Asayiş Güncelleme Tarihi: 19 Nis 2017 00:28

Twitter'ı ayağa kaldıran Taksim'deki taşlar için İBB harekete geçti

Sosyal medyada tartışma yaratan Taksim'deki kaldırım taşları, İBB ekipleri tarafından kaldırıldı. Beyaz Masa, konuyla ilgili Twitter'dan fotoğraf yayınlayarak bir açıklama yaptı.

Twitter'ı ayağa kaldıran Taksim'deki taşlar için İBB harekete geçti

Yüksek Seçim Kurulu’nun, sandık kurullarının mührünü taşımayan zarf ve oy pusulalarının da geçerli sayılacağını açıklaması tartışma yarattı. Zira, mühürsüz olduğu halde geçerli sayılan oyların sayısı bilinmiyor. Bu sayı bilinmediği için, referandum sonucunu etkileyecek kadar çok olup olmadıkları da bilinmiyor.

Nasıl oldu?

16 Nisan 2017’de referandumda oy kullanma işlemi sona erdikten sonra, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bir açıklama yaptı ve seçim kurulunun mührünü taşımayan oy pusulası ve zarflarla verilen oyların da sayılacağını duyurdu.

Bunun üzerine, özellikle “Hayır” bloğunu oluşturan kesimden itirazlar yükseldi. Yoğun tartışmalar devam ederken, YSK Başkanı Sadi Güven, mühürsüz oy kararını, oy verme işlemi bittikten sonra, ama sonuçlar henüz sisteme girilmeden aldıklarını söyledi:

"Sandık kurullarının oy pusulalarının arkasını ve oy zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden oy verme işlemine başladıkları duyumu üzerine kurulumuzca inceleme yapılmıştır. Saat 16.00'da açılan sandıklarda sandık sonuçları sistemi girilmeden, partilerle paylaşılmadan önce kurulumuzca bu surette kullanılan oyların sandık kurullarının ihmali nedeniyle meydana geldiği ve seçmenin iradesinin tecellisinden sonra seçmenden kaynaklanan bir kusur olmaması nedeniyle geçerli olmasına karar verilmiştir."

“Eğitim ve SMS’e rağmen”

Tartışmaların sürmesi ve muhalefetin sonuçların iptalini istemesinin ardından YSK Başkanı Güven, vatandaşlara verilen oy pusulalarının ve zarfların zaten fligranlı olduğunu hatırlattı. Güven, filigranlı üretilen oy pusulası ve zarfların yanında yasa koyucunun ikinci tedbir alarak, oradaki sandık kurulu başkan ve üyelerinin mühür basması şartını getirdiğini söyledi. Sandık kurullarına eğitim verdiklerini, referandum günü oy kullanma işlemi başlamadan önce sandık başkanlarına pusulaların ve zarfların mühürlenmesi gerektiğine ilişkin SMS gönderdiklerini hatırlattı.

YSK internet sitesine göre, referandum günü sandık kurulu başkanlarına

Ekleme Tarihi: 19 Nis 2017 00:28