Çevre Güncelleme Tarihi: 14 Mar 2022 13:51

Balinaların kıyıya vurduğu Korfu'da neler oluyor?

Sebebi henüz teyit edilmemiş olsa da, yeşil gruplar, üç balinanın daha birçok hayvanın zarar görmesiyle 'buzdağının görünen kısmı' olabileceğinden korkuyor.

Balinaların kıyıya vurduğu Korfu'da neler oluyor?

Korfu'da üç balinanın karaya oturması, fosil yakıtlar için sismik testler konusunda alarm veriyor

Sebebi henüz teyit edilmemiş olsa da, yeşil gruplar, üç balinanın daha birçok hayvanın zarar görmesiyle 'buzdağının görünen kısmı' olabileceğinden korku

Çevre grupları, Korfu'da üç balinanın karaya oturmasını, Yunan adası açıklarındaki sularda petrol ve gaz için yapılan sismik testlere bağladı.

İki Cuvier gagalı balina, 20 Şubat'ta adanın batısındaki Arillas ve Agios Gordios sahillerinde karaya oturmuş halde bulundu. Üçüncü bir gagalı balina, ertesi gün Agios Gordios sahilinde karaya çıktı.

Kurtarma çabalarını koordine etmeye yardımcı olan yerel veteriner Nastazia Koronaki, "Balinaları denize geri çekmek için ilkel halatları kullanan düzinelerce gönüllü beş saatten fazla sürdü" dedi.

Koronaki, Yunanistan'da karaya vuran balinaların bilinmediğini , ancak üç sağlıklı balinanın bu kadar kısa bir süre içinde aynı kıyı şeridinde mahsur kalması olağandışı olduğunu söyledi.

Balinaların karaya oturmasına neyin sebep olduğu belirlenmemiş olsa da, çevre grupları karaya çıkmaların , Korfu kıyı şeridi açıklarında İyon Denizi'nde testler yürüten petrol şirketi Hellenic Petroleum tarafından görevlendirilen bir gemi olan SW Cook ile bağlantılı olduğundan şüpheleniyor . Bu bölge, önemli deniz memelileri alanları olarak belirlenmiş olan Helen hendeğini ve İyon Denizi takımadalarını içerir .

Sismik test, aşağıdaki fosil yakıtları haritalamak için deniz tabanını sürekli olarak hava tabancalarıyla patlatmayı içeren bir petrol ve gaz arama yöntemidir. Bu patlamalar 250 desibelin üzerine çıkabilir. ABD'de kar amacı gütmeyen Ulusal Kaynaklar Savunma Konseyi'ne göre , bu ses seviyelerinin deniz memelileri üzerindeki etkisi “ evlerinde her 10 saniyede bir tekrar tekrar patlayan bir bomba gibi - kaçamadıkları bir ev” gibi.

Araştırmalar, sismik testleri deniz hayvanlarında işitme bozukluğu , beslenmeyle ilgili zorluklar ve iletişim ile etkileşim dahil olmak üzere bir dizi olumsuz etkiyle ilişkilendirmiştir . Derin dalgıçlar olan gagalı balinalarda yapılan araştırmalar, sismik testler ve dekompresyon hastalığı arasında bağlantılar buldu .

Kar amacı gütmeyen OceanCare uluslararası ilişkiler direktörü Nicolas Entrup, balina kıyılarının "muhtemelen buzdağının sadece görünen kısmı" olduğunu söyledi. "Yalnızca balinalar değil, daha birçok hayvan zarar görmüş olabilir. Bu yoğun sese maruz kalan hayvanlar ölebilir ve denizin dibine batabilir.”

Geçen ay, diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlarla birlikte iki çevre örgütü, Yunanistan başbakanına balina kıyılarının nedeni tespit edilene kadar sismik testlerin durdurulması çağrısında bulundu. Greenpeace ayrıca SW Cook'u izlemesi için gemisi Rainbow Warrior III'ü de gönderdi.

WWF Yunanistan iklim sorumlusu Dimitris İbrahim, raporlara göre sismik araştırmalara kıyıya vurmaların ardından ara verildiğini ve SW Cook'un Yunanistan'dan ayrıldığını söyledi.

Hellenic Petroleum, yorum taleplerine yanıt vermedi.

Kıyılar ayrıca İyonya Denizi'ndeki daha büyük petrol ve gaz arama sorunu konusunda farkındalığı artırdı. Karaya oturmuş balinaların fotoğrafları ve videoları sosyal medyada hızla yayılırken, Yunanistan'ın muhalefetteki Syriza partisi mecliste sorular yöneltti.

Korfu'daki bir protesto, çevre aktivistlerini ve turizm endüstrisi çalışanlarını bir araya getirdi. Adada protesto yapanlardan biri olan Giannis Gasteratos, "İnsanlar gerçekten korkuyor çünkü turizmden yaşıyoruz ve bu yerel ekonomiyi mahvedebilir" dedi.

İyon Denizi, herkesin bildiği gibi derin ve tektonik olarak aktiftir, bu da herhangi bir potansiyel petrol ve gaz çıkarımını son derece riskli hale getirebilir.

İbrahim, petrol ve gaz rezervleri tespit edilse bile Yunanistan'ın 2030 yılına kadar bunları kullanacak altyapıya sahip olmayacağını söyledi. “Gelecekte bu kadar uzağa fosil yakıtları çıkarmayı düşünmemiz bile çılgınca. İklim açısından felaket ve Paris anlaşması bağlamında hiçbir anlam ifade etmiyor.”

İbrahim, Yunanistan'daki çevre gözetiminin son birkaç yılda “ciddi şekilde bozulduğunu” söyledi. Sismik testler için gerekli olan tek şey, "özel olan, devlet tarafından onaylanmayan, kamuoyuna danışılmayan ve şirketin yayınlama zorunluluğu olmayan bir çevresel eylem planıdır" dedi.

Greenpeace Yunanistan'ın sözcüsü Kostis Grimanis, sismik araştırmaları "birçok deniz hayvanı için ölüm cezası" olarak nitelendirdi. “Özellikle masmavi denizlerini turizm için kullanan bir ülke için deniz ortamını tehlikeye atmamalısınız. Petrol ve gazın deniz tabanında kalması ve yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmamız gerekiyor.”

Ekleme Tarihi: 14 Mar 2022 13:51