Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 17 Tem 2017 16:45

5G'ye ilk hangi ülke geçecek?

Telefonlarımız, saatlerimiz, evlerimiz ve otomobillerimiz, kopmayan, hızlı bir bağlantıya ihtiyaç duyuyor. Pekiyi 5G'ye ilk hangi ülke geçecek?

5G'ye ilk hangi ülke geçecek?

Telefonlarımız, saatlerimiz, evlerimiz ve otomobillerimiz, kopmayan, hızlı bir bağlantıya ihtiyaç duyuyor. Tüm bu cihazların ihtiyaç duyduğu bant genişliğini sunmak içinse yepyeni bir kablosuz ağ doğuyor:5G

5G'ye ilk geçecek ülke pek çok kişiyi şaşırtabilir. Zira bu konu üzerine araştırmalarını hızlandıran Güney Kore'ye Avrupa'nın en küçük ülkelerinden biri rakip oldu.

İtalya'nın Kuzeyinde bulunan mikro devlet San Marino, 5G'ye geçecek ilk ülke olmak için çalışmalara başladığını duyurdu. 

İç işlerinde bağımsız dış işlerinde İtalya'ya bağlı olan Avrupa'nın en eski ülkelerinden biri olan San Marino, 5G'nin denemelerine 2018'de başlanacağı bilgisini paylaştı.

5G NEDİR?

5G'nin içindeki "G" harfi, "generation" yani nesil anlamını taşıyor. 5G, 4G LTE'yi kaldığı yerden devam ettirecek ve telefon görüşmeleri, SMS, web'de gezinti gibi bildiğimiz işlevlerin yanına yüksek bir veri aktarım hızı ekleyecek.

5G ile Ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek ve karşıya yüklemek, daha hızlı olacak. İnternete bağlı binlerce cihaz hayali de 5G ile birlikte gerçek olabilecek. 

4G LTE bugün saniyede 1 gigabit veri aktarabiliyor; yani kısa bir HD filmi indirmeniz, kusursuz koşullarda yaklaşık bir saat sürüyor.

Sorun ise 4G'nin maksimum hızına çoğu zaman ulaşamıyor olmanız. 

5G, indirme hızlarını saniyede 10 gigabite çıkaracak.

5G, 4G'ye kıyasla daha yüksek radyo frekanslarını kullanıyor. 4G, 20 MHz'e kadarki bantları kapsarken 5G, 6GHz'e kadar olan frekans bandını kullanabiliyor.

Ekleme Tarihi: 17 Tem 2017 16:45