Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 12 Ara 2020 17:17

İsrailliler Ay'a aynı anda iki kara gemisi koyabilir mi?

Beresheet ay inişi geçen yıl bir kaza ile sonuçlansa da, SpaceIL 2024 yılına kadar daha karmaşık bir görevle tekrar denemek istiyor.

İsrailliler Ay'a aynı anda iki kara gemisi koyabilir mi?

İsrailli kar amacı gütmeyen bir kuruluş, geçen yılki ilk girişimi bir kaza ile sona erdikten sonra aya robotik bir uzay aracı indirmeyi tekrar deneyecek .

Beresheet adlı uzay aracı, Nisan 2019'da Ay yörüngesine çıktı, ancak son inişi sırasında yüzeye düştü.

Çarşamba günü, kar amacı gütmeyen SpaceIL, daha karmaşık olacak bir takip çalışması olan Beresheet 2'yi duyurdu - iki iniş ve bir yörünge - kuruluş ilk görevle kabaca aynı bütçeye uyacağını söylüyor: yaklaşık 100 $ milyon. Beresheet 2, 2024'ün ilk yarısında piyasaya sürülecek.

Beresheet, İbranice'de "Genesis" veya "başlangıçta" anlamına gelir.

Bir röportajda, SpaceIL'in kurucularından Kfir Damari ve Yonatan Winetraub, ilk denemenin bir karbon kopyasını inşa etmek ve başlatmak istemediklerini söyledi.

Bay Damari, "Eşsiz olacak, daha önce hiç yapılmamış bir şey yapmak istiyoruz" dedi. "Sadece, bilirsiniz, aynı görevi tekrarlayın ve sadece sonunu değiştirin. Anlamlı olacak bir şey yapmak istiyoruz. "

İki iniş aracı, ilk uzay aracından çok daha küçük olacak - her biri yaklaşık 260 pound, Beresheet için 1.300 pound'dan biraz daha az olana kıyasla, tam dolu yakıtla - ve ayın farklı bölgelerine ineceklerdi. Yörünge aracı, ayın etrafında en az birkaç yıl dönecekti.

Beresheet 2'nin üç uzay aracı birlikte yaklaşık 1.400 pound ağırlığında olacak.

Tasarımlar yeni olsa da, Beresheet'in birçok yönünü yeniden kullanacaklardı ve kurucular, ikinci denemede başarı şansını artıracak dersler öğrendiklerini söylediler. SpaceIL, büyük bir uydu üreticisi olan Israel Aerospace Industries ile yine işbirliği yapacak.

Bir soruşturma, kara aracının yönünü izleyen bir bileşenin başarısız olduğunu ve görev kontrolörleri bunu sıfırlamaya çalışırken, yanlışlıkla motoru kapattıklarını ve uzay aracının imha edildiğini ortaya çıkardı.

Geçen yıl Mayıs ayında NASA, Ay Keşif Gezegeni uzay aracı tarafından çekilen ve Beresheet'in ayda yaptığı yarayı gösteren bir fotoğraf yayınladı .

SpaceIL, uluslararası ortaklıkların Beresheet 2'nin maliyetinin yarısını karşılayacağını umuyor. Bay Damari , son yıllarda iddialı bir uzay programı kuran , Basra Körfezi'nde küçük ama zengin bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin yedi ülkeden biri olduğunu söyledi. katılmak isteyen ülkeler. Diğer altısının adını vermeyi reddetti.

"Küresel bir etkiye sahip olacak bir şey yapacağız" dedi.

İsrail Uzay Ajansı muhtemelen bir miktar finansman sağlayacak. SpaceIL'in geri kalanını özel bağışçılardan toplamak zorunda kalacak.

Orijinal Beresheet misyonunun en büyük hayırseverlerinden ikisi - SpaceIL'in başkanı olarak görev yapan Güney Afrikalı-İsrailli bir milyarder olan Morris Kahn ve Las Vegas kumarhane patronu Sheldon G. Adelson - şu anda Beresheet 2 ile ilgilenmiyor. Başlangıçta Bay Kahn ikinci bir SpaceIL moonshot'ına katkıda bulunacağını söyledi .

SpaceIL , aya yumuşak bir şekilde bir uzay aracı indirmesi için ilk özel kuruluşa 20 milyon dolar teklif eden Google Lunar X Prize yarışmasının rakiplerinden biri olarak başladı . Bu çabanın beklenenden daha zor olduğu ortaya çıktı ve SpaceIL dahil hiçbir takım, ödülün süresi 2018 sonunda sona ermeden önce bunu yapamadı.

SpaceIL, potansiyel mali ödül olmasa bile, genç İsraillilere bilim ve mühendislik alanında kariyer yapmaları için ilham vereceğini umarak devam etti.

Ay, 1960'larda ve 1970'lerde Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışının odak noktasıydı, ancak son yıllara kadar büyük ölçüde göz ardı edildi.

Çin, 2013'ten bu yana, bu ay Sovyetler Birliği'nin 1976'daki Luna robotik sondasından bu yana ilk kez aydan kayaları geri getirme görevi de dahil olmak üzere üç uzay aracını başarıyla yere indirdi.

NASA ayrıca aya robotik görevler göndermek istiyor ve özel şirketleri işe alarak yükleri almak istiyor. İlk ticari görev önümüzdeki yıl başlayabilir.

 Kenneth Chang The New York Times

Ekleme Tarihi: 12 Ara 2020 17:17