Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 2 Nis 2022 14:51

Bilim adamlarının yeni buluşu: Manyetik Pislik

Bilim insanlarının yeni buluşu 'Manyetik pislik' oldu. Bilim insanları, insan sindirim sistemlerinde kullanılabilecek hareketli balçık icat etti

Bilim adamlarının yeni buluşu: Manyetik Pislik

Bilim adamları, daha küçük nesneleri çevreleyebilen, kendi kendini iyileştirebilen ve dar alanlarda sıkıştırmak ve seyahat etmek için "çok büyük deformasyon" yapabilen hareketli bir manyetik balçık yarattı.

Yaratıcıları, mıknatıslar tarafından kontrol edilen slime'ın aynı zamanda iyi bir elektrik iletkeni olduğunu ve elektrotları birbirine bağlamak için kullanılabileceğini söylüyor.

Koyu renkli manyetik damla, sosyal medyada 1997 bilimkurgu filminde geçen madde Flubber ile karşılaştırıldı ve “manyetik bir pislik” ve “şaşırtıcı ve biraz korkutucu” olarak tanımlandı.

Slime'ı birlikte yaratan Hong Kong Çin Üniversitesi'nden Prof Li Zhang, serbest bırakılma zamanlamasına rağmen maddenin gerçek bilimsel araştırma olduğunu ve bir Nisan şakası olmadığını vurguladı.

Slime, kendisine harici mıknatıslar uygulandığında seyahat etmek, döndürmek veya O ve C şekilleri oluşturmak için manipüle edilebilmesi için manyetik parçacıklar içerir.

Blob, hakemli dergi Advanced Functional Materials'da yayınlanan bir çalışmada "manyetik slime robotu" olarak tanımlandı.

Zhang, "Nihai hedef, onu bir robot gibi dağıtmak," dedi ve şu an için slime'ın özerklikten yoksun olduğunu da sözlerine ekledi. "Hala temel araştırma olarak görüyoruz - maddi özelliklerini anlamaya çalışıyoruz."

Zhang, slime'ın "visko-elastik özelliklere" sahip olduğunu ve bunun "bazen katı gibi, bazen sıvı gibi davrandığını" söyledi.

Polivinil alkol adı verilen bir polimer, temizlik ürünlerinde yaygın olarak kullanılan boraks ve neodimyum mıknatıs parçacıklarının karışımından oluşur.

Zhang, "Bu, suyu [mısır] nişastasıyla evde karıştırmaya çok benziyor" dedi. İkisinin karıştırılması, viskozitesi kuvvet altında değişen Newton tipi olmayan bir sıvı olan oobleck'i üretir. “Çok hızlı dokunduğunuzda katı gibi davranıyor. Zhang, hafifçe ve yavaşça dokunduğunuzda bir sıvı gibi davranır” dedi.

Ekibin tıbbi bir ortamda test etmek için acil bir planı olmasa da, bilim adamları, balçıkların sindirim sisteminde, örneğin yutulan küçük bir pilin verdiği zararı azaltmada yararlı olabileceğini düşünüyorlar.

"Zehirli elektrolitlerin dışarı sızmasını önlemek için, bir tür inert kaplama oluşturmak için bir kapsülleme yapmak için bu tür balçık robotunu kullanabiliriz" dedi.

Bununla birlikte, balçıktaki manyetik parçacıklar zehirlidir. Araştırmacılar, varsayımsal olarak koruyucu bir tabaka oluşturmak için çamuru bir silika tabakasıyla (kumdaki ana bileşen) kapladılar.

Zhang, "Güvenlik, onları vücudunuzun içinde ne kadar süreyle tutacağınıza da büyük ölçüde bağlı" dedi.

Zhang, şu anda opak bir kahverengi-siyah renk tonu olan slime'ı daha renkli hale getirmek için pigmentlerin veya boyaların kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi: 2 Nis 2022 14:51