Sağlık Güncelleme Tarihi: 8 May 2017 00:05

7 ülkeden akademisyenler Türkiye'de beyin araştırmalarında güncel çalışma veya gelişmeleri masaya yatırdı

Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinirbilimleri Derneği (TÜBAS) desteği ve Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde beyin araştırmaları alanında multidisipliner olarak düzenlenen 15. Ulusal Sinirbilim Kongresi 07-10 Mayıs 2017 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi'nde başladı. İnsan fizyolojisi alanında sıra dışı çalışmalara imza atan kongrede bir de ilginç başlık var: Bilim dili olarak Türkçe İngilizce'nin alternatifi olabilir.

7 ülkeden  akademisyenler Türkiye'de beyin araştırmalarında güncel çalışma veya gelişmeleri masaya yatırdı

2001 yılından beri Ulusal Sinirbilim Kongresi (USK) adı altında her yıl düzenlen kongreye, beyin araştırmaları ile ilgili "Fizyoloji, Anatomi, Nöroloji, Beyin Cerrahisi, Psikiyatri, Psikoloji, Histoloji, Biyokimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik" gibi birçok alandan dünyada isim yapmış çok sayıda bilim insanı katılıyor. 

Avrupa ve ABD’den seçkin uluslararası ve Türk bilim insanları ile FENS, IBRO ve SfN çevrelerinden temsilcilerini ağırlayacayacak kongrenin Eş-Başkanlıklarını TÜBAS Derneği yöneticisi Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Nureddin Cengiz yapıyor.    

Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda bilim insanının katılacağı kongre programında 12 konferans, 8 sempozyum, iki panel, 60 sözel ve 105 poster sunumu yer alacak.

AÇILIŞI İKİ DUAYEN İSİM GERÇEKLEŞTİRECEK

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur'un açılış sunumunu yapacağı "kafa travmaları ve nöro-endokrin etkileri" konulu sunumla başlayacak konferansta, kafa travmaları ile ilişkili büyüme hormonu salınmasında azalma ve büyüme-gelişmedeki gecikme-gerileme de konferans da ele alınacak.

Kongrenin açılış konferansında bir diğer açılış sunumu yapacak isim de Yüzyılın Beyin Cerrahı olarak anılan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalında çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Gazi Yaşargil. Prof. Dr. Yaşargil yapacağı sunumda beyin araştırmalarındaki önemli gelişmeleri ve geleceğe yönelik işbirliği alanlarını anlatacak, tecrübelerini dinleyicilerle paylaşacak. 

Kongrede 17 Eylül 2016 tarihinde vefat eden Türkiye Bilimler Akademisi eski Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat anısına hayatının ve kariyerinin anlatıldığı bir oturum düzenlenecek.

Kongreye ABD, İngiltere, İsrail, İskoçya, Almanya ve İsviçre'den akademisyenlerin yanı sıra Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile fakülte dekanları ve çevre illerdeki üniversitelerin rektörleri ve yöneticileri katılacak.

KONGREDEKİ DİKKAT ÇEKEN SUNUM: TÜRKÇE BİLİM DİLİ OLABİLİR Mİ?

Türkiye'de büyük yanılgılardan biri de tıp alanında düzenlenen bu tip kongrelerin sadece konunun uzmanlarına hitap ettiğinin sanılması. Oysa ki sunumlar,son derece ilginç ve dikkat çekici içerikleri barındırıyor.  O sunumlardan biri de İngiltere'deki Middlesex Üniversitesi Türk asıllı akademisyenlerinden İlhan Raman'ın sunumu. Prof. Dr. İlhan Rahman'ın "Görsel sözcük tanıma sırasında kullanılan bilişsel süreçlerin çağdaş psikolinguistik bağlamda incelenmesi: Türkçe yazı dilinin konumu" başlıklı sunumunda ilginç detaylar var. 

Rahman'ın sunum özetinde "Son 60 yıl içerisinde, görsel sözcük tanıma sırasında tipik ve tipik olmayan süreçleri tanımlamak amacı ile hayli araştırma rapor edilmiş olmakla beraber, bu araştırmaların büyük bir oranının İngilizce veya Anglo merkezli olması dikkat çekmektedir. 1990’lı yıllarda İngilizce’de kullanılan bilişsel süreçleri teorik olarak açıklayan modellerin farklı yazı dilleri için de ne kadar uygun olup olmadığı sorgulanmaya başlanmıştır.  Bu sorgulamanın temel nedenlerinden biri de yazı dilleri arasında çeşitli değişkenlerden dolayı görülen farklılıklardır. Bu bağlamda, alfabetik yazı dilleri arasında harf-ses dönüşümü saydamlığı ilkesine bağlı olarak büyük farklılıkların ortaya çıktığı görülmektedir.  Türkçe yazı dili, harf-ses dönüşümü son derece öngörülebilir bir özelliğe sahip olduğundan literatürde en saydam alfabetik yazı dillerinden birtanesi olarak geçer. Busunumun amacı, bu alanda yapılan çalışmaların genel bir özetini sunmak ve Türkçe yazı dilinin özelliklerinin bilişsel ve sinirbilimsel çalışmaları çerçevesinde önemini vurgulamaktır. Türkçe yazı dilinde şimdiye kadar yapılan farklı araştırmalardan elde edilen bulguların irdelenmesi ve bunların ileride yapılacak olan disiplinler arası araştırmaları nasıl yönlendirebileceği tartışılacaktır." diyor

Kongre programından başlıklar:

  • Kongreye European Journal of Neursicence editörü Prof. Dr. Paul Bolam (Oxford Üniversitesi) Avrupa Beyin Araştırmaları Federasyonunu temsilen katılıyor. Kongre kapsamında bir konferans verecek, ayrıca bir kurs düzenleyerek genç Türk beyin araştırmacılarına bilimsel yayın hazırlama konusunda teorik – pratik eğitim verecek.

  • ABD’de Drexel Üniversitesi’nde bölüm başkanı Prof. Dr. Banu Onaral kongre programı kapsamında beyin görüntüleme ve özellikle fonksiyonel hücre, doku görüntüleme konusunda bir genel konferans verecek.

  • University of California, San Francisco’dan Prof. Dr. Tarık Tihan da kongrede konferans verecek konuşmacılar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Tihan beyin tümörlerinin tanı ve tedavileri hakkında güncel bilgileri ve teknolojileri dinleyicilerle paylaşacak.

  • Uluslararası Nöro-endokrin Federasyonu Başkanı, Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gareth Leng, oksitosin hormonunun arkadaş arası bağlanma, aşk, anne-çocuk arasındaki bağlanma ve sosyal davranış problemlerindeki rolünü anlatacağı bir “Oksitosin: Tatlı Hormon?” başlıklı bir konferans verecek. (Gareth Leng, birçok ülkede ve BBC gibi medya organlarında oksitosin ve bağlanmanın beyindeki mekanizmaları hakkında bilimsel ve toplumsal konferanslar vermektedir.)

  • Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur açılış programındaki konferansında kafa travmaları ve nöro-endokrin etkileri hakkında araştırmalarını paylaşacak. Kafa travmaları ile ilişkili büyüme hormonu salınmasında azalma ve büyüme-gelişmedeki gecikme-gerileme de konferans da ele alınacak konular arasında yer alıyor.

  • Essen Üniversitesi Beyin Felci ve Nörolojik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Dirk Hermann, beyin felci konusunda yaptıkları araştırmaları paylaşacak ve beyin felci tedavisi konusunda en güncele teşhis ve tedavi yaklaşımlarını anlatacağı bir konferans verecek.

  • İngiltere’nin Middlesex Üniversitesi Psikoloji Bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. İlhan Raman, Psikolinguistik ve Türkçe başlıklı bir konferans verecek. (Kıbrıs Türklerinden olan Prof. İlhan Raman, Türkiye’de bir Beyin Araştırmaları ve Sinirbilimleri Kongresine davet edilmiş olmaktan ve Türk bilim insanlarıyla buluşacak olmaktan dolayı heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi.)

  • İsrail Hebrew Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hagai Bergman hareket bozukluklarının beyindeki temeli, bazal gangliyonlar ve derin beyin stimülasyonu üzerine bir sempozyumda konuşma yapacak.

  • Türkiye’de Beyin Bankası, demans (bunama) ve kronik beyin hastalıkları üzerine bir oturumda Prof. Dr. Engin Eker, Prof. Dr. Turgay Çelik ve Prof. Dr. Ahmet Turan Işık konferans verecekler.

  • Lund Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsünden Prof. Dr. Deniz Kırık Parkinson hastalığı tanı, tedavi ve teknolojileri konusunda en güncel bilgileri paylaşacağı bir konferans verecek.

  • İstanbul Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çiğdem Özkara epilepsi konusunda laboratuvar araştırmaları, klinik uygulamalar ve işbirliği konusunda bir konferans verecek.

  • Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Feyza Arıcıoğlu psikiyatrik hastalıkların tedavisine yönelik yeni bir bakış olarak nöroinflamasyon konusunda bir konferans verecek.

  • Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, kendi laboratuvarlarında ürettikleri voltametri probları (elektrik yüküne dayalı sensör) ile nörotransmitter analizleri konusunda beyin araştırmalarını anlatacağı bir konferans verecek.

Türkiye’de 20 yılı aşan bir geçmişi olan sinirbilim toplantılarının 15'incisi 7 Mayıs'ta başlayıp 10 Mayıs'ta sona erecek. Dört gün sürecek kongrede 100'e yakın bildiri sunulacak. Kongrenin açılış gününde "Beyin Dokusunda Şeffaflaştırma (CLARITY) için Kompakt Organ Elektroforez Sistemi Kullanımı, Elektromyografi ve insan refleksleri, Difüzyon tensör görüntüleri kullanılarak beyin beyaz cevher içindeki liflerin traktografik uygulanması ve üç boyutlu gösterilmesi, Uygulamalı Temel Biyoistatistik Kursu, İşlevsel Yakın Kızılaltı Spektroskopi (IYKAS) (functional Near Infrared Spectroscopy-fNIRS) Yöntemi ile Beyin Görüntülemenin Prensipleri başlıkları altın 5 farklı kurs düzenleniyor. Kongrenin sonunda katılan bilim insanlarına plaketler takdim edilecek. 

Geleneksel hale gelen 15. Ulusal Sinirbilim Kongresi, Türkiye'de bilimsel anlamında gelecek vizyonunu ortaya koyan içerikleri ile dikkat çekiyor. 

Ekleme Tarihi: 8 May 2017 00:05