Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 30 Eki 2021 01:45

Gerçeğe giden yolda sürücüsüz araçların çağı

Heilongjiang eyaletindeki Harbin Mühendislik Üniversitesi kampüsünde bir kurye, öğretmenler ve öğrenciler arasında durmadan dolaştı. Kuryenin tam önlerinde duran sarı bir insansız teslimat aracı olduğunu gören öğrenciler şaşkına döndü

Gerçeğe giden yolda sürücüsüz araçların çağı

Heilongjiang eyaletindeki Harbin Mühendislik Üniversitesi kampüsünde bir kurye, öğretmenler ve öğrenciler arasında durmadan dolaştı. 

Bir yurt binasına gelen kurye, yemek siparişlerini aynı anda sipariş eden 25 öğrenciyi paket siparişlerini almak için aradı.

Kuryenin tam önlerinde duran sarı bir insansız teslimat aracı olduğunu gören öğrenciler şaşkına döndü. Sürücüsü, direksiyonu, gaz pedalı veya fren pedalı olmayan yapay zeka destekli araç, “Yemeğinizin tadını çıkarın” dedikten sonra bir sonraki istasyona doğru yola çıktı.

Kurye, üniversitenin teslimatlara yardımcı olmak için tanıttığı ilk akıllı araçlar arasındaydı. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde Pekin, Şanghay ve Shandong, Zhejiang ve Jiangsu gibi illerdeki büyük bir üniversite grubu otomatik dağıtım araçlarını kullanmaya başladı.

Bunun arkasında, Çin'de insansız teslimatların büyük ölçüde ticarileştirilmesinin geniş ivmesi var. 

Harbin Mühendislik Üniversitesi'nde arka hizmetler başkan yardımcısı Li Bo, "Kalabalık toplanma riskini önlemek için, öğrencilere 1.600'den fazla yemek çeşidi için paket servis hizmeti sunmak üzere 94 kantin tezgahı açtık" dedi.

“İnsansız teslimat araçlarımız günde ortalama 2.000 ila 3.000 sipariş alabiliyor.”

Li, insansız bir teslimat aracının her gezi için 80 siparişe yardımcı olabileceğini ve beş saniyede 100 teslimat çağrısı yapabildiğini ve teslimat verimliliğinin insan teslimatından 10 kat daha yüksek olduğunu söyledi.

Zhejiang eyaleti Wenzhou'da, otomatik teslimatlar artık bir dağın tepesinden çok aşağıdaki bir teslimat istasyonuna SF Express bayberry taşıma kutularının drone'ları olarak araçlarla sınırlı değil.

Yerel çiftçiler için, kara nakliyesinde meyveler kolayca çürüdüğü için bayberry teslimatı her zaman bir sorun olmuştur. SF Express, meyveyi teslim etmenin iki saatten fazla sürdüğünü, ancak şimdi dronları kullanarak sadece sekiz dakika sürdüğünü söyledi.

Şanghay'daki Automobility danışmanlığının kurucusu Bill Russo, "Çin'de 30'dan fazla şirket otonom teslimat çözümleri kullanıyor" dedi.

Otonom ve robotik teknolojiler üzerine kurulu daha dinamik bir sistem, ekonomilerin ve işletmelerin hızla değişen dünyaya ve daha esnek ve daha az merkezileştirilmiş üretim gibi getirdiği yeni zorluklara uyum sağlamasına olanak tanıyacak.”

Çinli teknoloji şirketleri, bir süredir, ekspres paketler, paket gıda, taze ürünler ve perakende ilaç teslim eden işletmelerde büyük ticari değer yaratması beklenen insansız teslimat hizmetlerini hızlandırıyor.

Yatırım şirketi Estar Capital tarafından hazırlanan bir rapor, ülkenin terminal dağıtım pazarının satış gelirinin bu yıl 300 milyar yuan'ı (46 milyar $) aşacağını tahmin ediyor. Terminal dağıtımı, son kullanıcılarla etkileşime giren lojistik hizmetleri ifade eder.

Çin'de farklı ihtiyaçları karşılayabilecek teknolojilerle sağlam bir insansız dağıtım iş modeli oluşturuldu. Rapora göre, genel endüstrinin sonunda büyük ölçekli ticari uygulamalardan yararlanması bekleniyor.

Bu insansız araçlar için şirketler, kendi kendine giden araçları ve yol koşullarını gerçek zamanlı olarak izlemek ve ihtiyacı olan araçlara zamanında yardım ve talimat vermek için güvenlik kontrol merkezlerine de güveniyor.

Ekleme Tarihi: 30 Eki 2021 01:45