Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 17 May 2022 01:00

Ahlaki bir metaverse oluşturabilir miyiz?

Sanal gerçeklik (WR) teknolojilerinin giderek daha gerçekçi hale gelen dünyalarında, kullanıcılar nefret söylemi ve cinsel taciz yaşıyor. Bu kanunsuz alanlar nasıl yönetilmeli?

Ahlaki bir metaverse oluşturabilir miyiz?

VR'nin giderek daha gerçekçi hale gelen dünyalarında, kullanıcılar nefret söylemi ve cinsel taciz yaşıyor. Bu kanunsuz alanlar nasıl yönetilmelidir?

Psikoterapist Nina Jane Patel, avatarı bir grup erkek tarafından taciz edildiğinde bir dakikadan daha az bir süredir Facebook'un Horizon Venues'ındaydı. Saldırganlar , oyun içi resimleri hatıra olarak yakalayarak karakterine “ neredeyse toplu tecavüz ” etmeye başladılar. Patel, gerçek hayattaki sarı saçlarına, çillerine ve gündelik iş kıyafetlerine benzemek için şekillendirdiği sanal benliğini umutsuzca kurtarmaya çalışmadan önce şokta dondu.

"Sevmiyormuş gibi yapma," diye kaçarken saldırganların insan sesleri kulaklığıyla alay etti, "git kendini fotoğrafa sür."

Yeni nesil sürükleyici sanal gerçeklik teknolojileri için bulanık bir şekilde tanımlanmış terim olan metaverse, henüz emekleme aşamasındadır. Ancak kaba grafikler ve bazen sorunlu oynanışla bile, böyle bir deneyim, köklü bir panik tepkisini tetikleyebilir.

Aynı zamanda çocuk metaverse şirketi Kabuni'nin kurucu ortağı olan Patel , Observer'a “Sadakat öyle bir gerçek ki” diyor . "Fizyolojik olarak, o dövüş ya da uçuş ya da donma modunda tepki verdim."

Bir şey mümkünse, biri yapacaktır.

İnsanlar teknolojiyi kullanma veya

kötüye kullanma konusunda yaratıcı olabilir

Lucy Sparrow, Melbourne Üniversitesi

Ortaya çıkan raporlar, bugün çoğunlukla işgal ettiğimiz moderatörlü ve algoritmik olarak budanmış dijital bahçelerden çok, erken internete hakim olan kanunsuz sohbet odalarına daha çok benzeyen bir metaverse tasvir ediyor. Yakın tarihli bir Channel 4 Dispatches soruşturması , nefret söylemi, cinsel taciz, pedofili ve çocukların erişebileceği alanlarda seksi simüle eden avatarlarla dolu metaverse'leri belgeledi.

Metaverse yutturmaca öncesinde yapılan araştırmalar, bu deneyimlerin alışılmadık olmaktan çok uzak olduğunu buluyor. Sanal gerçeklik araştırma ajansı The Extended Mind tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma , düzenli olarak VR teknolojilerini kullanan erkeklerin %36'sının ve kadınların %49'unun cinsel tacize uğradığını bildirdi.

Geçen yıl bu alana yaptığı yatırımın sinyalini vermek için adını Meta olarak değiştiren Facebook, Patel'in deneyiminin manşetlere çıkmasından kısa bir süre sonra metaverse ürünlerine “kişisel sınır” özelliği ekleme kararını duyurdu. Bu, karakterlerin başkalarını bir güç alanı gibi kol mesafesinde tutmak için tetikleyebileceği sanal bir sosyal mesafe işlevidir.

Meta VR bütünlüğü ürün müdürü Bill Stillwell, “Ürünlerimizi kullanan herkesin iyi bir deneyim yaşamasını ve bu gibi durumlarda yardımcı olabilecek araçları kolayca bulmasını istiyoruz, böylece araştırıp harekete geçebiliriz” dedi .

Metaverse perdesi, bir gün internetle öncelikle sanal gerçeklik başlığı aracılığıyla etkileşime geçeceğimizi söylüyor; burada keskin bir şekilde oluşturulmuş ve inandırıcı 3D ortamlar, fiziksel ve sanal dünyaların sınırlarını bulanıklaştıracak. Sanal konserler ve moda şovları şimdiden dijital katılımcı sürülerini cezbetti ve markalar ve ünlüler metaverse'deki arazileri satın alıyor ve tek satışlar milyonlarca dolara ulaşıyor – bu da metaverse emlak balonu hakkında endişelere yol açıyor.

Teknoloji şirketleri, bir gün bu dünyaların mümkün olduğunca gerçek olmasını sağlamak için çalışıyor. Facebook geçen Kasım ayında , nesneleri tutma hissini taklit etmeye yardımcı olmak için dokunsal bir titreşimli eldiven geliştirdiğini duyurdu; İspanyol startup OWO , kullanıcıların oyun içi sarılmaları ve silah seslerini hissetmelerini sağlamak için sensörlerle dolu bir ceket yarattı; ve Japon teknoloji şirketi H2L, kolunuzu gagalayan bir kuş hissi de dahil olmak üzere metaverse'deki ağrıyı simüle etmeye çalışıyor.

Uzaya milyarlarca dolar dökülüyor. Meta'nın yanı sıra karma gerçeklik HoloLens kulaklıklarını satan Microsoft, metaverse ile ilgili yazılımlar üzerinde çalışırken, Apple ise artırılmış gerçeklik kulaklığı geliştiriyor. Roblox ve Epic Games gibi video oyunu şirketleri ve Sandbox, Decentraland ve Upland gibi merkezi olmayan, blok zinciri tabanlı meta veri kaynakları da geleceğin bir dilimini kapmak istiyor. CitiGroup'un yatırım bankası, metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 13 trilyon dolara çıkacağını tahmin ediyor .

Normal internet taciz, nefret söylemi ve yasa dışı içerikle boğuşuyor ve ilk raporların da açıkça ortaya koyduğu gibi, bunların hiçbiri meta veri tabanında kaybolmayacak. Melbourne Üniversitesi'nde bilgisayar ve bilgi sistemleri alanında doktora araştırmacısı olan ve çok oyunculu video oyunlarında ahlak üzerine çalışan Lucy Sparrow, "Eğer bir şey yapmak mümkünse, biri yapacaktır" diyor. "İnsanlar teknolojiyi kullanma veya kötüye kullanma konusunda gerçekten oldukça yaratıcı olabilirler."

Metaverse aslında bu zararlardan bazılarını büyütebilir. David J Chalmers, New York Üniversitesi'nde felsefe ve sinir bilimi profesörü ve Reality+… Virtual Worlds and the Problems of Philosophy'nin yazarıdır . Ona göre, bir avatara yönelik “bedensel taciz”, geleneksel sosyal medya platformlarında genellikle sözlü tacizden daha travmatik olarak yaşanıyor. “Sosyal gerçekliğin bu somutlaşmış versiyonu, onu fiziksel gerçeklikle çok daha eşit hale getiriyor” diyor.

Bu cesur yeni dünya ile birlikte etik, yasal ve felsefi sorular ortaya çıkıyor. Düzenleyici ortam metaverse ile başa çıkmak için nasıl gelişmelidir? Meta veri taşıma platformları, öncekilerin güvenlik protokollerine güvenebilir mi, yoksa tamamen yeni yaklaşımlar garanti edilir mi? Ve sanal cezalar kötü oyuncuları caydırmak için yeterli olacak mı?

Facebook gibi bir sosyal medya platformundan meta veri deposuna adım atmak, içeriği denetlemekten davranışı denetlemeye geçiş anlamına gelir . Facebook'un baş teknoloji sorumlusu Andrew Bosworth, geçen Kasım ayında sızdırılan bir dahili notta , ikincisini “anlamlı bir ölçekte yapmak neredeyse imkansız” dedi .

Bosworth'un notu, metaverse'den atılan kötü aktörlerin, birden fazla sanal avatar kullansalar bile Facebook'a ait tüm platformlarda engellenebileceğini öne sürdü. Ancak bu yaklaşımın gerçekten etkili olması için kimlik oluşturulmasını gerektiren hesaplara dayanması gerekir.

Yapay Zeka (AI) hala gerçek zamanlı

ses akışlarını yakalayacak ve

birinin saldırgan olup olmadığını

belirleyecek kadar akıllı değil

Andy Phippen, Bournemouth Üniversitesi

Facebook geçen yıl , yapay zeka denetiminin meta veriye nasıl uygulanacağını araştırdığını, ancak henüz bir şey oluşturmadığını söyledi. Otomatik içerik denetimi, mevcut sosyal medya platformları tarafından çok sayıda kullanıcı ve materyalin yönetilmesine yardımcı olmak için kullanılır, ancak yine de - öncelikle bağlamı anlayamama nedeniyle - yanlış pozitiflerden ve politikaları gerçekten ihlal eden içeriği yakalayamamaktan muzdariptir .

Bournemouth Üniversitesi'nde dijital haklar profesörü Andy Phippen, "AI, gerçek zamanlı ses akışlarını yakalayacak ve birinin saldırgan olup olmadığını doğru bir şekilde belirleyecek kadar akıllı değil" diyor . "Ve insan denetimi için bir miktar kapsam olsa da, tüm gerçek zamanlı çevrimiçi alanların izlenmesi, inanılmaz derecede kaynak yoğun olacaktır."

Dijital dünya suçlarının gerçek dünyada cezalandırmayla sonuçlandığına dair bazı örnekler vardır. 2012'de Hollanda yüksek mahkemesi , çevrimiçi çok oyunculu Runescape oyununda dijital bir muska ve kılıcın çalınmasını içeren bir davaya karar verdi . Bir diğerini bıçak zoruyla soyan iki oyuncu, gerçek dünya toplum hizmetine mahkum edildi ve yargıç, çalınan nesnelerin maddi bir değeri olmamasına rağmen, değerlerinin onları elde etmek için harcanan zaman ve çabadan kaynaklandığını söyledi.

Gerçek hayattaki mahkemelerde dijital ihlallere karar vermek tam olarak ölçeklenebilir görünmüyor, ancak hukuk uzmanları, meta verinin teknoloji CEO'larının söylediği kadar önemli hale gelmesi durumunda, bu alanlara uygulanan gerçek dünya yasal çerçevelerini giderek daha fazla görebileceğimize inanıyor. Londra Brunel Üniversitesi'nde biyo-hukuk öğretim görevlisi Pin Lean Lau, meta veri tabanında bazı yeni yasal zorluklar ortaya çıkabilse de, örneğin “avatarın tüzel kişiliği veya sanal mülkün mülkiyeti ve bunun kullanılıp kullanılamayacağı hakkında sorular” diyor. krediler için teminat olarak … tekerleği tamamen yeniden icat etmemiz gerekmeyebilir.”

Bununla birlikte, metaverse'nin mevcut çevrimiçi sosyal alanlar ürününe hakim olan reaktif uygulama modelinin ötesine geçme fırsatı sunabileceğini umanlar var. Birincisi, Sparrow, metaverse şirketlerinin, bir saldırı karşısında bir güvenlik yanıtını tetiklemesi gereken kurbanın bireysel sorumluluğa verdiği mevcut vurguyu onaylamıyor. Bunun yerine, “Daha olumlu alışverişleri teşvik eden bir topluluk ortamı yaratmada nasıl proaktif olabiliriz?” Diye soruyor.

Hiç kimse sanal bir polis devletinde yaşamak istemez ve yaptırımların toplum yanlısı davranışları teşvik ederek dengelenmesi gerektiğine dair artan bir anlayış vardır. Google, Microsoft, Oculus, Vive ve Sony Interactive Entertainment'tan oluşan sektör kuruluşu XR Association tarafından öne sürülen bazı öneriler arasında fedakarlık ve empatinin ödüllendirilmesi ve olumlu kolektif davranışların kutlanması yer alıyor.

Oyun araştırma şirketi Quantic Foundry'nin kurucu ortağı Nick Yee, oyunda ölen oyuncuların öldükleri yere geri dönmeye ve kayıp eşyalarını geri almaya zorlandıkları çok oyunculu oyun EverQuest örneğini vurguladı . Yee, bu tasarım özelliğinin fedakar davranışı teşvik etmeye yardımcı olduğunu savunuyor, çünkü oyuncular eşyaları alırken diğer oyunculardan yardım istemek zorunda kaldılar, arkadaşlığı geliştirmeye ve olumlu etkileşimleri teşvik etmeye yardımcı oldular.

Patel, meta veri deposunun nasıl düzenleneceğini düşünürken yaptırım mekanizmalarının ötesine bakmayı savunuyor. Bazı insanların dijital ortamlardaki zararlı davranışlarını incelemeyi ve “onları bu şekilde davranmaya iten şeyin ne olduğunu merak etmeyi” öneriyor.

Merkezi olmayan platformlar meta veri tabanı ekosisteminde rol oynamaya devam ederse, günümüz sosyal medya platformlarının yukarıdan aşağıya yönetişim modeli de sarsılabilir. Bu tür modeller daha önce denendi. Örneğin, çevrimiçi forum platformu Reddit , kısmen topluluk moderatörlerine ve polis tartışma gruplarına güveniyor. Erken bir çok oyunculu çocuk oyunu olan Disney'in sahibi olduğu Club Penguin , diğer oyunculara göz kulak olan oyunlaştırılmış bir "gizli ajan" muhbir ağının öncülüğünü yaptı.

Facebook'a ait Oculus VR ile çalışan araştırmacıların 2019 tarihli bir makalesi , şirketin yukarıdan aşağıya yönetişimin sorunlarına karşı koymanın bir yolu olarak VR uygulamalarında topluluk odaklı denetleme girişimlerini araştırdığını gösteriyor.

Birçok yönden, teknoloji şirketlerinin metaverse zararlarıyla mücadele etmek için buldukları çözümler, internette uyguladıkları yetersiz stratejileri yansıtıyor ve düzenlemeden kaçınmak için bir sop olarak tanımlanabilir.

Bununla birlikte, sosyal medyayı yumuşatmak için çıkarılan yeni yasalardan bazıları meta veriye de uygulanabilir. Sosyal medya şirketlerine yasa dışı içeriği derhal kaldırmazlarsa sert cezalar uygulayan AB'nin yeni çıkarılan Dijital Hizmetler Yasası gibi hükümet mevzuatı ve İngiltere'nin hala kuluçkada olan çevrimiçi zarar faturası güvenlik standartlarının geliştirilmesinde rol oynayabilir metaverse'de.

Facebook'un metaverse girişimleri, güvenlik konusunda düzenleyicilere zaten zarar veriyor. Bu yılın başlarında, Birleşik Krallık'ın veri gözlemcisi Bilgi Komisyonu Ofisi, popüler Oculus Quest 2 sanal gerçeklik başlığında ebeveyn denetimlerinin olmaması konusunda Facebook ile görüşmek istedi .

Ancak, mevcut web kapsamının ötesine geçen sanal organların nasıl yönetileceğine dair hala çözülmemiş yasal sorular var - örneğin ulusal yargı yetkisi etrafındaki kuralların sanal bir dünyaya nasıl uygulanacağı ve bir avatarın bir gün bunun için gerekli yasal statüyü kazanıp kazanamayacağı gibi. dava edilmek üzere . Alanın son derece spekülatif doğası, şu anda bu soruların yanıtlanmaktan uzak olduğu anlamına geliyor.

Chalmers, "Yakın vadede, metaverse yasalarının büyük ölçüde fiziksel ülkelerin yasalarından türeyeceğinden şüpheleniyorum" diyor. Ancak uzun vadede, “sanal dünyaların kendi başlarına, kendi ilkeleriyle daha çok özerk toplumlar gibi olmaları mümkün.”

Ekleme Tarihi: 17 May 2022 01:00