Yaşam Güncelleme Tarihi: 5 May 2017 00:44

Berat Kandili ne zaman kandilde nasıl ibadet edilmeli?

İslam dünyası her yıl Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Berat Kandili olarak kutlanır. 2017 yılında da 10 Mayıs'ı 11 Mayıs'a bağlayan gece Berat Kandili olarak idrak edilecek. Pekiyi Berat Kandili nedir? Berat Kandilini ibadetle geçirmek isteyenler nasıl ibadet etmeli?

Berat Kandili ne zaman kandilde nasıl ibadet edilmeli?

Müslümanlar için özel bir önemi olan 3 aylarda olduğuna inanılan kandil gecelerinden "Berat Kandili ne zaman, hangi gün?" sorusunun cevabı ve nasıl ibadet yapılması gerektiği haber ayrıntısında... 

İslam dünyasında 3 Aylar  olarka bilinen özel önem verilen Recep Şaban ve Ramazan ayları içerisinde yer alan özel gecelerden biri de Berat Kandili. Berat Kandili bu yıl  Müslümanlar tarafından 10 Mayıs'ı 11 Mayıs'a bağlayan gece  idrak edilecek. İslam dinine göre Allah'ın yarattığı kullarına bu gecede çok mağfiret edeceği, kullarını bağışlayacağı ve tövbe kapılarını ardına kadar açacağına inanılır. Peki Müslümanlar Berat Kandili'nde nasıl ibadet edilmeli, Berat Kandili gecesi hangi duaları okumalı? 

Berat (Berâet) kelimesi, Arapça'da "temize çıkma" anlamına geliyor. İslam inancına göre bu gece, bereketli ve feyizli bir gece olması nedeniyle mübarek olarak kabul ediliyor. Bu gecede günahların affedileceğine inanılıyor ve kulların temize çıkması için Berat Gecesi'nde müslümanların ihsana kavuşacaklarına inanılır ve bu geceye bu nedenle Rahmet Gecesi gibi adlar da verilir.

Berat Kandilini ibadet ve taatle geçirmenin çok sevabı ve feyzi olduğu anlatılır. Bu konuda İslam peygamberi son peygamber Hz. Muhammed'in bir hadisi de vardır. Büyük Hadis Alimi İbn Mâce'nin sahih kaynaklardan edindiği bilgiye göre Peygamber Efendimiz:  "Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurmuştur.

Müslümanların berata kavuşmalarının yanı sıra bu gecenin bir diğer önemi de Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olmasıdır. (Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.) 

Berat Kandili nedir?

Müslümanlar tarafından Berat Gecesi olarak bilinen Hicri takvime göre kutlanan kandildir. Her yıl Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Berat Kandili olarak idrak edilir. Osmanlı İmparatorluğunda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.

BERAT KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?

Berat kelimesi; Temize çıkıp aklanma, borçtan kurtulma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi anlamlara gelmektedir.

 Berat Kandili, Allah'ın kullarına bağışlanma, kullarına kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, kullarının günahlarını affettiği, Berat Gecesi yapılan ibadetlerin normal zamanlarda yapılan ibadetlerden kat kat fazla mükafatlandırıldığı zaman dilimidir. Bu geceye mübarek gece denmesinin nedeni bereketli ve feyizli bir gece olmasıdır. Günahların affı ve kulların temize çıkarılması nedeniyle Beraat Gecesi; kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi de denilmektedir.

Bu gecenin dört adı vardır. En meşhur olanı "leyle-i beraa" olmak üzere, "leyle-i mübareke", "leyle-i  rahmet" ve "leyle-i sakk" tır.

İslam dininde mübarek olarak kabul edilen gecelerden biri olan Beraat Kandili, her yıl Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gecedir.

BERAT GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILMALIDIR?

Bu mübarek gecede, Kazâ namazı kılmalı, Kur"ân-ı kerim okunmalı, duâ, tevbe edilmeli, sadaka verilmeli, müslümanları sevindirmelidir. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmelidir. İdrak edilen geceyi son fırsatmışçasına gibi değerlendirerek nedamette bulunulmalıdır. Hz Peygamber Berat Gecesin'de 2'şer rekatta selam vererek tam 100 rekat namaz kılmış, bunu da müslümanlara sünnet olarak bıraktmıştır

2017 Takviminda Dini Günler 

  • Üç Aylar'ın Başlangıcı: 29 Mart
  • Regaib Kandili: 30 Mart
  • Mirac Kandili: 23 Nisan
  • Berat Kandili: 10 Mayıs
  • Ramazan'ın Başlangıcı: 27 Mayıs
  • Kadir Gecesi: 21 Haziran
  • Arefe (Ramazan): 24 Haziran
  • Ramazan Bayramı: 25 Haziran
  • Arefe (Kurban): 31 Ağustos
  • Kurban Bayramı: 1 Eylül
  • Hicri Yılbaşı: 21 Eylül
  • Aşure Günü: 30 Eylül
  • Mevlid Kandili: 29 Kasım

Ekleme Tarihi: 5 May 2017 00:44