Nedir Güncelleme Tarihi: 22 Nis 2017 18:50

Lenf kanseri (Lenfoma) nedir, belirtileri nelerdir?

Lenf kanseri, bağışıklık sisteminin parçası olan lenfatik sistemde görülen, bir tür beyaz kan hücresi olan “lenfositler”i etkileyen kanser türüdür.

Lenf kanseri (Lenfoma) nedir, belirtileri nelerdir?

Lenf kanseri, Lenfoma adıyla da bilinen lenfatik sistem'deki bozukluktan dolayı dokulardaki lenf sıvısının boşaltılamaması ve dokularda birikmesi nedeniyle, genellikle bacaklar ve kolların şişmesiyle meydana gelen kanser türüdür.

LENFATİK SİSTEM NEDİR?

Vücudumuzda "lenf" adı verilen renksiz sıvıyı taşıyan çok küçük damarlardan oluşmuş bir ağ vardır. Bu ağa "lenfatik sistem" denir.

LENF KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lenfomanın belirtileri arasında en sık görülen ağrısız bezelerdir. Genel olarak çapı 1,5 cm’ den büyük düğüme benzer şeklinde şişliklerdir. Bu bezeler çoğunlukla boyunda, koltuk altında veya kasık bölgesinde rastlanmaktadır. Ağrı hissi vermezler.
-Sebepsiz ateş,
-Kilo kaybı,
-Gereksiz halsizlik, yorgunluk hissi,
-Gece terlemesi,
-İştahsızlık gibi belirtileri görülebilir.

LENF KANSERİNİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Tedavi her hastanın hastalığının evresine, kanser hücresi tipine, hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Doktor lenfoma tipinin hızına bakarak verilecek ilaçları belirler. Daha sonra kemoterapi, ışın tedavisiyle birlikte uygulanır. Bunlara dâhil olarak hastadan kök hücre alınır. Kemoterapi sonrası alınan kök hücreler hastaya ilaçlarla ve cerrahi yardım ile verilir.

Bu işleme yüksek doz kemoterapi ve otolog periferik kök hücre transplantasyonu denilmektedir. Bazı hastaların lenfoması yavaş ilerlediği için tedavi verilmez doktor tarafından takip edilir.

İlaç tedavisi sürecinde hastaya uygulanan ilaçların dozuna ve tipine göre hastada istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Kemoterapi bulantı, kusma, saç dökülmesi ( bazılarında tamamen, bazılarında hafif ) gibi yan etkiler yapabilir. Ancak bunlar geçicidir. Tedavi bitiminden yaklaşık 6 ay sonra saçlar eskisi gibi çıkmaya başlayacaktır.

Kemoterapi sırası kanda bazı değerler azalacaktır. Bu değerler doktorunuz tarafından takip edilir ve başkasından alınanla eksikliğiniz tamamlanacaktır. Radyoterapi tedavisinin ise, yorgunluk, tedavi uygulanan bölgede kıl kaybı,  kuruluk, kaşıntı, ateş yükselmesi, beklenmeyen kanama gibi yan etkileri olur.

Ekleme Tarihi: 22 Nis 2017 18:50