Nedir Güncelleme Tarihi: 30 May 2017 04:26

Partili cumhurbaşkanı nedir?

Partili cumhurbaşkanı, Cumhuraşkanının partisi ile ilişkisinin devam etmesidir. 1924 yılındaki Anayasa'da yer alırken, 1961'de kaldırılmıştı. 16 Nisan 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği referandumu ile yeniden gündeme geldi.

Partili cumhurbaşkanı nedir?

Türkiye 16 Nisan'da gerçekleşen referandum ile Partili Cumhurbaşkanlığı ile birlikte başkanlık sisteminin yolunu açtı . Partili Cumhurbaşkanlığı yarı başkanlık sistemine yakın bir sistem olarak görülüyor. Halkın oyuyla seçilen, güçlü yetkilere sahip cumhurbaşkanının partili olmasıyla birlikte sorumluluğunun da olacağı belirtiliyor.

Türkiye'nin, 1924 Anayasası ile Cumhuriyet'in ilk yıllarında partili cumhurbaşkanı deneyimini yaşamıştı. Bugün de nasıl uygulanacağı belli oldu. 21 Mayıs 2017 yılında yapılan AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan parti genel başkanı oldu. Bazı anayasa hukukçuları,  "Partili cumhurbaşkanı"na geçit vermeyen 1961 ve 1982 anayasalarına göre seçilen cumhurbaşkanlarının da gerçek anlamda tarafsız olmadığı görüşünü savunuyor.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı yüzde 50'den fazla oy alarak göreve gelecek. Başkanlık sisteminde çok güçlü yetkileri olacak. Fakat hiçbir şekilde bir siyasi partiyle bağı olmadan görevini yerine getirecek, siyaseten de sorumluluğu olmayacak.

Hukukçular çok ciddi problemler  olduğunu iddia etse de uygulama başladı. 16 Nisan 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği referandumu ile yeniden gündeme ve yürürlüğe girdi. 

Ekleme Tarihi: 30 May 2017 04:26