Nedir Güncelleme Tarihi: 22 Nis 2017 18:58

Kelebek Hastalığı nedir?

Epidermolozis bülloza,halk içinde bilinen adıyla Kelebek Hastalığına dair tüm bilinmeyenler haberimizde..

Kelebek Hastalığı nedir?

Doğuştan gelen ve dünyada ender bulunan bu hastalık,deride, bül denilen içi su dolu kabarcıklar oluşmasına neden olmaktadır. Büller ağız içinde, göz, burun, nefes yolu, yemek borusunda da bulunabilir. Bu kabarcıklar çoğunlukla o bölgeye basınç uygulanması, bir unsurun çarpması gibi durumların sonucunda meydana gelir. Bu basıncın çok fazla olmasına gerek yoktur, ufak bir temas dahi ciltte problemlere neden olabilir. Akraba evliliği de bu hastalığı 

HASTALIĞINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Kelebek hastalığında genetik faktörler önemli yer tutmaktadır. Anne ve babanın bu geni aktarabilmesi için mutlaka kelebek hastalığını yaşaması şart değildir. Bu gene sahip olmaları yeterlidir. Cinsiyet, doğum şekli, doğum sayısı ve çocuğun hangi sıra ile doğduğu kelebek hastalığına yakalanmayı etkilememektedir.

KELEBEK HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Günümüzde erken teşhis olanaklarının gelişmesi ile birlikte Anne henüz hamileyken hamileliğin 10.haftasında teşhis konulabilir.
Kelebek hastalığının en önemli belirtisi su toplayan ve aşırı hassas cilttir. Büllerin mikrop kapması hastanın işini iyice zorlaştırabilir. Özellikle ağız-mide-bağırsak yolları gibi yerlerde yaşanacak problemler beslenme sorunlarına yol açabilecektir. Tırnaklarda yaşanan problemler, avuçlarda ve ayak tabanlardaki derinin incelmesi, diş sorunları, yutma güçlüğü de kelebek hastalığına işaret eden belirtilerdendir.

TEDAVİ VE BAKIMI

Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Hasta iyi beslenirse ve yaraları temizlenip,yabancı madde bulunması önlenirse,hastanın yaşam kalitesi artırılabilir.Hastanın yaşı da tedavi süreci için oldukça önemlidir. (yaş ilerledikçe iyileşme gecikir.)

Ekleme Tarihi: 22 Nis 2017 18:58