Sağlık Güncelleme Tarihi: 22 Oca 2018 13:58

Vatandaşı sağlık alanında istismar eden 1000 doktora uyarı

Hastalarıyla ilgili sosyal medya paylaşımları ve etikdışı reklam faaliyetleri nedeniyle 400 doktora uyarı mektubu yollandı. 600 doktora mektup da yolda...

Vatandaşı sağlık alanında istismar eden 1000 doktora uyarı

İstanbul Tabip Odası, hastalarıyla ilgili sosyal medya paylaşımları ve etikdışı reklam faaliyetleri nedeniyle 400 doktora uyarı mektubu yolladı. 600 doktora mektup da yolda. En fazla uyarıyı plastik ve estetik cerrahi ile kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları aldı.

İstanbul Tabip Odası’nın tespitlerine göre, hasta sayılarını artırmak isteyen hekim ve hastaneler sağlık alanındaki reklam yasaklarını sosyal medyayı kullanmak başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle baypas ediyor. Son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerden biri sosyal medya hesapları üzerinden, yaptıkları ameliyat ve işlemleri hastalarının fotoğraflarıyla anlatmaları. Hastaların yorumları ve teşekkürlerine yer vermek, muayene ve tedavi ücretini duyurmak, kampanya ve promosyonlar yapmak diğer gizli reklam uygulamalarından.

PARAYLA YILDIZLAR ALIYORLAR

Hürriyet’ten Mesude Erşan’ın haberine göre; sağlık alanındaki yasaklara rağmen, bazı doktorlar yüksek ücretler ödeyerek televizyon programları ve haberlerine katılıyor. Yine ücret ödeyerek bazı gazetelerde röportajlar ve haberlere dahil oluyor. Basın yayın kuruluşları aracılığıyla tedavi edici sağlık hizmetine ilişkin bilgi veriyor, internet arama motorlarında anahtar kelimeler satın alarak daha görünür olmaya çalışıyor. Bazı doktor ve sağlık kuruluşları, aracılık faaliyeti yapan ticari kuruluşlarla işbirliği yapıyor, bazı internet sitelerine ücret ödeyerek üye oluyor, ödemeleri ölçüsünde daha vasıflı ve iyi hekimler olduklarını belirtecek şekilde yıldızlar verilerek öne çıkarılıyorlar. Gerçekte hasta olup olmadıkları bilinmeyen kişilerce, hekimler hakkında süslü anlatımlarla yorumlar yapılıyor, ‘teşekkür’ ediliyor, talep yaratmaya yönelik yazılar yazılıyor veya yazdırılıyor, fotoğraflı/videolu paketlerle, sosyal medya hesapları oluşturularak hekimlere hasta yönlendiriliyor.

“HALKIN İSTİSMAR EDİLMESİNİ BERABERİNDE GETİRİYOR”

İstanbul Tabip Odası (İTO) bünyesinde oluşturulan Reklam ve Etik İhlaller Çalışma Grubu ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) Etik Kurulu söz konusu etik ihlallerle ilgili çalışma yürütmeye başladı. İTO Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, sosyal medyada ciddi boyutlara ulaşan etik kural ihlalleri ve yasak olan reklamların bulunduğunu belirterek, “Ancak bu durum istenmeyen, etikdışı, yanlış, yanıltıcı, yönlendirici uygulamaları, halkın sağlık üzerinden istismar edilmesini, haksız rekabeti, etik ve ahlaki kurallarda ciddi ihlalleri beraberinde getiriyor” dedi.

Ekleme Tarihi: 22 Oca 2018 13:58