Çevre Güncelleme Tarihi: 13 Mar 2022 14:00

40 yıldır görünmüyen Hill'in at nalı yarasası

Ruanda'da neslinin çoktan tükenmesinden korkan korumacıları sevindiren inanılmaz keşifle, 40 yıldır görülmeyen, nesli tükenmekte olan bir yarasa türü bulundu .

40 yıldır görünmüyen Hill'in at nalı yarasası

Korumacıların neslinin tükenmesinden korktukları Hill'in at nalı yarasası, Nyungwe yağmur ormanlarında hayata tutunduğunu keşfetti

Ancak, keşfin arkasındaki konsorsiyum, Hill'in at nalı yarasasının Ruanda'nın Nyungwe ormanında - yoğun bir yağmur ormanında - hayata tutunduğunu söyledi.

Memelilerin nüfusu hakkında hiçbir bilgi yoktu ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) 2021'de onları kritik tehlike altında olarak listeledi.

Bat Conservation International (BCI) direktörü Jon Flanders Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, kayıp türleri yeniden keşfetmenin "inanılmaz" olduğunu söyledi.

"Bu yarasayı bu kadar uzun süredir gören ilk insanlar olduğumuzu düşünmek şaşırtıcı."

Teksas merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş, 2013'ten başlayarak ormanda anketler yapmak için Ruanda Geliştirme Kurulu ve Ruanda Yaban Hayatı Koruma Derneği ile ortaklık kurmuştu.

2019 yılında, bilim adamları, ormandaki mağaraları araştıran 10 günlük bir keşif gezisinin ardından yarasayı buldular.

BCI'ın baş bilim adamı Winifred Frick, “Yakaladığımız yarasanın olağandışı ve dikkat çekici olduğunu hemen anladık” dedi.

"Yüz özellikleri komik olacak kadar abartılmıştı."

Ancak türünü doğrulamaları üç yıl daha sürdü.

Bilim insanlarının Covid-19'un muhtemelen hayvanlardan kaynaklandığını söylemesinin ardından, koronavirüs pandemisi bu görüntüyü iyileştirmek için çok az şey yaptığı için, gecenin yaratıkları uzun zamandır dişli canavarlar veya hastalık vektörleri olarak ün salmıştı.

İki gramlık minik "yaban arısı yarasası"ndan 1,5 m (5 ft) kanat açıklığına sahip dev Filipin uçan tilkisine kadar, yarasalar tüm kara memelilerinin beşte birini oluşturur.

IUCN'nin kırmızı listesinde değerlendirilen 1.321 türün yaklaşık %40'ı artık tehlike altında olarak sınıflandırılıyor.

Ormansızlaşma ve habitat kaybı da dahil olmak üzere insan eylemleri suçlanacak.

Ruanda'daki araştırmacılar için, anlaşılması zor keşif, bir zamanlar kaybolan türleri tekrar yok olmaktan kurtarmak için yeni bir yarışın başlangıcını işaret ediyor.

Flanders, "Şimdi asıl işimiz bu türün gelecekte nasıl korunacağını bulmaya başlıyor" dedi.

Ekleme Tarihi: 13 Mar 2022 14:00