Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 12 Nis 2024 11:00

Formula 1 şampiyonu Raikkonen'in Geely'nin Zeekr'e dokundu

Araçlarında Formula 1 şampiyon pilotu Raikkonen’den destek alan Geely’nin lüks otomobil markası Zeekr.

zeekr 009

Zeekr, Geely Automobile Holding’e ait 1. Sınıf elektrikli otomobil markasıdır.

2021 Nisan ayında Geely, Premium elektrkli markası Zeekr’in ilk otomobili 001’i Çin'in Hangzhou Körfezi'ndeki Zeekr Akıllı Fabrikasında düzenlenen bir etkinlikte 2021 Şangay Otomobil Fuarı’ndan önce tanıttı.

2021 Ağustos ayında Geely Automobile Holding elektrikli otomobil markasının teknolojik destek ve finansman için 5 ortak buldu.

Bunlar gelişen teknolojilere yönelik küresel bir yatırımcı Intel'in bir parçası olan Intel Capital, elektrikli pil geliştirme ve üretiminde dünya lideri CATL, Çin'deki Z kuşağı arasında en popüler olan çevrimiçi eğlence ve video içerik dağıtımının öncüsü Bilibili, yeni enerji sektöründeki varlıklara yatırım yapan elektrik pili üretiminde kullanılan temel metaller olan kobalt ve bakırın önde gelen küresel üreticisi Cathay Fortune Group, Çin odaklı lider bir alternatif varlık yönetimi firması Boyu Capital idi.

Geely’nin elektrikli araç markasının doğuşu için 5 stratejik ortak 500 milyon doları finanse etti.

Zeekr, aynı zamanda araçları için 360Kwh'ye kadar yüksek hızlı şarj olanakları sunacak Çin çapında bir Zeekr şarj ağının oluşturulması yoluyla enerji sağlayıcısı haline getirme de en az araç üretimi kadar önem veriyor. Hızlı sarj en önemli satış sonrası hedefleri arasında idi.

zeekr m vision

Zeekr, 2021 yılı sonuna kadar Çin’de 272 Şehirde ayrıca kullanıcıların kullanımına açık üçüncü parti şarj istasyonları da bulunacak. 2023 yılı sonuna kadar 20.000'den fazla şarj tesisine sahip 2.200 şarj istasyonu inşa etmeyi hedefliyor ve bu istasyonlar zamanla genişletilmeye devam etmeyi planlıyor.

ZEEKR 001 NEREDE TASARLANMIŞTIR ?

Yaş tahtaya basmayı sevmeyen Çin’lilerden Geely, diğer güçlü rakiplerin çoğu gibi tasarımı Geely’nin İsveç'te Geely Design Göteborg'taki Ar-Ge tesisi CEVT'de (Çin Avrupa Araç Teknolojisi Merkezi) tasarladılar.

Zeekr 001, 4970 mm, 1999 mm, 1560 mm ölçülerinde ve 3005 mm dingil mesafesiyle sınıfının en büyüklerinden biri olan 2144 litrelik toplam bagaj alanına sahiptir.

Donanım, yerden yüksekliğini kullanıcı gereksinimlerine göre 117 mm'den 205 mm'ye otomatik olarak ayarlayan havalı süspansiyon, yaklaşan yolcuları algılayan ve girişte kapıyı kapatan çerçevesiz otomatik kapılar. Yazılım ve teknoloji tarafında, 001 yüz tanıma yoluyla yaklaşan kullanıcıları otomatik olarak algılayacak ve 001'i otomatik olarak kişisel tercihlerine göre ayarlayacak. Aynı zamanda Zeekr 001, kullanım ömrü boyunca Over the Air güncellemeleri ile en az üç ayda bir yenileyecek.

Zeekr 001

Çarpma durumunda güvenliği sağlamak için tüm piller kapsamlı testlerden geçirilen 86 kWh ve 100 kWh ( menzil 700 km.) 2 pil seçeneği ile 2 motor 400 Kw ve 700 Nm tork sunuyor. 0-100 km/h hızlanma 3.8 saniye, azami hız 200 km/h ve 100-0 km/h frenleme 34 metredir. 100 kWh Pil, 30 dakika’da % 10’dan % 80’e sarj olabiliyor.

Zeekr Mühendisleri, yüksek hızlı test pistlerinde ve dar virajlarda 800 saat zaman ve emek harcayarak aracın sürüş dinamiklerini geliştirdiler.

zeekr x

Zeekr, 2021 yılına kadar Hangzhou ve Şangay 2 deneyim mağazası açtı. Hangzhou ve Tianjin Çevirim içi Zeekr Space satış platformu açtı. Zeekr, 2021 yılında Çin genelindeki yüksek yoğunluklu alışveriş merkezlerinde ve lokasyonlarda 60 daha küçük 'Zeekr Spaces' ile iki amiral gemisi Zeekr Deneyim merkezi açmayı planlıyor. Bunlar 36 teslimat merkezi ve 60 servis merkezi tarafından desteklenecek. Zeekr teslimatları 2021 Ekim ayında başlamıştır.

Zeekr, Zeekr ürünlerini daha erişilebilir hale getirmek için satış kanallarının yanı sıra, zamanla abonelik ve pil kiralama da sunacak.

Satış ve satış sonrası işleri de ayarlayan Zeekr, 2021 Ekim ayında Zeekr’in Çin'in Ningbo kentindeki Akıllı Fabrikasında düzenlenen özel bir törenle üretim hattından çıktı.

ZEEKR’İN AKILLI FABRİKASI DA NEDİR ?

Zeekr’in akıllı fabrikası Kaynak bölümü gibi alanlar, endüstriyel sınıf 5G+ akıllı internet sistemi kullanan fabrika sayesinde, sınırlı insan müdahalesiyle, işi 300'den fazla robotun yürüttüğü tam otomasyonla gerçekleştiriliyor.

Zeekr 001’in ilk kullanıcılarından itibaren en iyi deneyimi sunmak için Zeekr Destekli Sürüş (ZAD) programını müşrerilerden de görüş öneri alarak devamlı güncellemeler hali ile akıllı bir araç şeklindedir.

2021 Aralık ayında Zeekr, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Waymo One otonom araç çağırma filosunda kullanılmak üzere yeni bir saf elektrikli aracın geliştirilmesi konusunda Waymo ile işbirliğine gitmiştir.

ZEEKR’İN 2. MODELİ 009 :

Zeekri 6 kişilik lüks MPV’si 009’u 800 km'nin üzerinde menzile ulaşmasını sağlayan tüm segmentlerde dünyanın ilk CATL CTP 3.0 Qilin pilini kullanan aracıdır. 140kWh Qilin pil ile 009’un net menzili 822 km’dir.

Silisyum karbür teknolojisine sahip iki e-motor bir araya gelerek 400 kW gücündeki 009’un 0-100 km/h hızlanması sadece 4,5 saniyedir.

Akıllı her bir tekerleğin süspansiyonunda gerçek zamanlı akıllı dalga radarı tarafından desteklenen "güvenli şoför" sürücü destek sistemi ayarlamalı elektromanyetik titreşim azaltma sistemli tam otomatik havalı süspansiyonları ile uçan halı hissiyatlı bir sürüş sunuyor.

zeekr 009

Akıllı güvenlik, kısa menzilli ultrasonik radarlar Mobileye'nin çift 7nm EyeQ5H yüksek performanslı çipleri, yedi adet 8 megapiksel HD kamerası, dört adet 2 megapiksel surround görüş kamerası, bir adet ultra uzun menzilli milimetre dalga radarı ve on iki adet ultra uzun menzilli milimetre aracılığıyla sağlanır. 30’dan fazla sürücü destek fonksiyonunu 720 dereceli sensörlü kameralı güçlü algoritma ve algılama yetenekleri aracın içindekileri ve dışarıdaki canlıların korunmasını destekler

Büyük boyutlu MPV için ağırlık tasarruflu ancak çarpışma durumunda bükülme ve deformasyonu azaltan dünyanın en büyük 7.200 tonluk basınçlı döküm makinesinde üretilen dünyanın en büyük tek parça basınçlı döküm arka alüminyum gövdesi üretiliyor. Çarpışma sonrası bakım maliyetlerini azaltmak için iki aşamalı sökülebilir tampon yapısı eklenmiştir.

Lüks MPV’nin büyük boyutlarına rağmen Göteborg'daki Zeekr Küresel Tasarım Merkezi'nde Stefan Sielaff liderliğindeki tasarımcılar, 009’da 0,27 Cd rüzgar direnç katsayısı iddialı bir rakamdır.

“Elektrikli araçlarda pil ve elektrikli motorlarda ağırlık düşürmek IU anki teknolojide çok zor ancak mühendisler aerodinamik tasarımlar ile rüzgar sürtünmesini en aza indirip şasilerde sertlendirilmiş alüminyum kullanıyorlar.”

Akıllı, lüks bir mobil oturma odası yaratan yeni model, ZEEKR'nin 8155 akıllı kokpit sistemiyle güçlendirilerek iç işlevlere daha fazla zeka katıyor. 009, içerik akışını, kablosuz ekran projeksiyonunu, 1080P HD video konferanslarını vb. destekleyen 15,6 inç beş yönlü ayarlanabilir merkezi tavan ekranına dayanan dijital TV ekosistemi ve multimedya paketine sahip dünyanın ilk MPV'sidir.

Kullanıcılara evdeki en iyi koltukları sunan bu MPV, arka sıralarda Sofaro birinci sınıf havacılık kabin koltuklarıyla donatılmıştır. Soft NAPPA sırçalı deri Sofaro koltuklar 70 cm genişliğinde ve 12 cm yastık kalınlığındadır. Koltuklar ayrıca birden fazla masaj seçeneğiyle spa sınıfı masaj işlevi sunuyor. Akıllı kol dayama yerlerinde her koltukta ayarlamalar yapılabilir ve daha fazla pratiklik sağlamak için her koltukta ayarlanabilir 585 cm²'lik gizli bir masa bulunur.

Dünyanın ilk araç içi iletişim sistemi yani in car communication’un baş harfleri ICC aracılığıyla iletişimi ile ikinci veya üçüncü sıradaki yolcular öndekilerle hoparlörler aracılığıyla kolaylıkla doğrudan konuşabiliyor.

ZEEKR’İN İNOVASYON OLABİLECEK SAŞİ TASARIMI SEA-M NEDİR?

2022 Kasım ayında Zeekr, SEA-M mimarisi, Sustainable Experience Architecture yani Sürdürülebilir Deneyim Mimarisi geniş iç mekan, açık koltuk seçeneği ve yerleştirme seçeneği, B sütununun olmaması ve otonom desteği destekleyen sağlam elektrik/elektronik omurga gibi mimarinin temel özellikleri sayesinde tasarımcılara akıllı bir mobil “oturma odası” yaratma fırsatı veriyor.

zeekr 007

İç kabin kapsül gibi düz zeminler, uzun dingil ve geniş aks aralığıyla geniş ferah iç mekan ile çok işlevli ekranlar şeklinde özetlenebilir.

Zeekr’in SEA-M platformu üzerine inşa edilen araçlara yönelik ilk müşterisinin, merkezi ABD'de bulunan otonom sürüş teknolojisi şirketi Waymo oldu.

2023 Şubat ayında Zeekr’in devam eden teknoloji araştırmasını ve küresel genişlemesini destekleyecek Prof. Amnon Shashua, Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL), Yuexiu Endüstriyel Fonu, Tongshang Fonu ve Xin'an Akıllı Üretim Fonu'nun yatırım anlaşması ile 750 milyon ABD doları topladı.

Bu finansman turunun tamamlanmasının ardından ZEEKR'nin değeri artık 13 milyar ABD doları oldu.

ZEEKR, fonları küresel bir satış ağını keşfetmek ve büyütmek için kullanacak.

Bu finansman turu, sıfır emisyonlu büyümeyi ve yeni elektrikli araç teknolojilerini desteklemek için Geely Holding Grubu genelinde hızlanan bir elektrifikasyon geçişiyle aynı zamana denk gelmektedir.

2023 Nisan ayında Zeekr 3. Modeli SUV’u Zeekr X’i tanıttı. 4450 mm, 1836 mm, 1572 mm ölçüleri ve 2750 mm dingil mesafesiyle şehir içi spor arazi aracı (SUV) olarak konumlandırılmıştır.

Geely Holding'in önde gelen Sürdürülebilir Elektrik Mimarisini (SEA) temel alan Zeekr X, Bagaj hacmi 362 litreden 1.182 litreye çıkarılabiliyor.

Isı yalıtımı, güneşten korunma, ses yalıtımı gibi birçok fonksiyonlu 1,21 m2 ultra geniş panoramik çift camı çerçevesiz kapı, çerçevesiz dış aynalar ve gizli bir şarj kapağı tasarımı tamamlıyor.

Zeekr X, 100'den fazla iç mekan gömülü LED, yolcuların ruh hallerine göre değiştirilebilen 17 farklı önceden ayarlanmış ortam aydınlatma seçeneğiyle iç kısmı kaplayan mikrofiber kadife astar, narin ve yumuşak hakiki deri detayları detayları süslüyor.

Silisyum Karbür Pil Teknolojili Zeekr X, 4 çeker sistem çift motor kümülatifte 315 kW’lık ve 543 Nm tork ile 0-100 km/h hızlanma 3.7 saniyedir. Menzil 560 km’ye kadar idealdir. Along with its Integrated Power Brake (IPB) yani Entegre Güç Freni (IPB) sistemi ve dört tekerlekten bağımsız süspansiyonuyla hissiyatlı bir sürüş ortaya koyuyor. Zeekr X’in teslimatları Çin’de 2023 Haziran’da yapıldı.

Zeekr'ın olağanüstü kalite standartlarını yansıtan tüm modeller, ilk beş yıl veya 100.000 km'yi kapsayan 5+5 yıl garantiyle geliyor. Daha sonra bu süre, ZEEKR Servis ağında planlı bakım gerçekleştirildiğinde beş yıla kadar (toplamda toplam 200.000 km) uzatılabilir. Yüksek gerilim aküsü, hangisi önce gelirse sekiz yıl veya 200.000 km garantiyle korunmaktadır.

2023 Haziran sonu Zeekr modelleri İsveç ve Hollanda’da ön siparişe sunuldu.

2023 Temmuz Zeekr, İsrail'in önde gelen otomobil distribütörlerinden Union Group ile pazarda bir satış ağı kurmak üzere bir anlaşma imzaladı. Zeekr 001 ve Zeekr X Suv ön satışı 2023 ekim başında başlayacak ve müşterilere teslimatları 2023 kasım ayında başladı.

2023 Ağustos ayında Zeekr, Orta Asya dinamik pazarda bir satış ağının geliştirilmesini kolaylaştırmak için Kazakistan'ın önde gelen otomobil araç distribütörlerinden Orbis Auto ile işbirliğine ulaştı. Zeekr 001 ve Zeekr X Suv modelini Kazakistan’da ön satış 2023 Eylül ayında başlayacak ve müşterilere teslimat bu yıl 2023 Kasım ayında yapıldı.

PERFORMANSIN NİRVANASI HOT HATCH ZEEKR 001 FR 1.265 BEYGİR!

zeekr 001 fr

2023 Eylül,sıkıcı elektrikli araçlara veda diyen Zeekr elekrikli araç piyasasına HOT HATCH inovasyonunu yaptı. Zeekr 001 FR modeli her tekerleğe maksimum güç aktaran ve her tekerleğe giden gücü milisaniyeler içinde ayarlayabilen tork vektörleme teknolojilerini kullanarak 4 çekişli 4 elektrik motorlu 1.265 beygirlik bir canavar yarattı.

Bu bir hatchback görünümlü bir araç için cesurca bir karardı. Teslimatları 2023 Ekim ayında baslanan Zeekr 001 FR her ay 99 araç ile sınırlı ve özel bir oldu. Yolculuk sırasında hücresel ağdaki kara noktaları etkili bir şekilde ortadan kaldırarak en uzak noktalarda tam iletişim sağlayan yerleşik bir uydu iletişim paketi taşıyan ilk üretim aracıdır.

Zeekr 001 FR’ın 0-100 km/h hızlanması sadece 2,02 saniye ile Hyperspor araç kategorisi değil, yarış aracı performansı niteliğindedir.

800V teknolojileriyle ultra hızlı şarjı destekleyen Zeekr 001 FR, yalnızca 15 dakikada %10 ila %80 oranında şarj olabiliyor. Zeekr 001 FR, 100 kWh CATL Qilin pil paketi kullanıyor.

“Zeekr’in baş performans danışmanı Formula 1 eski şampiyonlarında Kimi Raikkonen olması insanı heyecanlandırıyor. Aracın tüm sürüş dinamikleri bir formula 1 pilotunun elinden çıkmış olacak!

Zeekr 001 FR, 2023 yılı için Çin genelinde 450 yeni V3 charging pile adındaki 800 kW ve 1.000 kW maksimum çıkış voltajlı ultra hızlı yüksek enerjili şarj istasyonunu tanıttı. Zeekr, 2024 yılında bu V3 charging pile sarj adındaki ultra hızlı sarj istasyonlarını 1.000 adeta çıkarmak hedefi var.

2023 Ekim ayında Çin’de teslim edilmeye başlanan Zeekr 001 FR, Kimi Raikkonen ve Zeekr Mühendisleri beraber çalıştı. Aracın 0-100 Km/h hızlanmasını 2,07 sadiyeden 2,02 saniyeye çektiler.

“Zeekr 001 FR’ın sürüş dinamikleri unutulmaz F1 pilotu Kimi Raikkonen ayarlamıştır. Aracın normal yol dinamiklerine ek pist otomobilinde Kimi Raikkonen’in Zeekr mühendisleri ile bir ayarlama yaptığı Raikkonen Modu da bulunmaktadır.”

ZEEKR, ZENGİN ARAP ÜLKERİNDE PAZARA GİRİYOR!

Daha önceden İsveç, Hollanda, İsrail, Kazakistan ve Almanya otomobil pazarına giren Zeekr 2023 Eylül ayında, Birleşik Arap Emirlikleri'nden AW Rostamani Holdings, Suudi Arabistan'dan Wallan Trading Company, Katar'dan Blue Lake Motors ve Bahreyn'den YK Almoayyed & Sons ile dört işbirliğine imzalayarak 2024 ilk çeyreğinde teslim edilmek üzere Zeekr 001 ve Zeekr X SUV’u ile Orta Doğu’nun zengin otomobil piyasasına girmiş oldu.

HONG KONG VE MACAU İÇİN SAĞDAN DİREKSİYONLU ZEEKR MODELLERİ ÜRETİLDİ

Zeekr, 2023 Ekim ayında Right-Hand Drive (RHD) tabir edilen bazı ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda Hong Kong ve Macau otomobil piyasası için sağdan direksiyonlu araçlar üretti. Orta Doğu Arap ülkeleri gibi teslimatlara 2024 yılı ilk çeyreğinde başlayacak Zeekr, Hong Kong'da iki ZEEKR Spaces ve bir ZEEKR House ve Macau'da bir ZEEKR Space inşa etmeyi planlıyor.

2023 Kasım ayında Zeekr, ilk Avrupa satış showroom’unu İsveç Stockholm’e açtı. İsveç ve Hollanda’daki müşterileri 2023 yılı bitmeden teslim edecek. Almanya’ya da 2024 yılı başı teslim edecek. Zeekr’in araç satışlaında 2026 yılına kadar Batı Avrupa’ya genişleme planı var.

2023 Kasım itibari ile Zeekr’in Çin genelinde 22 ZEEKR Merkezi, 225 ZEEKR Alanı, 31 Teslimat Merkezi ve 41 ZEEKR Evi bulunmaktadır.

zeekr

ZEEKR İLK SEDANINI PİYASAYA SÜRÜYOR

2023 Kasım ayında Zeekr 007 adı ile üretilen akıllı elektrikli sedanı 2.928 mm dingil mesafesi geniş , 4.865 mm, 1.900 mm ve 1.450 mm ölçüleri ile orta boy ir sedandır. Teslimatları Çin’de 2024 Ocak ayında başlıyacak Zeekr 007 modelinde akıllı sürüş destekli sürüş işlevi için 1 lidar, 12 yüksek çözünürlüklü kamera ve 5 milimetre dalga radarından oluşan bir sensör paketi ile NVIDIA DRIVE Orin SoC tarafından destekleniyor.

NZP yani Navigasyon Zeekr Pilot sürüş asistanı sistemi NVIDIA ile işbirliği içinde geliştirilen ZEEKR şirket içi Gelişmiş Sürücü Asistan Sistemi (ADAS) özelliği standart olacak Çin’in büyük şehirlerinde kullanıma hazır olacak.

Zeekr’nin şirket içi 800V teknolojisiyle ultra hızlı şarjı destekler ve ZEEKR 007'nin yalnızca 15 dakikada %10 ila %80 oranında şarj olmasını sağlar.

Tavan döşemesi Mikrofiber kaplama ve koltuklarda Nappa gibi lüks detaylar gizlidir. Zeekr’in en önemli özelliği farların ZEEKR STARGATE interaktif ışıklardır. Araç sahibi, üzerine özelleştirilebilir görseller veya metinler yansıtabilir. Alt kısmında gündüz farları ve uzun farlar bulunur.

Kapı kolları olmayan Zeekr 007 sedanın b ve c sutünlarındaki düğmeler ile açılabiliyor. Zeekr 007 sedan 2.290 kg. ağırlığı 255/40 20 Michelin Pilot Sport EV lastikler ile taşıyor. Aracın arka camı yok çünkü sunfoof yani cam tavan arka bagaja kadar uzanıyor. Arka bagaj kapağında ışıklandırmalı bir Zeekr yazısı ve tek bir ışıklı led stop ve de arka bagaj kapağında işlemeli desenli bir bölüm bulunuyor.

Arkadan itişli tek motor 421 beygir gücündeki versiyon 0-100 km/h hızlanma 6,5 saniye, 4 tekerlekten çekiş versiyonu arka akstaki motora ek 224 beygirlik ön motor ön tekerlere güç toplamı 645 beygir güç üretiyor.

Zeekr 007 sedana Quzhou Jidian Electric Vehicle Technology firmasının lityum demir fosfat 75,6 kWh pili (LFP) 688 km menzil, Geely-CATL ortaklığındaki retilen nikel manganez kobalt (NMC) 100 kWh üçlü pil arkadan itişli verisyonda 870 km menzil aynı pilin 4 çekerinde 723/770 km menzil olacak. Quzhou Jidian Electric Vehicle Technology firması aynı zamanda elekrikli motorları da tedarik etmektedir. Son hız 210 km/h ile sınırlıdır.

ZEEKR’İN ÇAĞ ATLAYAN EN DAYANIKLI ALTIN TUĞLA PİLİ NEDİR ?

Zeekr’in 15 dakikada 500 km. sarj olan Altın Tuğla adı verdikleri pili – 45 C soğukta 8 saat tuttuktan sonra ve 1.000 derece fırında ısıttıktan sonra bile iş yapabilen ultra dayanıklı pili görevini başarı ile yerine getirdi.

zeektr x 006

Zeekr’in Altın Tuğla pili 48 saat boyunca su altında tutulduğunu ve 3 km kadar çamurda sürüklenme testinden sonra yerine takıldığında yine görevine devam etmiştir.

Zeekr ayrıca Altın Tuğla pilini 10 metre yükseklikten vinç ile aşağı atmış ve 22 tonluk silindir geçirmiş bu ezilme ve darbe testlerinde herhangi bir duman ve patlama olmamıştır. Ancak bu dayanıklı pilin ağırlığı tam 710 kg. yani Tank Zırhı gibi benim görüşüm.

Zeekr’in Golden Brick Yani Altın Tuğla dedikleri pil Lityum Demir Fosfat yani LFP pili optimize edilmiş sandviç yapısı, ultra ince ayırıcılar ve entegre tepsi tasarımı sayesinde %80'in üzerinde (%83,7) hacim kullanımına sahip ilk seri üretilen LFP pil olduğunu iddia ediyor.

Pil paketi IPX8 giriş koruma derecesi ile suya dayanıklı, pil paketi yüksek voltaja dayanıklı sarı yalıtım filmiyle kaplanmıştır ve bu hali ile altına benzetildiğinden Altın Tuğla adı verilmiştir.

Bu Golden Brick yani atın tuğla pili Çin Elektrikli Otomobil piyasasında amiral gemisi sınıfı diye isimlendirilen sert rekabet sınıfı olan sedan modelinde Zeek 007’de kullanılacak. Zeekr 007 sedanın teslimatları 2024 Ocak ayında yapılacak.

Ekleme Tarihi: 12 Nis 2024 11:00