Asayiş Güncelleme Tarihi: 9 May 2022 10:45

Muz diye kokain mi sokuluyor? Gümrük kapılarında neler oluyor?

Gazeteci Murat Ağırel, Türkiye'nin içerisine düşürüldüğü kokain kıskacına dair yazılarından sonra şimdi de gümrük kapılarını yazmaya başladı. Gümrük kapılarında neler oluyor?

Muz diye kokain mi sokuluyor? Gümrük kapılarında neler oluyor?

Gazeteci Ağırel köşe yazısında zirai karantinaya değindi. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Zirai Karantina Müdürlükleri olduğunu hatırlatan Ağırel bu kurumun ülke tarımı için muhtemel tehlikeleri, dolayısıyla memlekete girmesi yasaklanan bitki hastalık ve zararlılarını tespit etmek, önlem almak, kara, deniz, hava ithal ve ihraç kapılarını tespit ve ilan etmek, transit geçen ürünlerin kontrolünü yapmakla görevli olduğu bilgisini paylaştı. 

Gümrüklere gelen muzların bu kurumun kontrolünden geçtiğini belirten Ağırel "Yetkilileri aradım konuştum. İlginç bilgilere ulaştım. Muzların kokusu, kokain kokusuna çok yakınmış. Bu nedenle de köpeklerin algılaması çok zayıflıyormuş." dedi. 

Ağırel "Mersin Limanı'ndaki gelişmeler yaşanırken Bakanlıktan Mersin Zirai Karantinası denetlemeye alınmış. Limandaki konteynerleri kontrol eden "İnspektör" görevi yapan kişiler denetlenmiş. Ortaya vahim bir tablo çıkmış." dediği yazısında 

"Bakanlıkta "İnspektör" adı altında görev yapan memurlar var ve bunların görev tanımı tam olarak müfettiş değil. İnspektör, görev tanımı olarak firmaya gelen malzemelerin veya üretilen ürünlerin kalitesi ve üretim prosedürlerini kontrol eder. Test yapma, kusur kaydı tutma, ürünleri analiz etme ve prosedürleri izleme gibi işlemleri yerine getirir. 30 İnspektör olmasına rağmen kurumdan muz kontrollerine 7 kişi görevlendirilmiş daima. Bunda muz kontrolünün zorluğu ve hızlı işlemler vs.. gibi nedenler etkili olmuştur diye düşünürken, görevlendirilenlerin içinde konteyner başı rüşvet alındığı tespit edilmiş. İddiaya göre İnspektörler ayda 200-250 bin TL kazanır duruma gelmiş. Müdür görevden alınmış. Organizasyonun içinde de bir gümrük müşaviri var. Hatta bu gümrük müşaviri bir kokain operasyonunda gözaltına alınanlar arasında yer aldı."

Skandalın ortaya çıkmasının ardından görevden alınan inspektörlerin gümrük firmalarına gidip kendilerine aylık bağlanması talebinin olduğu bilgisini paylaşan Ağırel, firmaların bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu aktardı.

Denetim raporunda Bakanlık müfettişinin 18 Ocak 2021 tarihinde tüm bu iddiaları denetleyip rapor hazırladığını kaydetti. Ağırel raporun akıbetini araştırdığını ve Bakanlık yetkilileri ve kurum temsilcilerine sorduğunu ancak ortada raporun olmadığını aktardı. Ağırel "Sümenaltı edilmiş olsa gerek. Zira müfettiş hakkında bu yapıda yer alan kişiler rapor ortaya çıkmasın diye onlarca şikayette bulunmuş. Şikayet konularına ulaşamadım." dedi.

"Mersin karantinada yaşanan ve kurum içerisinde herkesin bildiği ve doğrulattığım bir durumu anlatmak istiyorum" diyen Ağırel, "İnspektör görevi yapanlardan birisi işe geliyor. On beş dakika sonra kontrol yapacağını belirterek kurumdan ayrılıyor sadece 4 dakika sonra elinde numune ile kuruma geri dönüyor ve numune defterine kayıt yapıyor. Bu kamera görüntüleri ile de kayıt altına alınmış. Rapora eklenmiş. Yani aslında kontrol falan yok. Kendisine sunulan numuneyi, almış gibi kuruma sunuyor." diyor. 

Ağırel, kokain kaçıran şirketlerin ve ithal malları denetleyen İnspektörlerin, kaçakçılar ve bazı ithalatçılar tarafından maaşa bağlandığını kaçakçıların sunduğu numunelerin hiç uğraşmadan elden alan bazı İnspektörler de kuruma temiz numuneleri getirip rapor düzenleyerek malların girişine çıkışına ya da transit geçişine izin verdiğini iddia etti.. Bu yollar müfettişlerin 10-15 bin lira maaşlı kazançlarını200-250 bin lirayı çıkardığını öne sürdü.

Ağırel yazısında "Bunlar müfettişleri denetleyen Bakanlıkta görevli müfettiş tarafından raporlaştırılıyor. Fakat kaçakçılarla bağlantılı isimler o raporun da sümen altı edilmesini sağlıyor. İşleme konmuyor. Haliyle sonuç olarak bugünkü kokain kaçakçılığı tablosuyla karşılaşıyoruz." dedi. 

Ağırel durumun bununla sınırlı olmadığını Rusya'ya gönderilen meyve ve sebzeler için sahte sağlık sertifikaları olduğunu söyledi. Gümrüklere gelen ve toplumun tükettiği gıda malzemelerinde yaşananlar ile ilgili de çalışma içerisinde olduğunu aktaran Ağırel, "Elde ettiğim bulgular akıl alır gibi değil. Dedim ya hani büyük resme henüz ulaşamadık diye. Bağlantılar gerçekten çok enteresan noktalara ulaşıyor. Sırf bu yüzden mücadele, sadece Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve Narkotik ile değil topyekûn yapılması gerekmektedir." diyor

Ekleme Tarihi: 9 May 2022 10:45