Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 16 May 2022 00:25

SİHA ve İHA'lar Ukrayna Rusya savaşını nasıl etkiliyor?

Tamamı Türk tasarımı Bayraktar TB2 insansız hava aracının Ukrayna Rusya Savaşı'nda Ukrayna lehine bir durum yarattığı sık sık gündemde. SİHA ve İHA'lar Ukrayna Rusya savaşını nasıl etkiliyor?

SİHA ve İHA'lar Ukrayna Rusya savaşını nasıl etkiliyor?

Rusya, Türk tasarımı TB2'leri ile Rusya'yı yakalamaya çalışırken, Ukrayna büyük bir propaganda başarısı elde ediyor

Ukrayna sahilinden 22 mil (35km) uzaklıkta bir Karadeniz kayası olan Snake Island'daki deniz fenerinin gizlediği Rus füze bataryasına ardı ardına ateş açıldı. Ukrayna ordusu tarafından yayınlanan düzenlenmiş video, tamamı Türk tasarımı Bayraktar TB2 insansız hava aracından alınan saldırıyı ve sonrasını gösteriyordu.

O zamana kadar, 190 mil menzile sahip uzaktan kumandalı bir öldürücü drone olan TB2'nin kanıtları , çatışmadan büyük ölçüde kaybolmuştu. Varsayım, Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı iki düzine kadarının vurulduğu ve Rusya'yı üzmek istemeyen Ankara'nın daha fazlasını vermeyi reddettiğiydi.

Yine de Yılan Adası'nın kontrolü için verilen savaş, resmin değiştiğini gösteriyordu. Bir gün sonra, bu propaganda yayınlarına özgü pompalanan müziğin eşlik ettiği başka bir TB2 videosu, bir çıkarma gemisinin yok edildiğini gösterdi ; bundan bir gün sonra, Rus birlikleri karaya çıkarken bir Mi-8 helikopterinin düşürülmesi.

Uzaktan ölüm, sosyal medya videosunda gösterildi.

Bir havacılık analisti olan Amelia Smith, drone videolarından birinin drone'nun yeni bir kaydı olduğunu gösterdiğini fark etti: T253 – daha önce Ukrayna'da görülmemişti. Mart ayı sonlarında üreticinin Türkiye'deki test tesisi çevresinde test edilirken tespit edilmişti , bu da yeni tedarik edildiğini, belki de yeni bir partinin parçası olduğunu gösteriyordu.

Bir hafta sonra Rusya , Snake Island savaşında her biri 1 milyon dolar (820.000 £) ila 2 milyon dolar arasında değişen dokuz TB2 uçağı ve ayrıca birkaç mürettebatsız uçağı düşürdüğünü söyledi. Bu iddiayı doğrulamak zor olsa da, videoya alınan tüm saldırılar için bölgenin kontrolüne hala itiraz ediliyor.

TB2'ler açıkça askeri olarak etkilidir ve tüm propaganda değerleri için kullanılır. Ancak askeri açıdan belirleyici oldukları açık değil. Nisan ayında yaptığı açıklamada, “Bayraktar'a ve her türlü donanıma tüm saygımla, size açıkçası bu farklı bir savaş olduğunu söyleyeceğim” diyen Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'de bu nokta gözden kaçırılmış değil.

Rusya'nın güney kıyılarının çoğunu ve ülkenin doğusunun bir kısmını ele geçirdikten sonra işgalinin durduğu 11 haftalık çatışma, Kiev'i almak için yapılan başarısız girişimden bu yana, büyük ölçüde her iki tarafın da içinde bulunduğu bir tank ve topçu savaşı haline geldi. Giderek daha küçük miktarlardaki topraklar üzerinde savaşırken, ağır ve genellikle güdümsüz ateş alışverişinde bulunurlar.

Bu, dronların alakasız olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, her iki taraf için de daha büyük silahlı dronların -Ukrayna tarafındaki TB2'ler ve Rusya'nın en yakın eşdeğeri olan Orion dronunun- çok sayıda bulunmadığı ve bir kez ortadan kaldırıldıktan sonra değiştirilmesinin kolay olmadığı gerçeğini kısmen yansıtıyor.

ABD Deniz Analizleri Merkezi düşünce kuruluşunda drone uzmanı olan Sam Bendett, Ukrayna ordusunun Rusya'nın tüm hava sahasını kontrol etmemesi ve kalıcı elektronik savaş savunmasına sahip olmaması gerçeğinden yararlandığını söyledi. grevler”. Ancak şunları ekledi: “Onların bakış açısından ihtiyaç duyulan şey, bunu çok daha büyük bir ölçekte yapmaktır.”

Rusya, Azerbaycan'ın Ermenistan'ın Rus tasarımı tanklarını devre dışı bırakmak ve kesin bir avantaj elde etmek için Türk insansız hava araçları kullandığı Dağlık Karabağ'da Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki 2020 savaşından TB2'ye karşı koyması gerektiğini biliyordu .

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde havacılık analisti olan Douglas Barrie, Moskova'nın drone teknolojisinde uzun süredir geride kaldığını söyledi. “Rusya, yakalamaca oynamak zorunda. 1990'ların başından beri bu alana eksik yatırım yaptılar, tıpkı yönetim kurulu genelinde az yatırım yaptıkları gibi ”dedi.

Moskova , Mart ayında Ukrayna'da Orion savaş insansız hava araçlarını konuşlandırmaya başladı ve hemen ardından birinin düşürüldüğü raporları geldi. “Yıllar önce alınan kararların sonucu olarak sınırlı bir tedarikle savaşa girdiler; Belki daha büyük bir sayıya sahip olmak yerine iki ya da üç düzine Orion ile," dedi Bendett.

Ukrayna, Rus dronlarının sıradan doğasını göstermeye çalışmak için çok az fırsatı boşa harcadı: Düşürülmüş bir Orlan 10 keşif dronunun parçalara ayrıldığını gösteren videolar, bunun, anahtar düğmelerinin yerine yapıştırılmış olduğu bir tüketici Canon DSLR kamerasına ve yakıt deposu için parçalarına dayandığını gösteriyor. vidalı kapak da dahil olmak üzere bir su şişesi.

Ukraynalılar videonun sonucuna göre Rusya'da "hiçbir orijinal parça yapılmadı" ve dronun gerçek maliyetinin 80.000 ila 120.000 ABD Doları arasındaki resmi maliyet yerine 3.000 ABD Doları olduğu tahmin ediliyor. Muhtemelen makul bir tahmindir, ancak gerçekte, Türk TB2 dronları bile maliyetleri düşürmek ve üretim hızını artırmak için kullanıma hazır bileşenlere güvendi.

Bu arada, savaş giderek yıprandıkça ve silahlı insansız hava araçları gökten düşürülürken, yeni insansız hava araçları ön plana çıkıyor. ABD, Ukrayna'ya daha az karmaşık tek kullanımlık veya kamikaze, Sustalı 300 ve 600 insansız hava aracının en az 700'ünü, altı veya 25 mil menzilli, havada asılı kalabilen ve yere çakılabilen mühimmat tedarik etmeyi kabul etti. hedefleri üzerinde korkulu etki.

Sustalı bıçaklar cepheye ulaşmaya başladı - bir hafta öncesine ait bir Ukraynalı video, yukarıdan vurulan bir Rus pozisyonunu ve ardından askerlerin terörden kaçtığını gösteriyor. Ancak yine de, kamikaze insansız hava araçlarının sayısı fazla gibi görünse de, savaş devam ettikçe stok hızla tükenebilir.

Portsmouth Üniversitesi'nde insansız hava araçları uzmanı olan Prof Peter Lee, "hiçbir tarafın havayı kontrol etmediği" bir savaşta, insansız hava araçlarının en önemli kullanımının bunun yerine "istihbarat toplama ve durumsal farkındalık - tam olarak uçakların ilk kez ne için kullanıldığını" söyledi. 100 yıl önce".

Her iki taraf da keşif için basit, ticari olarak satılan insansız hava araçlarını yoğun bir şekilde kullandı ; Mart ayında Kiev'in doğusundaki Brovary'de pusuya düşürülen bir Rus zırhlı sütununun görüntülerinin düzenlenmiş bir montajı gibi, sık sık kamuya açık hale getirilen videolar . Topçu atışlarının drone görüntüleri, zırhlı araçlara yapılan saldırılar ve her iki taraftaki diğer çatışmalar savaşın rutin bir özelliği haline geldi.

Dünyanın en büyük üreticisi olan Çinli DJI'nin Nisan ayında kullanımı kolay drone'larının Ukrayna'ya ve daha da şaşırtıcı bir şekilde Rusya'ya satışını askıya almak için seçtiği basit kameralı drone'lara olan talep bu kadardı. anlamlı bir etkiye sahiptir. Bir uzman, Ukrayna'nın savaş alanında 6.000 kadar keşif uçağı kullandığını tahmin ediyor .

Lee, “Dronlar savaş kazandıran bir teknoloji değil” dedi. Ancak bunlar savaşa olanak tanıyan bir teknoloji ve Ukrayna'nın daha hızlı ve daha çevik bir şekilde yanıt verdiğini gördük."

Ekleme Tarihi: 16 May 2022 00:25