Otomobil Güncelleme Tarihi: 11 May 2017 00:35

İstanbul'daki i tüm taksilere panik butonu ile güvenlik kamerası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi,  İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın (İTEO) "Güvenli Taksi" projesi kapsamında, İstanbul'daki tüm taksilere panik butonu ile güvenlik kamerası ücretsiz olarak takılacak.

İstanbul'daki i tüm taksilere panik butonu ile güvenlik kamerası

 "Güvenli Taksi" projesi süresince  Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren İstanbul'daki tüm taksilere panik butonu ile güvenlik kamerası takılacak. Taksilere takılan panik butonu ve kamera için herhangi bir ücret alınmayacak. İçişleri Bakanlığı bütün il valiliklerine gönderdiği genelge ile toplu taşıma araçlarına ve ticari taksilere kamera bulundurulması zorunlu olduğunu duyurdu.. 

AMAÇ SUÇU ÖNLEMEK

Proje hakkında bilgi veren Emniyet Genel Müdür Yardımcısı  Mehmet Akdeniz amaçlarının öncelikle sürücü ile yolcuların can güvenliğini sağlamak, trafik güvenliğini sağlamak ve suçu önlemek olduğunu söyledi.

30 İLDE GÜVENLİK KAMERASI TAKILMASI KARARI

Türkiye'de bugüne kadar 30 ilde toplu taşıma ve ticari araçlara güvenlik kamerası takılması yönünde kararı alındı.  Akdeniz, uygulamanın henüz başlamadığı illerde de bir sonraki toplantıda karar alınacağı bilgisini paylaştı.

"KAMERANIN OLDUĞUNU BİLEN KİŞİ TAKSİDE SUÇ İŞLEMEZ"

Güvenlik kamerası sisteminin başlatılmasına özellikle son dönemde İstanbul'da birçok ticari taksi esnafının istenilmeyen şekilde yaralanmasının ve bazılarının öldürülmesi gerekçe oldu.

Akdeniz konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Eğer siz önleminizi önceden almışsanız zaten suçun işlenmesine caydırıcılık özelliğini kazandırmışsınız. Önemli olan suçun işletilmemesidir. Kameranın olduğunu bilen bir kişi, ticari takside suç işlemez. İkincisi ticari taksilere binen yolcularımızın can güvenliğidir. Diğeri de eğer bilenen bir suç söz konusuysa failin kaçması esnasında yüzde 80-90 oranında ticari taksilere binerek kendisini kaybettirmeye çalışıyor. Bunlar bizim için kullanılacak ve en kısa zamanda faillere ulaşılacak." dedi.

TAKSİDE İKİ AYRI KAMERA BULUNACAK

İTEO Başkanı Yahya Uğur projeyle ilgili verdiği bilgide taksi ve ticari araçlardaki sistemin iki kameralı olacağını, bir kameranın taksinin içini, diğerinin ise dışını göstereceğini söyledi. Güvenlik kameralarının kayıtlı görüntülerine müşteri, taksi şoförü ve gazetecilerin ulaşması imkansız olacak. Görüntüler sadece savcılık talebi ile incelenebilecek

Uğur müşterilerin ve takscilerin koyu sohbetlerinin etkilenmeyeceğini dile getirdiği konuşmasında "Taksi içindeki keyifli sohbetler devam edecek. Şunu ilave etmek isterim, müşterilerimiz artacak çünkü  İstanbul'da güvenli ve huzurlu bir taksiye ihtiyaç var.  Olağanüstü faydalarını göreceğiz. .Çok önemli bir proje olarak değerlendiriyoruz."dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTADAN İTİBAREN ÜCRETSİZ TAKILACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi güvenlik kameralarını mayıs ayının ikinci yarısından itibaren ücretsiz takmaya başlayacak. Uğur hazırlıkların tamam olduğunu bir ay içerisinde dört bin araca takmayı planladıklarını ifade etti. İTEO Başkanı Yahya Uğur'a göre özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi söz konusu olmayacak. Uğur konuşmasını şu sözlerle tamamladı:  "Zaten taksilerin içi kamusal alandır. Ne gibi bir özel hayat olabilir ki. Güvenlik kameraları bir aylık kayıt yapacak ve merkezimizde toplanacak. Şoförlerimizin ve müşterilerimizin kullanacağı panik-butonlara basıldığında hemen alarm merkezinden izlenecek ve duruma göre acil yardım gönderilebilecek. Unutulan eşyalar derhal bulunacak. Taksi içinde bir iç biri dış iki kamera bulunacak ve sesli, görüntülü kayıt yapacak." (son dakika)

Ekleme Tarihi: 11 May 2017 00:35