Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 24 Nis 2024 09:00

TikTok için yolun sonu ya satılacak ya da yasaklanacak

ABD'de TikTok'un yasaklanması ya da ByteDance şirketinin sosyal medya platformunu bir Amerikan şirketine satması için yapılan yasal düzenlemeler hızla ilerliyor

tik tok

ABD'de TikTok'un yasaklanması ya da ByteDance şirketinin sosyal medya platformunu bir Amerikan şirketine satması için yapılan yasal düzenlemeler hızla ilerliyor. ABD Senatosu, TikTok'u yasaklayabilecek yasa tasarısını kabul etti. Yasa tasarısının onaylanması halinde, TikTok'un ana şirketi ByteDance'in platformu satması veya yasakla karşı karşıya kalması için 270 gün gibi bir süresi olacak.

TikTok'a Yönelik Yasaklama ve Zorlama

Uzun süredir ABD'de TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğuna dair endişeler vardı. ABD Temsilciler Meclisi, 13 Mart'ta TikTok'un yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul etmiş ve bu tasarı onay için Senato'ya gönderilmişti. Senato'daki oylamada tasarı, 79 lehte ve 18 ret oyuyla kabul edildi.

Tasarıda Neler Var?

Tasarıya göre, ByteDance'in TikTok'u satmak için 270 günü olacak. Aksi takdirde, ABD'de TikTok uygulama mağazalarından ve web barındırma hizmetlerinden kaldırılabilir. Tasarı, ayrıca TikTok'un yasaklanmasına kadar geçen sürede 12 aya kadar bir süre tanıyor. Senato'nun bu kararı, ifade özgürlüğü ve dijital haklar grupları tarafından eleştirilirken, bazı Kongre üyeleri de TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğuna dair kanıtların sınırlı olduğunu ifade etti.

TikTok'un Tepkisi ve Yasal Mücadele

ByteDance, yasa tasarısını anayasaya aykırı olarak değerlendirdi ve böyle bir yasaya hukuki yollarla karşı çıkacağını duyurdu. TikTok CEO'su Shou Chew, geçtiğimiz yıl Kongre'ye zorunlu satışın uygulamayla ilgili veri endişelerini çözmeyeceğini söylemişti. Buna rağmen yasa tasarısı Senato'dan geçti.

Yasa Tasarısının Onay Süreci

Başkan Joe Biden, aylardır yasayı masasına ulaştığında geçireceğini söylüyordu. Görevdeki son yılında eski Başkan Donald Trump da ByteDance'i idari emir yoluyla bir Amerikan şirketine satış yapmaya zorlamaya çalışmış, ancak mahkeme bu kararı bozmuştu.

Bu yasa tasarısı, TikTok'un ABD'deki geleceği üzerinde büyük bir etki yaratabilir. ByteDance'in TikTok'u satması ya da platformun ABD'de yasaklanması gibi seçenekler gündemde. Biden'ın yasayı imzalaması halinde, önümüzdeki aylarda ByteDance'in ve TikTok'un bu yasağa nasıl yanıt vereceği dikkatle izlenecek.

Ekleme Tarihi: 24 Nis 2024 09:00