Politika Güncelleme Tarihi: 20 Tem 2017 02:56

Meclis İçtüzüğü değişti! Pankart, döviz ve silah'a yasak

Meclis İçtüzüğü’nün, “TBMM’nin bina ve arazisine silahla girmek” ile “Genel Kurulun çalışma düzenini bozucu döviz, pankart getirmek ve kullanmak” eylemlerini milletvekillerine yönelik kınama nedeni sayan 14. maddesi Anayasa Mahkemesi’nde 4 saat süren görüşlerin ardında kabul edildi.

Meclis İçtüzüğü değişti! Pankart, döviz ve silah'a yasak

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, milletvekilinin Meclis Genel Kuruluna silahla girme konusunun nasıl denetleneceğini sorarak, “Çünkü, milletvekili ve araçları aranamıyor. Keyfi ve siyasi bir amaçla bu değişikliği yapıyorsunuz. Bizim eş genel başkanlarımızın ve milletvekillerimizin resimleri ve bazı pankartları Genel Kurula getirmemiz rahatsızlık yarattı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Kurul’a baretle geldi, 301 madencinin isminin olduğu pankart getirildi. Bunlar Meclisin çalışma düzenini ve huzuru bozan eylemler değildir. Anlaşılan bu madde, siyasi rahatsızlıklar sonucu kaleme alınmış” dedi. 

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da, Meclisin, milletvekillerine kınama ve para ceza vermek yerine, siyasi etik kuralları düzenlemesi yapması gerektiğini vurgularken, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, “Bir milletvekili Meclis içinde silahlı ise bunu nereden bileceğiz, nasıl anlayacağız? Milletvekilleri üst baş aramasından mı geçecekler? Milletvekilleri, güvenilir milletvekilleri ve güvenilmez milletvekilleri diye ikiye mi ayrılacak? Bundan sonra bir de silahlı milletvekillerinin peşine mi düşülecek? Neden böyle bir düzenleme yapılıyor, bizim anlamadığımız ya da bilmediğimiz yeni bir güvenlik kriteri mi oluştu?” diye konuştu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise “Genel Kurulun düzeninin bozulduğuna kim karar verecek. Diyelim ben tişört giydim, peki o zaman ne olacak?” deyince, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, geçmiş yıllarda dönemin TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un, kıyafetinin üzerine beyaz yerine siyah papyon taktığı için Genel Kurul’da birleşime ara verildiğini anımsatarak, “Sadık Yakut beyaz papyonu taktıktan sonra birleşime devam edildi. Kıyafet için Genel Kurulda birleşime ara veriliyorsa, siz de tişörtle geldiğiniz zaman buna müsaade edilmez” dedi.

Ekleme Tarihi: 20 Tem 2017 02:56