Sağlık Güncelleme Tarihi: 12 May 2017 21:51

Pirinç patlağında tehlikeli seviyede arsenik bulundu

Queen's Üniversitesi'nde yapılan araştırma, tüketiciler tarafından diyet ürünü olarak da tüketilen en çok çocukların tercih ettiği pirinç patlağında "tehlikeli seviyede" arsenik bulunduğunu ortaya koydu.

Pirinç patlağında tehlikeli seviyede arsenik bulundu

Queen's Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre sadece pirinç patlağı değil, formül sütle -özellikle sütten yapılmayan türleri- beslenen bebeklerde de tehlikeli seviyelerde organik olmayan arseniğe rastlandığı açıklandı.

Uzmanlara göre yüksek oranda arsenik, bir dizi hastalığın yanı sıra kanser ile de ilişkilendiriliyor. Arsenik aynı zamanda bebek gelişiminde fiziksel ve zihinsel olumsuz etkilere de neden olabiliyor.

İngiltere'de yayın yapan Guardian gazetesinde yer alan habere göre, üniversitede araştırma heyetine başkanlık yapan bitki ve toprak bilimleri uzmanı Prof. Andy Meharg, "Bebekler arseniğin zarar verici etkilerine daha fazla maruz kalabiliyor. Arsenik bebeklerin gelişiminde, zekâ ve bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Bu saydıklarım arseniğin zararlarından sadece birkaçı çok daha farklı hastalıklara da neden olabiliyor" dedi.

Bebeklerin pirinç patlağı ve pirinç gevreğini yaygın olarak tükettiğini ifade eden Prof. Meharg "Queen's Üniversitesi'nin yaptığı bu araştırma, piyasada tüketiciye satılan bebek krakerlerinin dörtte üçünde, kullanımına yasal izin verilen arsenik oranının çok çok üzerinde" diye konuştu.

Konuyla ilgili Avrupa Komisyonu da Ocak 2016 tarihli bir karar aldı. Komisyon birçok çocuğun severek tükettiği pirinç ve pirinç içeren gıdalarda azami organik olmayan arsenik miktarına yönelik bir genelge yayımladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Prof. Meharg ve ekibinin Avrupa Komisyonunun düzenlemesine rağmen pirinç patlağı içeren atıştırmalıkların hala güvenli hale gelmediğini söylüyor.

Söz konusu üniversitenin araştırmasının sonuçları Plos One Bilim Dergisi'nde yayımlandı.  Araştırmaya imza atan bilim insanlarına göre, "Yönetmeliğin yayımlanmasından sonra çok fazla bir şey değişmedi. Bebeklere yönelik pirinç ürünlerinin yüze 50'si hâlâ yasa dışı oranlarda organik olmayan arsenik içeriyor"

 Türkiye'de de üretilen pirinç patlağı ürünlerindeki durum ise henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili pirinç patlağı üreten firmalardan da konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Pirinçteki arsenik 10 kat fazla

Ülkelere göre miktarı farklılık gösterse de arsenik, pirinçlerde doğal olarak oluşuyor. Pirincin içinde yetiştiği suda arsenik bulunuyor.

Pirinç diğer yiyeceklerden 10 kat daha fazla organik olmayan arsenik içeriyor ve aşırı tüketimi gelişim sorunlarının yanı sıra, diyabet, kalp hastalıkları ve sinir sistemi hasarıyla ilişkilendiriliyor.

İngiliz Gıda Standartları Kurumu, "Yiyeceklerimizden arseniği arındırmak imkansız. Ama yüksek miktarda arşenik sağlığa zararlı" diyor.

Ekleme Tarihi: 12 May 2017 21:51