Sağlık Güncelleme Tarihi: 2 May 2017 00:44

Elektronik sigara, sigara tiryakilerini kurtarıyor mu?

Sigara tiryakilerinin ve bağımlıların en çok merak ettikleri konuların başında son dönemde yaygınlaşan elektronik sigara geliyor. "Elektronik sigara, sigarayı bıraktırıyor mu, elektronik sigara sağlığa zararlı mı, elektronik sigarada nikotin var mı?" İşte merak edilen yanıtlar

Elektronik sigara, sigara tiryakilerini kurtarıyor mu?

Elektronik sigara son dönemde bir hayli yaygınlaştı. Sigara tiryakilerinin alternatif çözüm olarak gördüğü elektronik sigara ile ilgili sorular da arttı. Konuyla ilgili soruları yanılayan Dr. Önder Porsuk, diğer tütün ürünleri gibi elektronik sigaranın da çok sayıda sağlık problemine yol açtığını belirtti. İçerdiği nikotin ve çeşitli aromalar ile elektronik sigara, sigarayı bıraktırmıyor, aksine sigara bağımlılığının devam etmesini sağlıyor. 

Elektronik sigaranın zararları sadece sağlıklı yani ciğerlerle sınırlı değil. Türkiye'de satışı yasaklanan ve kaçak yollardan ülkeye sokulan denetimsiz elektronik sigaralar patlayarak kullanıcılarına başka zararlar da veriyor.

Kamuoyunda sanıldığının aksine elektronik sigarada,diğer sigaralar ve tütün ürünlerinde olduğu gibi çok sayıda insan sağlığına zararlı kimyasallar bulunuyor.

Toplumda bilinenin aksine elektronik sigaranın tıpkı diğer tütün ürünleri kadar sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade eden Toplum Sağlığı doktoru Önder Porsuk, "Elektronik sigara, daha önceleri birçok ülkede sigara kurtulmak için yardımcı yöntem olarak tanıtıldı. Fakat kısa süre sonra doğru bir yöntem olmadığı anlaşıldı. Sigaradan kurtulmak amacıyla alınan elektronik sigara, nikotin ve çeşitli aroma içeriği nedeniyle bağımlılığın devam etmesini sağlıyor yani sigara alışkanlığının yerini alıyor. İddia edildiği gibi elektronik sigaraların içinde yer alan kimyasal maddelerin solunum yolu ile kullanılmasının sağlığa zararsız olduğuna veya daha az zarar verdiğine dair hiçbir bilimsel kanıt yok" dedi.

ELEKTRONİK SİGARAYANIN  İTHALAT İZNİ YOK TİCARETİNİ YAPMAK YASAK

Türkiye'de hiçbir elektronik sigaranın hangi marka olursa olsun ithalatı için resmi makamların izni bulunmuyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bugüne kadar elektronik sigara ya da benzerleri gibi kartuşunda nikotin bulunan hiçbir elektronik sigara markasına ithalat müsadesi vermedi ve hiçbirini ruhsatlandırmadı Bu nedenle elektronik sigaranın Türkiye'ye getirilmesi ve doğrudan ya da online ticaretinin yapılması yasak. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yasal düzenlemede içerisinde tütün olsun olmasın, tütün mamullerine benzeyen ya da taklit eden her türlü; elektronik sigara, bitkisel nargile, vb ürünün kullanımı ve ticaretinin yapılması yasak. 4207 sayılı yasaya göre kamuya açık olan kapalı alanlarda kullanımları yasak.

"ZARARLARI, DOĞRUDAN İÇERİĞİ KİMYASAL MADDELERLE DE SINIRLI DEĞİL"

Dr. Porsuk, sigara kullanan vatandaşların sigara gibi elektronik sigaradan da uzak durması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlara göre elektronik sigaranın sağlığa zararı sadece içerdiği kimyasal maddelerle sınırlı kallıyor. Elektronik sigara kullanımı yeni nesilleri de sigara özendirme riski taşıyor. Elektronik sigaranın sağlığa doğrudan etkisi, psikolojik olarak yeni nesilleri özendirmesinin yanı sıra kısa vadede fiziki zararları da söz konusu oluyor. En büyük risklerden biri de son dönemde sıklıkla medyada  yer alan patlaması. Elektronik sigara kullanıcıların cebinde adeta saatli bomba gibi patlama riski taşıyor.

Dumansız hava sahası kampanyası ile tüm dünyada takdir edilen bir başarı yakalayan Türkiye, gerek sigaraya getirdiği vergiler, mekan yasakları ve tedavi sürecinin ücretsiz olmasına yönelik çalışmaları ile öncü oldu. Sağlık Bakanlığının dumansız hava sahası mücadelesinin yanı sıra tütün endüstrisi de karlılığını sürdürmek için tüm dünyada yeni arayışları gündeme getiriyor.Elektronik sigara tütün endüstrisinin bir yöntem olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar vatandaşları elektronik sigaradan uzak durmaları konusunda uyarıyor. 

Ekleme Tarihi: 2 May 2017 00:44