kuruma kayıtlı işsiz olmak gerekiyor. 15 yaşını doldurmuş olmak da şartlar arasında yer alıyor. Sistemde özellikle akrabalık ilişkilerine de dikkat ediliyor. İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak da şart koşulmuş.  Elbette emekli olanların da bu haktan yararlanma imkanları yok. Sistemde uyanıklık yapmak isteyen patronların da önü kesilmiş. Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönem dikkate alınarak programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak da aranan şartlar arasında yer alıyor. Tüm bunlara ek olarak elbette iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak gerekiyor

Söz konusu şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel bulunmayan öğrenciler de programa katılabiliyor. Sadece bununla sınırlı değil, tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, özürlü maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından istifade edebiliyorlar.

İŞKUR’UN İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMININ SÜRESİ NE KADAR?

İŞKUR tarafından başlatılan işbaşı eğitimin süresi en az 3 ay en fazla 12 ay veya azami 320 fiili gün olarak belirlenmiş. Ve bu süre içerisinde haftada en fazla 45 saat çalışılabiliyor. Bu da haftanın 5 günü 9 saate karşılık geliyor. Bazı işletmelerde Cumartesi de mesai olduğundan bu süre 7,5 saat oluyor.  

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA HANGİ GİDERLER KARŞILIYOR? İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMINDA NE KADAR ÜCRET ÖDENİYOR?

İŞKUR tarafından belirlenen ödeneğe göre programa katılan çalışana zaruri gider olarak kabul edilen günlük 50 TL ödeniyor.  Ayrıca iş başı eğitim alan kişinin “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primini ve Genel Sağlık Sigortası Prim Giderlerini devlet ödüyor.

İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMINA NASIL BAŞVURU YAPILIYOR? SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

İş Başı Eğitim programına katılmak için bazı şartlar var. İŞKUR’a kayıtlı vatandaşın son 3 ay içerisinde sigortasının yatmamış olması gerekiyor. Süre tam 3 ay ve 1 gün bile eksik olması sisteme girmeyi imkansız kılıyor. Nerede çalışacağına işçi, işyeri ile anlaşıp kendi karar verebiliyor. İşçi İŞKUR’a çalışacağı iş yerini bildirdikten sonra İŞKUR evrakları gönderiyor. İş yerinin doldurduğu evraklar komisyonda inceleniyor “kabul” kararı çıkarsa programa başlıyor. İş Başı Eğitime katılan aday iş yerinde bulunmak ve her gün imza atmak zorunda… Ay sonunda imzalı belge çalışan tarafından İŞKUR’a teslim ediliyor. Para ödemesi ise sonraki ayın sonunda gerçekleşiyor. Adayın çalıştığı süre içerisinde yalnızca Genel Sağlık Sigortası yatıyor. Emeklilik süresini etkilemiyor.  

İŞYERLERİ “İŞ BAŞI EĞİTİM” İÇİN EN FAZLA KAÇ KİŞİ ALABİLİYOR ŞARTLARI NELER?   

İşveren İş Başı Eğitim için aldığı eleman için gerekli evrakları İŞKUR’a gönderiyor. Kabul edilirse İş Başı Eğitim kapsamında istihdam ediyor. Komisyondan çıkan süre 3-12 arasında değişiyor. İŞKUR’un verdiği sürede (Örneğin 5 ay) İŞKUR maaşı ve GSS’yi ödüyor. İşveren de bu süre bittikten sonra adayı aynı süreye denk maaş ve sigortasını ödeyerek istihdam etmek yükümlülüğüne giriyor.

Bir işyerinin programdan yararlanabilmesi için iş yeri sahibi dışında en az 2 sigortalı çalışanı olması gerekiyor. 10 kişiye kadar çalışanı olan işyerlerine 1 aday 10 kişi ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine toplam sigortalı personel sayısının yüzde 10’u kadar İş Başı Eğitim’den faydalanma imkanı sunuluyor?

İŞ BAŞI EĞİTİM İÇİN BAŞVURU YERİ VE ZAMANI

İş Başı Eğitim için işsizlerin 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istediği zaman başvuru yaparak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanabiliyor. Yani zaman ve yer kısıtlaması yok.

İş Bası Eğitim programına hangi ilden başvurulmuş ise adayların o ildeki işyerinde çalışma mecburiyeti var.

İŞ BAŞI EĞİTİMİ İHLAL EDENLER İÇİN DENETİMLER YAPTIRIMLAR VE CEZALAR

İş Başı Eğitim programından yararlanan adaylar program sırasında başka bir iş bulduklarında, iş yerine devam etmediklerinde veya sistemi suistimal ettiklerinde 1 yıllık hak kaybına uğruyorlar ve İŞKUR’un işsizlik maaşı, İş Başı Eğitim gibi uygulamalarından faydalanamıyorlar.

Eğer işyeri ile alakalı bir sorun veya ihlal gündeme gelirse İŞKUR ödediği parayı faiziyle birlikte geri alıyor. Yine iş yeri de yıl hak kaybına uğruyor. İşverenin sistemden yararlanmak için toplu işten çıkarma gibi girişimleri de para cezası ile cezalandırılıyor.

Denetimler İŞKUR tarafından tarih ve saat önceden belirli olmaksızın baskın şeklinde gerçekleşiyor.

FAYDALI OLUYOR MU?

İşsizliğin arttığı, sektörlerin yetişmiş eleman ihtiyacının yüksek olduğu Türkiye’de bu tür programlar istihdama katkı sağlasa da halen ödenen ücret, çalışılan sürenin emekliliğe etki etmemesi dezavantaj olarak ortaya çıkıyor.

İşveren yetişmiş personeline fazla para vermemek için de bu yöntemi seçiyor. Özellikle işletme bünyesinde birden fazla alanda faaliyet gösteren firmalar toplam eleman sayısını kullanarak, bazı birimlerine ucuz ücretle istihdam sağlıyor. Suistimal yapılan alanlardan biri de medya sektörü.   

Ekleme Tarihi: 11 Şub 2017 01:14