Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 21 Nis 2022 00:26

Mars'ta hayat var mı bilinmez ama Jüpiter'da bulgular var

Bilim adamları Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşamın var olabileceği yerlerde suya sahip olabileceğini söylüyor.

Mars'ta hayat var mı bilinmez ama Jüpiter'da bulgular var

Bilim adamları, Jüpiter'in uydusu Europa'nın yaşamın var olabileceği yerlerde suya sahip olabileceğini söylüyor. Grönland buz tabakasında görülenlere benzer yüzey özellikleri, organik maddeyi barındırabilecek yeraltı sıvı suyunu önermektedir.

Yeraltındaki tuzlu su havuzları, Jüpiter'in uydusu Europa'da, sitelerin Dünya'nın ötesinde yaşam belirtileri aramak için umut verici noktalar olabileceğine inanan araştırmacılara göre olağan olabilir.

Jovian ayının donmuş yüzeyinin çok altında olmayan sığ havuzlara ilişkin kanıtlar, bilim adamlarının Europa'da yüzlerce kilometre boyunca uzanan dev paralel sırtların Grönland buz tabakasında keşfedilen yüzey özelliklerine çarpıcı biçimde benzediğini fark etmesiyle ortaya çıktı.

Europa'yı çaprazlayan geniş buz sırtları Grönland'dakilere benzer bir şekilde oluştuysa, o zaman yer altı su cepleri vücutta her yerde bulunabilir ve yaşam için gerekli kimyasalların buzlu kabuktan çok aşağıda gizlenen tuzlu okyanusa kadar dolaşımına yardımcı olabilir.

Stanford Üniversitesi'nde jeofizik doçenti olan Dustin Schroeder, "Buz kabuğunun yüzeyine yakın sıvı su, hayatın bir şansı olduğunu hayal etmek için gerçekten kışkırtıcı ve umut verici bir yer" dedi. "Böyle umut verici bir su cebinin var olabileceğini düşündürecek bir imza bulabileceğimiz fikri bence çok heyecan verici."

2.000 mil genişliğindeki Europa, Dünya'nın ayından biraz daha küçüktür. Yere dayalı teleskoplardan ve geçen uzay sondalarından yapılan gözlemler, buzlu yüzeyinin 10 ila 15 mil altında derin bir okyanusun kanıtlarını bulduğunda, başka yerlerde yaşam arayışında önde gelen bir rakip haline geldi.

Europa'nın okyanusunun derinliğinin 40 ila 100 mil olduğu tahmin ediliyor, bu nedenle Dünya'nın dörtte biri genişliğinde olmasına rağmen, Dünya'nın tüm okyanuslarının toplamından iki kat daha fazla su tutabilir.

Europa hakkında bilinen her şeye rağmen, soğuk vücudun görüntüleri uzun zamandır devam eden gizemleri ortaya çıkardı. Biri, yüzeyi yara izleri gibi kaplayan geniş çift sırtların varlığıdır. Sırtlar 300 metreye (1.000 ft) kadar ulaşabilir ve yarım mil genişliğinde vadilerle ayrılır.

Stanford ekibinin içgörüsü, merak uyandıran çifte sırtlardan bahseden Europa hakkında akademik bir sunumla ateşlendi. Özelliklerin resimleri, bilim adamlarına kuzeybatı Grönland'da fark ettikleri çok daha küçük bir çift sırtı hatırlattı. Grönland sırtlarının radar ve diğer gözlemleriyle donanmış olarak, nasıl oluştuklarını anlamaya başladılar.

Stanford'da doktora adayı ve jeofizikçi olan Riley Culberg, “Grönland buz tabakasında, Jüpiter'in uydusu Europa'nın yüzeyinde gördüğümüze neredeyse tıpatıp benzeyen bu küçük çift sırt özelliği var” dedi. "Ve Grönland'da bu analog özelliğe sahip olmanın heyecan verici olmasının nedeni, yaklaşık 20 yıldır Europa'da çift sırtları neyin oluşturduğunu anlamaya çalışmamızdır."

Nature Communications'da yazan araştırmacılar, Grönland'ın Europa'dakilerden yaklaşık 50 kat daha küçük olan çift buz sırtlarının, sığ yeraltı su havuzları donduğunda ve yüzeyi tekrar tekrar kırarak, ikiz sırtları sürekli olarak yukarı doğru sürmesiyle nasıl oluştuğunu anlatıyor. "Bu, bir kutu sodayı dondurucuya koyduğunuzda patladığı zamanki gibi. Culberg, "Yüzeydeki çıkıntıları yukarı iten bu tür bir basınçtır" dedi.

Grönland'da su, yüzey göllerinden yeraltı ceplerine akar, ancak Europa'da bilim adamları, sıvı suyun, buz kabuğundaki çatlaklar yoluyla alttaki okyanustan yüzeye doğru zorlandığından şüphelenir.

Suyun bu hareketi, yaşam için gerekli kimyasalların Europa'nın okyanusuna doğru sirküle edilmesine yardımcı olabilir, diye ekliyorlar.

Araştırmaya dahil olmayan, Berkeley'deki California Üniversitesi'nde dünya ve gezegen bilimi profesörü olan Michael Manga, suyun yukarı doğru sıkılmasıyla Europa'nın sırtlarının oluşmasının “makul” olduğunu söyledi.

Ama sorular devam ediyor. "Dünyadaki özelliklerin neden bu kadar küçük olduğunu merak ediyorum" dedi. Dünya'nın daha güçlü yerçekimi, buradaki sırtların neden Europa'dan daha düşük olduğunu açıklayabilirken, aralarındaki vadilerin neden daha dar olduğu açık değildir.

NASA'nın 2024'te fırlatılması planlanan Europa Clipper görevinin , Jüpiter'in uydusunun ayrıntılı keşfini yaparken çifte sırtların nasıl oluştuğuna ışık tutması ve yaşam için uygun koşulları barındırıp barındırmadığını incelemesi bekleniyor.

Ekleme Tarihi: 21 Nis 2022 00:26