Kripto Paralar Güncelleme Tarihi: 21 Kas 2023 19:00

Kripto para düzenlemesi yıl bitmeden Meclis'e geliyor

Kripto para piyasasına yasal zemin hazırlamak için yürütülen çalışmada sona gelindi.

Kripto paralar

Düzenleme ile denetlenebilirlik ve şeffaflığın sağlanması amaçlanıyor. Düzenlemenin yıl bitmeden Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor.

AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, kripto varlıklara ciddi bir toplumsal ilgi olduğunu belirterek, "Vatandaşımızı korumak, vatandaşımızın güvenliğini sağlamak ama bir yandan da blokzincir zihniyetinin önünü açmak, onun önünü kapatmamak noktasında çalışmalarımız oldu, oluyor" dedi.

İleri, ilgili kurumların çalışmaları yaptığını ve ilerleyen süreçlerde konunun tekrar gündeme geleceğini belirtti.

Düzenleme ile, kripto para işlemi yürüten yerel borsaların denetlenebilir ve şeffaf hale getirilmesi amaçlanıyor. Kripto para ticaretinin vergilendirilmesi de söz konusu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bakanlığının bütçe sunumunda konuyu gündeme getirmişti. Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Gücü'nün gri listesinden çıkışı için tek bir düzenlemeye ihtiyaç kaldığını söylemiş onun da kripto para düzenlemesi olduğunu vurgulamıştı.

Düzenlemenin olası etkileri

Kripto para düzenlemesinin Türkiye'de kripto para piyasası üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor. Düzenleme ile kripto para borsalarının denetlenebilir ve şeffaf hale gelmesi, piyasanın daha güvenli ve güvenilir hale gelmesini sağlayabilir. Ayrıca, kripto para ticaretinin vergilendirilmesi, piyasanın daha sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı olabilir.

Düzenleme, Türkiye'nin Mali Eylem Gücü'nün gri listesinden çıkışı için de önemli bir adım olarak görülüyor. Gri listede yer alan ülkeler, kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi suçların önlenmesinde uluslararası standartlara uyma konusunda yeterli güvence vermedikleri için yaptırımlara tabi tutulabiliyor. Kripto para düzenlemesinin, Türkiye'nin gri listeden çıkmasına ve uluslararası finans sistemine daha fazla entegre olmasına yardımcı olması bekleniyor.

Ekleme Tarihi: 21 Kas 2023 19:00