Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 23 May 2017 03:15

‘Sauron gözü’ denilen yıldızın en net görüntüleri

Avrupa Güney Gözlemevi, Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde bulunan Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) radyo teleskopları ‘Sauron gözü’ de denen Fomalhaut yıldızının şu ana kadarki en net görüntülerini aldı

‘Sauron gözü’ denilen yıldızın en net görüntüleri

Avrupa Güney Gözlemevi, Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde bulunan Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) radyo teleskoplarının, ‘Sauron gözü’ de denen Fomalhaut yıldızının şu ana kadarki en net görüntülerini aldığını bildirdi.

Fomalhaut yıldızı güney yarımkürede, Dünya'ya nispeten yakın bir konumda yer alan genç ve parlak yıldızlar grubuna ait. Dünya'dan 25 ışık yılı uzakta olan Fomalhaut yıldızının boyutları Güneş'in boyutlarının oldukça üzerinde. Fomalhaut ayrıca Güneş'e göre 18 kat daha parlak ve 3 bin Kelvin daha sıcak.

​2008'de uzay bilimcileri, yıldızın etrafında toz ve gazlardan oluşan diskin içinde dev bir gezegen olabileceği tezini ortaya koymuş, ancak söz konusu araştırma eleştirilmiş ve diğer araştırmalarla böyle bir gezegenin olamayacağı kanıtlanmaya çalışılmıştı.

2012 yılında ise Hubble teleskobundan ve diğer teleskoplardan alınan görüntüler, toz ve gazlardan oluşan diskin içinde gerçekten de bir gezegenin varlığını gösterdi. Keşfedilen yeni gezegene hububat ve tarımdan sorumlu bir kuzeybatı Sami tanrısı olan ‘Dagon' adı verildi.

​ALMA teleskoplarından alınan yeni görüntüler de bu gezegenin varlığını doğruluyor. Bilimcilerin belirttiği gibi yıldız sisteminde böyle bir ‘Sauron gözü', ancak içinde göktaşlarını ve kuyruklu yıldızları yörüngelerin dar alanına çekip birbiriyle çarpışmasına neden olan bir gezegenin olması halinde oluşabiliyor.

Bilimciler, uzaydaki ‘gözün' Dagon'un oluşumuna ışık tutacağını, ayrıca Dünya'nın ve diğer gezegenlerin ikizlerinin hangi sıklıkta oluştuğunu anlamamıza yardımcı olacağını umuyor.

Ekleme Tarihi: 23 May 2017 03:15