Çevre Güncelleme Tarihi: 14 Mar 2022 12:22

Avrupa kuşlarını temelden etkileyen tehlike

Bir araştırmaya göre, küresel ısınma, bildiğimiz şekliyle Avrupalı ​​kuşları değiştiriyor, ancak suçlanması gereken sadece sıcaklıktaki artış değil.

Avrupa kuşlarını temelden etkileyen tehlike

Araştırmacılar, örneğin, bahçe ötleğenlerinin, türler için büyük etkileri olan, çeyrek daha az civcivlere sahip olduğunu bulmuşlardır. Chiffchaffs yumurtalarını 12 gün önce bırakır. Bazı kuşların boyutları küçülürken, kızılkuyruklar gibi diğerleri büyüyor.

Araştırmacılar, 60'ların ortalarından beri İngiltere ve Hollanda'da ev serçesi, tepeli baştankara, kamış kiraz kuşu, şakrak kuşu ve söğüt kuşu da dahil olmak üzere 60 farklı tür üzerinde toplanan verileri inceledi. Bu kuşların yumurtlama programları, yavru sayıları ve morfolojileriyle ilgili olarak zaman içinde nasıl değiştiklerine odaklanıyorlar.

Araştırmalar, yolcuların zamanla küçülme şeklini daha yüksek sıcaklıklara bağlamış olsa da, bilim adamları bunun doğrudan ısı stresinden mi yoksa yükselen sıcaklıkların yem yemeyi zorlaştırmasından mı kaynaklandığından emin değillerdi .

Bilim adamları, zaman içindeki değişikliklerin ne kadarının ısınmayla bağlantılı olduğunu ve ısınmanın bazı türleri veya özellikleri diğerlerinden daha fazla etkileyip etkilemediğini ve ayrıca sıcaklıkla ilgisi olmayan diğer faktörlerin bu etkileri güçlendirip güçlendirmediğini araştırdı.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde geçen hafta yayınlanan çalışma , özellik değişikliklerinin yarısından fazlasının artan sıcaklıklarla bağlantılı olduğunu ve ısınmanın muhtemelen yıllar içinde değişimi tetikleyen en büyük faktör olduğunu buldu. şehirleşme, kirlilik, habitat kaybı ve daha fazlası da özelliklerdeki değişiklikleri etkileyebilir.

“Örneğin, iklim değişikliği, son 50 yılda chiffchaff'ların yumurtalarını altı gün önce bırakmasına neden oldu, ancak diğer bilinmeyen çevresel faktörler ek altı gün daha sağladı, yani toplamda şimdi yumurtalarını yarım asırdan 12 gün önce bıraktılar. önce,” dedi Avustralya'daki James Cook Üniversitesi'nden makalenin baş yazarı Martijn van de Pol .

Programda bu kadar büyük bir değişiklik, civcivlerin doğduğu zaman ile onlar için yiyecek bulunabileceği zaman arasında bir uyumsuzluğa neden olarak ekosistem dengesini bozabilir.

Çalışmaya göre, ortalama olarak, son on yıldaki genel değişimin %57'ye kadarı sıcaklık ısınmasıyla bağlantılı olabilir. 60 kuş türünün yaklaşık %32'sinin vücut koşullarında sıcaklıklara bağlı olarak değişiklikler oldu ve sıcaklıktaki her santigratlık artış için ortalama %0,45'lik bir boyut küçülmesi yaşandı. Yaklaşık %86'sında yumurtlama sürelerinde ve %31'inde yavru sayısında değişiklikler olmuştur.

Araştırmanın baş araştırmacısı Nina McLean, "Birleşik Krallık'taki bahçe ötleğenleri, son yarım yüzyılda ortalama yavru sayısında %26'lık bir düşüş yaşadı, bu da bu türün uzun vadeli kaderi için gerçekten endişe verici" dedi. ANU Biyoloji Araştırma Okulu'ndan . Ancak bu azalmanın sadece yarısı, yani %13'ü iklim değişikliğine atfedilebilir."

Tüm türler aynı şekilde etkilenmiyor. Bazıları, kızılbaşlılar gibi, vücut kondisyonlarını ve yavru sayılarını açıkça arttırıyorlar. Araştırmacılar, farklı türlerin özelliklerinin ne kadar değiştiğinin büyük olasılıkla sıcaklık dışı faktörlere bağlı olduğunu tahmin ediyorlar.

"Çalışma, farklı türlerin neden bu kadar farklı oranlarda değiştiğine dair sağlam temelli bir açıklama sunuyor. Ve bu, sıcaklık duyarlılığı ile değil, sıcaklıkla ilgili olmayan diğer faktörlerle ilgili” dedi, çalışmaya dahil olmayan Tel Aviv Üniversitesi'nden bir ekolojist olan Shahar Dubiner. Dubiner'in araştırması, benzer şekilde, İsrail kuş türlerinin yarısından fazlasının - leylekler gibi Avrupa'dan göç eden pek çok kişi de dahil olmak üzere - şekil ve vücut koşullarında çarpıcı değişiklikler buldu.

Genel olarak, bu, ısınmanın muhtemelen özellik değişikliğine yol açan en büyük faktör olduğu anlamına gelir, ancak oyundaki tek unsur değildir. Diğer bitişik faktörler önceden düşünülenden daha belirgin bir rol oynayabilir - soru, bu diğer sıcaklık dışı faktörlerin ne olduğu ve sıcaklık artışıyla nasıl bağlantılı olduklarıdır.

Bu madde, 'yolcu' anlamındaki hataları düzeltmek için 10 Mart 2022'de değiştirilmiştir. Önceki bir versiyon, yolcuların kırmızı yıldızları içermediğini ve yalnızca kırlangıç ​​​​ailesine atıfta bulunduğunu belirtti. Aslında, kızılbaşlılar da dahil olmak üzere çok daha geniş bir kuş kategorisini kapsar. Araştırmanın toplandığı zaman dilimi de, 90'ların ortasından 60'ların ortalarına kadar düzeltildi.

Ekleme Tarihi: 14 Mar 2022 12:22