Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 16 May 2022 01:05

Kanlı Ay Tutulmasına hazır mısınız?

Pazartesi günü şafaktan hemen önce Dünya'nın gölgesi ay tuğlasını kırmızıya çevirirken, ABD akşam tutulmasına maruz kalacak.

Kanlı Ay Tutulmasına hazır mısınız?

Astronomi meraklıları, dramatik bir süper kanlı ay görüntüsünü yakalamak için alarmlarını Pazartesi sabahının küçük saatlerine kuracaklar.

Batı Avrupa'da şafaktan hemen önce Dünya, güneş ile ay arasına girecek ve Ay, Dünya'nın gölgesine düştüğünde tuğla kırmızısı gibi görünecek. Etki, Dünya atmosferinin güneş ışığının bir kısmını kendisine doğru bükmesinden kaynaklanır.

Kuzey Amerika ve Güney Amerika'nın çoğunda , gökyüzü açıksa ay tutulması Pazar akşamı görünür olmalıdır.

Bu yılki tek dolunay tutulması, Ay'ın yörüngesinde Dünya'ya en yakın noktasında olduğu ve onu daha büyük gösterdiği bir süper ay sırasında gerçekleşiyor.

İngiltere'de ay, gökyüzünün güneybatısındaki sabah 4.29'dan itibaren tamamen tutulacak. Türkiye'de de 2:30-3:30 arasında gerçekleşecek. Alçak ve batmaya yakın olacağından, en iyi yüksek bir noktadan veya sahil gibi ufkun açık olduğu bir yerden izlenebilir.

Royal Astronomical Society'nin genel müdür yardımcısı Dr Robert Massey, fenomenin "nispeten olağandışı" olduğunu söyledi ve onu görmek için kalkmanızı tavsiye etti.

“İnsanların açık bir gökyüzü varsa, gecenin tamamen uygunsuz bir saati olmasına rağmen, dışarı çıkıp onu aramalarını kesinlikle tavsiye ederim, çünkü bunlar gerçekten güzel olaylar olabilir” dedi.

Massey sabah 3'e alarm kuruyor ve hava açıksa sahile gitmeyi planlıyor.

İngiltere'den görülebilecek bir süper ay ile son ay tutulması 2019'da gerçekleşti, ancak bulutlu bir gece tarafından büyük ölçüde gizlendi. Birleşik Krallık'ın büyük bir bölümünde gece boyunca sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış tahminleri ile bu yıl da aynı sorunla karşılaşma riski var.

Açık bir gökyüzüne sahip olanlar için anahtar, ufkun güneybatı manzarasına sahip bir yer bulmak olacaktır.

Massey şunları söyledi: “Ufukların binalar, ağaçlar vb. ile darmadağın olmayacağı bir yere gitmeniz gerekiyor. Çünkü aksi takdirde, özellikle çok aşağıda olduğu için, görmek giderek zorlaşacak."

Reklamcılık

Birçok gökbilimci, Mukaddes Kitaptaki kıyamet kehanetinden geldiği için “kanlı ay” terimine karşı çıkıyor. Massey şunları söyledi: “Bence tuğla kırmızısı ve bakır rengi, açıkçası kan renginden çok daha doğru. Kanınız parlamazsa, bu durumda tıbbi tedavi önereceğimi düşünüyorum.”

Bu haftanın başlangıcı, Britanya'nın çoğu için tipik olarak yaz mevsiminde görülen sıcaklık türlerini getirecek. Met Office'e göre Salı günü güneydoğu bölgelerinin en yüksek sıcaklıkların 27C olması bekleniyor.

Bununla birlikte, sıcak hava, herhangi bir sıcak hava dalgasını azaltabilecek sağanak yağışlarla serpiştirilecek. Met Office meteoroloğu Sarah Kent, "Bazen çok yağmurlu olacak, bu yüzden bu gerçekten güneşin ne kadar süreliğine ortaya çıktığına bağlı" dedi.

Ekleme Tarihi: 16 May 2022 01:05