Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 3 Şub 2018 00:08

Airbus’un "Sürücüsüz Uçan Taksisi Vahana" test uçuşunu yaptı

Airbus tarafından yürütülen sürücüsüz elektrikli taksi programı Vahana’nın ilk prototipi Alfa 1 ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı. 53 saniye havada kalan ve 5 metre yüksekliğe çıkan araç ulaştırma anlayışında bir devrim yaratabilir

Airbus’un

Airbus tarafından geliştirilen elektrikli uçan taksi ilk testini tamamladı. 31 Ocak tarihinde sabah yapılan ilk uçuş testi başarıyla gerçekleşti.

Fransız havacılık devinin açıkladığına göre, Vahana ismi verilen tam boyutlu sürücüsüz uçan taksi sabah 08:52’de havalandı. 5 metre yüksekliğe ulaşan taksi tam 53 saniye havada kalmayı başardı.

Airbus, uçan bir otonom filo oluşturmayı planladığını belirterek özellikle nüfusun yoğun şehirlerden çatıdan çatıya ulaşım amaçlıyor.

2016 yılında başlatılan proje kapsamında ilk uçuşunu yapan Alfa 1 modelinin seri üretime geçmesinin 2020 yılını bulacağı belirtiliyor.

Airbus’un uçan taksisi Vahan 6.2 metre genişliğinde, 5.7 metre uzunluğunda ve 2.8 yüksekliğinde. Aracın ağırlığı ise 744 kilogram.

Vahana Proje Yöneticisi Zach Lovering, “Amacımız, şehir trafiğine çözüm olabilecek tek kişilik bir elektrikli otonom taksi üretmek ve son teknolojiyle kişisel uçma deneyimini özgürleştirmek. Vahana’nın uçuşu devasa bir adım dedi.”. Uber’in de projeyi dikkatle takip ettiği belirtiliyor.

Boeing de benzer yönde atmasıyla biliniyor. Airbus’un Amerikalı rakibi geçen yıl Aurora Havacılık Bilimlerini satın almıştı.

Ekleme Tarihi: 3 Şub 2018 00:08