Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 24 Şub 2021 23:26

Yapay zeka, salgın hastalıklarla baş etmemize yardımcı olabilir

Nozha Boujemaa'nın “Le Monde” yazısına yazdığı köşesinde, yüksek teknolojiler ve özellikle yapay zekanın geliştirilmesi için araştırma desteği, yarının biyomedikal ve lojistik zorluklarına yanıt vermeyi mümkün kılacak tezi öne sürüldü.

Yapay zeka, salgın hastalıklarla baş etmemize yardımcı olabilir

Sağlık krizi , araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) politikası, yeniliğe yatırım ve sivil lojistiğe ilişkin birçok soruyu gündeme getirdi. Örneğin Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi arasında kendi aşısına sahip olmayan tek ülke olarak bulundu. Bu başarısızlığın nedenini belirlemek için meşru bir şekilde sorgulamaya yol açan kolektif bir sürpriz.

Uzun mesafeli Ar-Ge, kamuda olduğu gibi özel sektörde de, kısa vadeli politikalara yanıt verme söz konusu olduğunda genellikle önceliksiz hale getirilir. Bu hayal kırıklığı, hem bilim adamlarının maaşlarına hem de emrindeki araçlara yansıyor. Ancak, paradoksal olarak, akut kriz zamanlarında, özellikle araştırma alanında, bir ülkenin derin kaynaklarına başvurulur ve bu dönemler aydınlatıcı olarak hareket eder. Bu nedenle Sanofi'nin son teknoloji Ar-Ge açısından hız kaybı bizi şaşırttı .

Yatırım yapılan kaynaklar sorusu Sanofi laboratuvarları ve Institut Pasteur için geçerliyse, Inserm veya CNRS için de geçerlidir. Araştırmada sonuç garantisi olmasa bile ve kendimizi metodolojik bir yaklaşım üzerine kötü bir bahsin kurbanı bulabiliriz. Aşı araştırmasının dijital dönüşümünü yeterince başlatıp başlatmadığını ve yaklaşımına yapay zekayı (AI) dahil edip etmediğini kendimize sormanın zamanı gelmedi mi?

Çeşitli düzeylerde entegrasyon

Bu alanda yapay zeka, İngiliz start-up Exscientia gibi şirketlerin gösterdiği gibi gerçekten de bir oyun değiştirici olma potansiyeline sahip. 2020 yılında, insanlarda test edilen yapay zeka tarafından tasarlanmış bir ilaç molekülünü tanıtan ilk şirket oldu. Algoritmasının bu molekülün yapısını geliştirmesi için gereken tek şey, geleneksel yöntemler için gereken ortalama beş yıllık süreye kıyasla bir gecikme.

Aynı şekilde, yapay zeka sayesinde koronavirüse karşı antikorların ve aşıların gelişimini, ister tamamen, ister sıfırdan yapılmış olsun, ister mevcut moleküllerin yeniden kullanımından gelsin, artırabiliriz. Başka bir örnek: Google'ın AI şirketi olan DeepMind, AlphaFold sistemini kullanarak, onu daha iyi anlamak amacıyla koronavirüse bağlı protein yapılarının modellerini oluşturur.

İngiliz start-up Exscientia, 2020'de AI tarafından tasarlanan bir ilaç molekülünü sunan ilk şirket oldu.

Ekleme Tarihi: 24 Şub 2021 23:26