Sağlık Güncelleme Tarihi: 27 Ağu 2018 18:24

Açık büfe tatillerde doğru beslenme

Tatilde geç yatıp kalkıldığı için kahvaltı yapmak istemezseniz; acıktıktan sonra süt yulaf alternatifini deneyebilir, birkaç badem yanına kuru meyve ve bitki çayı ile güne sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.

Açık büfe tatillerde doğru beslenme

Heyecanla beklenen yaz tatili sezonunda otellerin sunduğu bol alternatifli yemekler dolayısıyla yeme düzeninde değişikler meydana gelebileceğini belirten Medicana Çamlıca Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Karakurt, tatil süresince kolaylıkla uygulanabilecek açık büfe tercihleri konusunda bilgiler paylaştı.

Yaz tatilini otelde geçireceklerin en büyük çekincelerinin açık büfeler olduğunu, ancak doğru seçimler yapıldığında bol alternatifin tatil boyunca kilo kontrolüne yardımcı olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Karakurt şu tavsiyelerde bulundu:

Kahvaltıya Önem Verin

Tatilde de en önemli öğünün kahvaltı olduğunu unutmayın. Gün içinde kontrolsüz atıştırmaların önüne geçecek, kan şekerini dengeleyecek bu öğünde omlet çeşitleri arasından seçim yapabilir, az yağlı ve lezzetli peynirler ile az işlenmiş kırmızı et ve zeytinlerle tabağınızı zenginleştirebilirsiniz. Yine ufak bir eleme ile pişi, kruvasan gibi hamur işleri yerine yarım simit,  tahıllı bir ekmek veya bir küçük dilim peynirli börek tercih edebilirsiniz.

Yemek Öncesi Aç Kalmamaya Dikkat Edin

Öğle ve özellikle akşam yemeğine uzun süreli açlık sonrası gitmemeyi tercih edin. Gün içinde soğuk buzlu şekersiz sütlü kahve, naneli soğuk ayran veya bir porsiyon meyve ile ara öğün yaparsanız, yoğun açlık hissetmez, böylelikle gereksiz beslenmekten kaçınırsınız. Yemeğe inmeden önce 2 bardak su içmek de hem vücudun rahatlamasını sağlar, hem de aşırı yemek yemeyi önlemeye yardımcı olur.

Sağlıklı Atıştırmalıklar Tercih Edin

Tatilde içilen içecek ve kokteyllerle beraber ikram edilen atıştırmalıklar, gün içinde size en çok kalori yükleyen yiyecekler olabilir. Sohbet esnasında ve bir programı izlerken önünüze koyulan cips, kuruyemiş, çekirdek, kraker gibi atıştırmalıkları porsiyon kontrolü bilinci olmadan bitiriyor olabilirsiniz. Bu durumda önünüze gelenlere göz gezdirmeniz ve farkındalığınızı arttırmanız gerekir.  Seçiminizi kokteyl salatalık, fındık, badem gibi yiyecekler arasından yaparsanız, hem atıştırma isteğinizi bastırır, hem de zararsız tercihler yapmış olursunuz. 

Akşam Yemeğinde Kontrollü Olun

Eğer akşam yemeğinde çok miktarda yemek yiyorsanız, öğle yemeğini sebze ve salata ağırlıklı, hafif besinlerle geçirmeye çalışın. Bunun yanında ara öğünlerinizde süt ürünleri tüketerek ve bitki çaylarına yer vererek de aldığınız kaloriyi dengeleyebilirsiniz.

Tatilde denizle ilginiz sadece yüzmekle kalmıyor, deniz mahsullerini yemeyi de seviyorsanız, güzel bir balık akşamı yapabilirsiniz. Izgara balık ve bolca yeşillik iyi bir akşam yemeği seçeneği olurken; bir porsiyon midye, karides, kalamar gibi deniz ürünleri de tüketebilirsiniz.

Küçük Tabak Modelini Uygulayın

Açık büfe tatillerinde seçeneğin çok olması, sizi tabağınızı gereksiz doldurmaya ve fazla yemeye itebilir. Bu yaklaşımla başa çıkmak için, küçük tabak modelini uygulayabilirsiniz. Mümkün olan en küçük tabağı seçip, bu tabağı sağlıklı ve size keyif veren yiyeceklerle tamamen doldurabilirsiniz. Dolu tabak görüntüsü hem gözünüze hitap eder, hem de psikolojik olarak çok yiyeceğiniz mesajını verir. Böylece gerekli miktarda yer ve doymuş hissedersiniz.

Hareket Edin

Uyku düzeninizin değişmesi, metabolizmayı yavaşlatabileceği için günde 2,5 - 3 litre su içmeye özen gösterin. Bunun yanında uzun süren güneşlenmeler yerine bol bol yüzerek, sahilde yürüyüşler yaparak hem metabolizmayı harekete geçirebilir, hem de hareketi arttırabilirsiniz.

Ekleme Tarihi: 27 Ağu 2018 18:24