Politika Güncelleme Tarihi: 14 Oca 2018 14:16

Demirtaş: Kimse Erdoğan'dan daha iyi tek adam olamaz

Erdoğan-Gül tartışmalarını değerlendiren, terör örgütüne destek vermek suçundan tutuklu HDP'nin eski Eşbakanı Selahattin Demirtaş 'Kimse Erdoğan'dan daha iyi tek adam olamaz' dedi.

Demirtaş: Kimse Erdoğan'dan daha iyi tek adam olamaz

Demirtaş, "Erdoğan’ın en fazla arzulayacağı şey kendisinin karşısına bir başka tek adamın rakip olarak çıkmasıdır" dedi. Erdoğan-Gül tartışmalarına değinen Demirtaş "Kim Erdoğan’ın karşısına 'ben senden daha iyi tek adam olurum' diye çıkarsa, o kaybeder Hiç kimse Erdoğan’dan daha iyi tek adam olamaz" ifadesini kullandı.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin en geniş demokratik birliği sağlaması gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Tek adamın alternatifi yine başka bir tek adamın arkasına dizilmek olamaz. Kim Erdoğan’ın karşısına ‘ben senden daha iyi tek adam olurum’ diye çıkarsa, o kaybeder. Hiç kimse Erdoğan’dan daha iyi tek adam olamaz” dedi.

Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumunda yaklaşık 14 aydır tutuklu olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Evrensel’den Çağrı sarı’nın sorularını yanıtladı. 

Demirtaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la selefi Abdullah Gül arasında son dönemde su yüzüne çıkan görüş ayrılığına ilişkin şunları söyledi:
“Sayın Gül’ün ne yapacağına kendisi karar verir. Bizlerin görevi halkı bu türden maceracı beklentiler içine sokmak değildir. Muhalefet en geniş demokratik birlikteliği sağlayarak, kolektif bir yapı oluşturarak seçimlere gitmelidir. Tek adamın alternatifi yine başka bir tek adamın arkasına dizilmek olamaz. Erdoğan zihniyetinin alternatifi, toplumun farklı kesimlerinin demokrasi paydasında bir araya geldiği büyük demokrasi gücüdür. Bu gücü de tek bir kişi temsil edemez. Emin olun ki, Erdoğan’ın en fazla arzulayacağı şey kendisinin karşısına bir başka tek adamın rakip olarak çıkmasıdır. Çünkü kimse bu konuda kendisinin eline su dökemez, bunu kendisi de iyi biliyor. Belki muhalefetin adayları da ‘bir kişi’ olacak, olmak zorunda, ama bu kişinin seçim kampanyasının sağındaki, solundaki farklı kesimlerin temsilcileriyle eş güdüm halinde ve eşitler arası bir hukukla yürütmesinde hiçbir yasal engel yoktur. Muhalefetin adayı (en azından 2’nci turda) kazanırsa, kolektif yönetim anlayışı ile bütün bu farklı kesimlerin temsilcilerinin yönetimde görev almaları önünde hiçbir engel yoktur. Kim Erdoğan’ın karşısına ben senden daha iyi tek adam olurum diye çıkarsa, o kaybeder. Hiç kimse Erdoğan’dan daha iyi tek adam olamaz gerçekten.”

‘CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINA HAZIRLANMIYORUM’

Demirtaş, “Siyaset yasağı gelmezse 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığına adaylığınız söz konusu olacak mı sorusuna şu yanıtı verdi: “Ben halkım ve mücadelem için, demokrasi ve barış için her türlü fedakarlığa gönüllü olarak adayım. Bunun dışında hiçbir şeye kendiliğinden aday olmadım, olmam da. Bu nedenle ne böyle bir düşüncem, ne de bir hazırlığım vardır. Koşullar, mücadele, ihtiyaçlar, siyasal gelişmeler bu kadar hızlı ve sarsıcı şekilde değişip ilerlerken, kendimle ilgili bu tür kararlar almam doğru olmaz. HDP yönetimi bu meseleye dair tabanla istişare içinde, yetkili kurullarında gerekli değerlendirmeyi yapacaktır. Benim HDP’de bu tartışmalar yapılmadan çıkıp bir şey söylemem doğru olmaz. Ama ben kişi olarak kendimi cumhurbaşkanlığı adaylığına kesinlikle hazırlamıyorum, bunun bilinmesi lazım.”

SİLAHLI EĞİTİM KAMPI İDDİALARI

Demirtaş, farklı illerde silahlı eğitim kampı olduğu yönündeki iddialara ilişkin şunları söyledi: “AKP-MHP faşist ittifakı önümüzdeki seçimleri kazanmadan kalıcı, kurumsal hale gelemeyeceklerini, tarihin çöplüğündeki yerlerini alacaklarını biliyorlar tabii. Bu nedenle seçimlere kadar toplumu OHAL ve KHK rejimi ile sürekli baskı altında tutarak, seçim ortamını olabildiğince kendi lehlerine düzenleyip hazırlayarak karşılamak istiyorlar. Muhalefete düşen de işte bu OHAL ve KHK rejimine karşı her alanda güçlü, etkili, kararlı, kesintisiz bir mücadeleyi örgütlemektir. Aksi takdirde bugünkü ortam ve şartlarda seçime gidilmesini sessizce kabul etmek faşizme adeta can suyu olacak bir fırsatı sandık yoluyla sunmak ve halkı diktaya teslim etmek olacaktır. Sivillerin silahlandırılması tartışması da halkı peşinen sindirip tehdit ederek protestolar için sesini yükseltmesini önlemeye dönüktür. AKP-MHP faşist ittifakı seçimi kazanamazsa olabilecekleri artık siz düşünün demeye getiriyorlar. Kimsenin bu tür tehditlere boyun eğmeden, korkmadan her yerde örgütlülüğünü büyütmesi, faşizme, OHAL’e karşı direnirken bir yandan da seçime hazırlanması gerekir.”

Ekleme Tarihi: 14 Oca 2018 14:16