Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 17 May 2022 01:33

Tesla ve SpaceX sahibi Elon Musk'ı hiç bu haliyle tanımadınız

Sıradışı projeleri ve yatırımları ile adından sıkça söz ettiren ve bugün dünyanın en zenginleri arasında yer alan Tesla ve SpaceX sahibi Elon Musk'ı bir de bu açıdan tanıyın.

Tesla ve SpaceX sahibi Elon Musk'ı hiç bu haliyle tanımadınız

Üniversiteden yeni mezun olan Elon Musk, ilk işini, zor durumdaki gazetelerin kendilerini dijital dünyaya atmasına yardımcı olmak için erken bir Web arama teknolojisi etrafında kurdu. Çılgınca ve hırçın olan Musk, reklamını yaptığı gazete yöneticilerini zeki ama tuhaf buluyordu.

Musk ile görüşen ve dünyanın en zengin adamını kızdırmaktan korktuğu için isminin açıklanmaması şartıyla konuşan eski bir haber yöneticisi, “Masasının altında uyudu ve pek iyi kokmuyordu” dedi. “Gazetelere doğal bir ilgisi yoktu. Bana bunu yapmak istediğini söyledi, böylece para kazanabilir ve sonra gerçekten yapmak istediği şeyi yani uzay gemilerini tasarlayabilirdi.”

Musk bu parayı kazandı ve ardından çoğunu PayPal olacak şirkete pompaladı. Çevrimiçi ödemeleri kolaylaştırmaya olan ilgisi de boşa çıktı. Musk'ın gerçekten istediği şey, ömür boyu sürecek tutkusuna odaklanmasına izin verecek büyük bir maaş günüydü: uzay araştırmaları, elektrikli araçlar ve güneş enerjisi yoluyla insanlığı kurtarmak.

Sonraki girişimleri - SpaceX, Tesla, SolarCity, Neuralink - sonunda Musk'ı 14 yaşındayken belirlediği hedefe, insan yaşamını "heyecan verici ve ilham verici" hale getirmenin en ileri noktasında olmak için yönlendirdi.

Şimdi Musk, İnternet çağının en belirgin ve sorunlu sembollerinden biri olan Twitter'ı alarak bir kez daha dönüyor. Geçen çeyrek yüzyıldaki başlıca girişimlerinin her birinin başlangıcında doğru olduğu gibi, aynı anda cesur, küstah ve amacı konusunda biraz bulanıktı.

Twitter'ı işleyen bir demokrasi için gerekli olan "fiili bir halk meydanı" olarak kullandı . Ancak, roketler ve motorların somut dünyasından çok uzakta, yanıltıcı bilgi, sansür, taciz, bazılarının başrolünde Musk'ın yer aldığı somut olmayan sorunların mirasını taşıyor.

Cuma günü erken saatlerde, parayı toplayacağına dair şüphelerin ortasında, 44 milyar dolarlık anlaşmanın “geçici olarak beklemede” olduğunu tweetledi. Tweet, Twitter'ın bot olarak bilinen sahte hesapların kullanıcıların yüzde 5'inden daha azını oluşturduğu iddialarını desteklemek için "ayrıntılar" aradığını söyledi. (Musk, sahte hesaplardan kurtulmayı devralma teklifinin merkezinde yaptı.)

İki saat sonra Musk dört kelimeyi tweetledi : "Hala satın almaya kararlı."

Şafak öncesi tweet'i anlaşmadan bir çıkış yolu aradığını mı gösteriyordu? Yoksa sadece satın alma fiyatını aşağı çekmeye mi çalışıyordu? Twitter hisse senedi vadeli işlemleri, şüpheli tweet'inden sonra keskin bir şekilde düştü; Fiyatlar güven verici birinden sonra yükseldi, ancak Cuma gününü neredeyse yüzde 10 kapattı. (Bu arada, Musk'ın büyük servetinin temel taşı olan Tesla, Cuma günü hafifçe yükseldi. Ancak hisse fiyatı, Musk'ın Twitter'ı satın almak için ilk adımlarını açıkladığı ve fon sağlamak için Tesla hisselerini satmaya başladığı 4 Nisan'dan bu yana değerinin yüzde 30'unu kaybetti. satın alma.)

Musk daha önce böyle bir şey yaptı. 2018'de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu , hükümetin Tesla'yı özel bir şirkete dönüştürmek için fonu olduğunu tweetleyerek yatırımcıları yanlış yönlendirdiği iddiasını çözmek için ona 20 milyon dolar para cezası verdi. (SEC'in ayrıca Musk'ın Twitter'da büyük bir pay alma konusundaki gecikmeli açıklamasını da araştırdığı bildiriliyor .) Musk yanlış yaptığını kabul etmedi ve o zamandan beri SEC hakkında homurdandı.

50 yaşındaki Musk'ı tanıyanlar onun hem kararsız hem de kurnaz olduğunu söylüyor. Üstün kamu kariyerinin her aşamasında, kendini eğlenceli, hatta itici bir ünlü olarak konumlandırdı. O, aynı anda açık bir kitap - tweet'lerde ve podcast'lerde özgür konuşma hakkında ahkam kesen, "Saturday Night Live"a ev sahipliği yapan her yerde hazır ve nazır bir yıldız mucit - ve toplumu nasıl yeniden şekillendirebileceğine dair bilmecelere, hakaretlere ve sloganlara verilen anlaşılması zor bir muamma - veya, bu durumda günlük 229 milyon kullanıcıya sahip bir sosyal medya platformu.

Kamuoyunda ukala bir kişiliğin altında Musk, sert bir öfke ve bazı ortakların ve çalışanların dediği gibi, kendisinden farklı insanları işten çıkarmaya veya taciz etmeye yönelik karanlık bir eğilim sergiledi. Yaklaşık 93 milyon Twitter takipçisinin taciz sellerine yol açan kadınlar ve diğer yorumlar hakkında gelişigüzel hakaret içeren tweetler attı .

Şirkete dava açan bazı Tesla işçilerine ve California düzenleyicilerine göre, o , ırkçı hakaretlerle dolu bir fabrikayı ve “yaygın bir cinsel taciz kültürü… her gün cinsiyetçi bir dil ve davranış barajı… [ve] fabrika zemininde sık sık el yordamıyla el yordamıyla dolaşıyor. ” Tesla bazı iddiaları reddetti ve diğerlerini mahkeme yerine özel tahkim yoluyla ele almaya çalışıyor. Şirket, herhangi bir ihlali ciddiye aldığını söyledi.

Geçen sonbaharda bir jüri, Tesla'nın fabrikada "günlük ırkçı sıfatlar" da dahil olmak üzere ırkçı tacize göz yumduğu iddiasını lehinde bulduktan sonra bir Siyah Tesla işçisine 137 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi. Kararın ardından bir Tesla yöneticisi, şirketin “hala mükemmel olmadığını ancak çok yol katettiklerini” söyledi. Ödül daha sonra düşürüldü . Musk'ın kendisi bu tür iddialara nadiren değindi, ancak bazen kendi Güney Afrika'sını baskıcı apartheid rejimi nedeniyle kısmen terk ettiğini belirtiyor.

O bir çelişkiler motorudur. Uygarlığın geleceği konusundaki endişeleri yıllar içinde derinleşmiş görünüyor: Trump'ın ABD'yi Paris iklim anlaşmalarından çekme kararını protesto etmek için Başkan Donald Trump'ın üretim ve istihdam yaratma konseylerinden ayrıldı. Hem Demokratlara hem de Cumhuriyetçilere katkıda bulundu, ancak çoğu zaman kendisini çevrimiçi olarak doğru ile hizaladı , son zamanlarda “liberal dostumun” “uyanmış ilerici” olduğunu gösteren bir meme tweet'i attı.

Dünyanın servetini ve şöhretini nasıl kullanabileceği hakkında tahmin yürütmesini sağlamaktan, zevkle rastgele ilgi alanlarına dalmaktan zevk alıyor - sumo güreşi, elektronik müzik, Barack Obama'nın başkanlık kampanyası (bir keresinde Obama'nın elini sıkmak için altı saat kuyrukta beklemişti) .

Hükümet düzenlemelerine karşı çıkıyor, ancak en önde gelen girişimleri, Tesla için federal krediler, elektrikli araçlar için vergi kredileri ve SpaceX için hükümet sözleşmeleri şeklinde vergi mükelleflerinin dolarına büyük ölçüde güvendi.

Araba üretimi ve roketçilik gibi iki karmaşık endüstride devrim yarattı, ancak çoğu zaman 12 yaşındaki bir çocuk gibi tweet atıyor. Twitter kurucusu Jack Dorsey'in 17.000 tweet'inden hangisinin mükemmel Musk olduğunu sorduğunda, 2020'den birini seçti: “ Sanatı osurukta koydum. ”

2007'de NPR'ye verdiği demeçte (2007'de NPR'ye verdiği demeçte ("Ben bazı şeylerin gerçeğini görebiliyorum ve diğerleri bunu yapmakta daha az yetenekli görünüyor"), ancak kendini korkulu ve endişeli olarak tanımladı. "Ben çocukken, Musk 2017'de Rolling Stone'a "Asla yalnız olmak istemiyorum" demişti. "Yalnız olmak istemiyorum."

Ekleme Tarihi: 17 May 2022 01:33