Politika Güncelleme Tarihi: 12 Oca 2018 00:52

2007'den bugüne Devlet Bahçeli'nin destekleği AK Parti kararları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir basın toplantısı düzenleyerek yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü. Bahçeli 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “hiçbir makam mevkii beklemeden” desteğini açıkladı. MHP'nin AK Parti'ye desteği 2007'de başladı.

2007'den bugüne Devlet Bahçeli'nin destekleği AK Parti kararları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir basın toplantısı düzenleyerek yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü. Bahçeli o toplantıda, 22 ay sonra yapılacak 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, “hiçbir makam mevkii beklemeden” desteğini açıkladı. Bahçeli bu desteğinin nedeni de Türkiye’nin yüz yüze olduğu tehditlere karşı “Yenikapı ruhu” bilinciyle açıkladı.

Ancak Devlet Bahçeli açısından bu destek Yenikapı’dan sonra başlamadı. AK Parti'nin kazandığı seçimlerden bu yana Cumhuriyet tarihinin en önemli kararları alınırken, Devlet Bahçeli hep iktidar partisine destek verdi.

Öyle ki Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi, Türban kararı, Meclis Başkanlığı seçimleri, 4+4+4 kararı, 16 Nisan referandumu ve son olarak 2019 seçimlerinde de Bahçeli'nin desteği öne çıktı.

Bahçeli sadece Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ile ittifak yapmıştı. Ancak İhsanoğlu daha sonra da MHP’den Milletvekili olarak Meclis’e girmişti.

İşte AK Parti'nin yetersiz kaldığı her anda destek veren Bahçeli'nin aldırdığı kararlardan kesitler…

2002: Bülent Ecevit’in başbakanı olduğu 57. hükümeti devirecek olan süreci, MHP lideri Devlet Bahçeli başlattı. Bahçeli, 7 Temmuz 2002’de “11. Kocayayla Türkmen Kurultayı”nda, 3 Kasım 2002 tarihinde erken seçim yapılmasını istedi. Yapılan o seçim, AK Parti’nin zaferiyle sonuçlandı. Bahçeli liderliğindeki MHP baraj altında kaldı.

2007: AK Parti, “Anayasa Mahkemesi’nin 367 Kararı” ile krize girerken, Devlet Bahçeli ve MHP'nin desteğiyle kurtarıldı. Seçim kararıyla barajı aşıp Meclis’e giren Devlet Bahçeli, Abdullah Gül’ü Çankaya’ya çıkarma planına destek verdi. O dönemde Gül’ün seçilebilmesi için toplantı yeter sayısı olan 367’nin sağlanması gerekiyordu. Bahçeli Genel Kurul’daki oylamaya katılacaklarını açıklayınca AK Parti ve MHP’lilerin toplam sayısı 440’ı aştı ve Gül Köşk’e çıktı.

KUMPASLAR İÇİN: 'ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYELİM'

Devlet Bahçeli’nin katkısı 2007 cumhurbaşkanlığı seçimiyle sınırlı kalmadı. Aynı günlerde başlatılan Ergenekon davaları için “adil yargılamayı etkilemeyelim, sonucunu görelim” diyen Bahçeli, kapatma davası konusunda tam tersi bir tutum sergiledi.

2008: Bahçeli, 18 Mart 2008’deki grup konuşmasında, “MHP, başka partilerin siyasetten men edilmesi için sandık dışındaki bir yöntemi asla benimsemeyen, rekabet ve yarışı demokrasinin kuralları içinde yapmayı kabullenmiş bir harekettir” ifadelerini kullandı. Bahçeli’nin formülü, Anayasa’nın 69. Maddesinin değiştirilip, işlenen suçtan partinin değil kişilerin sorumlu tutulmasını öngörüyordu.

TÜRBAN KARARINDA DA BAHÇELİ VAR

Tayyip Erdoğan 15 Ocak 2008'de İspanya'da yaptığı türban çıkışından sonra başlayan üniversitelerde türban serbestisi tartışmalarında da Devlet Bahçeli AK Parti'ye koşulsuz destek vermişti. Tayyip Erdoğan konuşmasında “Velev ki bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı suç kabul edebilir misiniz? Simgelere bir yasak getirebilir misiniz?” demişti ve hemen ardından üniversitelerde türban yasağının kaldırılması bir kampanya halini almıştı. Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından 1 ay kadar önce, Yusuf Ziya Özcan'ın da YÖK Başkanı olmasıyla pozisyonunu güçlendiren AK Parti, üniversite operasyonuna türbanı da katarak hız verdi.

Türban operasyonuna MHP'den anında destek geldi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır desteğin de ötesinde "Üniversite yetmez, türban devlet memurlarına da serbest kılınsın" şeklinde açıklamalar yaptı. Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından 12 gün sonra, Şandır 27 Ocak'ta yaptığı açıklamalarda, yalnızca üniversitelerle yetinmenin "sorunun çözümü" açısından yeterli olmadığını, kamuda hizmet alan-hizmet veren ayrımını da kaldırmak suretiyle türbanın tüm kamu kurumlarında serbest olması için yasal düzenleme yapılması çağrısında bulunmuştu.

Bu şekilde oluşan AK Parti-MHP'nin türban koalisyonu, "Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" gerekçesi ile üniversitelere türban serbestisi getirmeyi öngören kanunu 10 Şubat'ta meclisten geçirdi.

4+4+4'DE DE DESTEKLEDİ

2012: AK Parti, 4+4+4 düzenlemesiyle, imam hatiplerin ortaokul kısmını açıp, türbanı ilköğretime sokarken, yine Devlet Bahçeli'nin desteğini aldı. Erdoğan, bugün en önemli siyasi propaganda argümanı olarak kullandığı eğitimde türban serbestisini de MHP'nin desteği ile uygulamaya geçirdi.

2013: Bahçeli anayasa görüşmelerinde de AK Parti'ye destek verdi. O dönemde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni Anayasa'da uzlaşılan 48 maddenin TBMM'den geçilmesi önerisine MHP'den "Evet" yanıtı geldi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yeni anayasa yapımında 48 maddelik uzlaşmayı önemli bulduklarını belirterek, "Bunun kanunlaştırılması için MHP hazırdır" dedi.

2014: Meclis’te görüşülen Suriye-Irak tezkeresi de AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 396 oy kullanılan tezkereye, 298 kabul, 98 ret çıktı. Ret oyları CHP ve HDP’den geldi. Tezkere hükümete yurtdışına asker gönderme ve Türkiye’de yabancı asker konuşlandırma izni veriyordu. CHP Milletvekili Faruk Loğoğlu, BM kararı olmaksızın Suriye’de kurulacak güvenli bölgelerin, komşu ülkelere saldırı anlamı taşıyacağını söyledi. “Herhangi bir müdahale, ülkeyi bataklığa sürükler” dedi. HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise hükümetin IŞİD’le mücadele amacı taşımadığını savundu ve “Tezkere Anayasa’ya aykırı.” diye konuştu.

REFERANDUM VE ERDOĞAN DESTEĞİ

2016: Anayasa değişikliği ile Türkiye’nin yönetim sisteminin değiştirilmesine yönelik MHP’nin iktidara desteği Meclis Anayasa Komisyonu’nda başladı. Komisyonda başlayan destek Meclis Genel Kurulu’na da taşındı. Anayasa değişikliğinin kabul edilmesine AK Parti’nin milletvekili sayısı yetmedi. Bahçeli aldığı kararla MHP grubunun da AK Parti’yi ve Anayasa değişikliğini desteklemesi gerektiğini söyledi. AK Parti ve MHP gruplarının oylarıyla Anayasa değişikliği 16 Nisan Referandumu’ndaki seçime götürüldü. MHP’nin desteği 16 Nisan’daki oylamada da sürdü.

2018: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da medya temsilcilerinin sorularını yanıtladığı toplantıda, 2019'da yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP'nin aday göstermeyeceğini açıkladı. Bahçeli Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, "MHP Genel Başkanı aday olmayacaktır. MHP olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimine girer. Cumhurbaşkanı seçiminde ise Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır" dedi.

Ekleme Tarihi: 12 Oca 2018 00:52