Çevre Güncelleme Tarihi: 26 Mar 2022 12:29

Birçok kuş türü yaklaşık bir ay erken yuva kuruyor ve yumurtluyor

Fosil yakıtların yanması nedeniyle atmosferin ısınması, uzun süredir sarsılmaz görünen bir süreci alt üst ediyor gibi görünüyor. Araştırmaya göre birçok kuş türü yaklaşık bir ay erken yuva kuruyor ve yumurtluyor

Birçok kuş türü yaklaşık bir ay erken yuva kuruyor ve yumurtluyor

Baharın gelişinin görünüşte değişmez ritüelleri vardır - günlerin uzaması, çiçek açan bitkiler ve arıların aktivitesinde bir artış. Ancak, yeni araştırmalar, birçok kuş türünün bir asır öncesine göre neredeyse bir ay önce yuva yapıp yumurtladığını ortaya çıkaran yeni araştırmalarla, baharın başlangıcı şimdi iklim krizi tarafından çarpıtılıyor.

Chicago bölgesinde toplanan yumurta örneklerinden kuşların yuvalanma eğilimlerini analiz eden ABD'li bilim adamları, tarihsel ve modern verilerin bulunduğu 72 türden yaklaşık üçte birinin artık bir öncekinden çok daha erken bir yılda yuva yaptığını buldu.

Araştırmaya göre, mavi alakargalar, sarı ötleğenler ve tarla serçeleri de dahil olmak üzere bu türler, ilk yumurtalarını 100 yıl öncesine göre ortalama 25 gün önce bırakıyor. Fosil yakıtların yanması nedeniyle atmosferin ısınması, uzun zamandır sarsılmaz görünen bir süreci alt üst ediyor gibi görünüyor.

Field Museum'daki kuşların küratörü ve çalışmanın baş yazarı John Bates, “Bunu bulmak şok ediciydi” dedi. “Gördüklerimiz, iklim değişikliğinin kuşların davranışları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu yönüne açıkça işaret ediyor. Etkiler açısından çözmeye çalıştığımız bulmacanın başka bir parçası.”

Journal of Animal Ecology'de yayınlanan çalışma, yaklaşık 1880'den 1920'ye kadar olan bir dönemde toplanan kuş yumurtalarının kayıtlarına dayanıyordu.

Büyük ölçüde, kuş türünü ve yumurtaların toplandığı zamanı tanımlayan elle yazılmış etiketlere sahip yumurta kutularından oluşan bu kayıtlar, Bates'in Field Museum'dan bir meslektaşı olan Bill Strausberger ve Chris Whelan tarafından derlenen modern yuvalama verileriyle karşılaştırıldı. , Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde evrimsel bir ekolojist. Whelan ve ekibi, yüksek yuvalara bakmak için uzun direklere monte edilmiş aynalar kullandı.

Araştırmacılar tarafından oluşturulan bir model, kuşların yuvalama tarihlerini ileri almalarının, yükselen küresel sıcaklıkların önde gelen itici gücü olan atmosferdeki artan karbondioksit seviyeleri ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koydu.

İlkbaharda bitkilerin tomurcuklanması ve böcek sayılarının artması gibi diğer gelişmelere paralel olarak kuşlar ne zaman yuva yapacaklarını seçerler. Doğanın bu etkileşimleri iklim değişikliği tarafından seçilmiyor - ABD'de ayılar kış uykusundan daha erken çıkıyor ve kiraz, şeftali, armut, elma ve erik ağaçları bir zamanlar olduğundan haftalar önce çiçek açıyor. Son araştırmalara göre, Birleşik Krallık'ta bitkiler 1987 ile 2019 arasında 1986'dan önce olduğundan tam bir ay önce çiçek açtı 

Bates, "Eğer bir kuşsanız ve daha erken yuva yapıyorsanız, ilkbaharda hala gelebilecek ve daha sonra bitkileri ve böcekleri etkileyen bu soğuk algınlığı riskine girersiniz" dedi. “Bu, kuşların üreme başarısını etkiler. Yaylar giderek daha değişken hale geliyor ve bu da canını yakıyor.”

Bates, daha fazla araştırma yapılması gerektiğini, ancak mevsimlerin birbirine karışmasının, habitat kaybı ve gelişigüzel pestisit kullanımı gibi diğer faktörlerin yanı sıra birçok kuş türünün azalmasında önemli bir faktör olabileceğini söyledi.

2020'de yapılan bir araştırma , 1970'den bu yana ABD ve Kanada'da yaklaşık 3 milyar kuşun kaybolduğunu ve tüm kuş sayılarının yaklaşık üçte birinin kaybedildiğini ortaya koydu. Araştırmacılar kayıpların "şaşırtıcı" olduğunu ve en şiddetli düşüşlerin serçeler, karatavuklar, ötleğenler ve ispinozlar arasında olduğunu söyledi.

Ekleme Tarihi: 26 Mar 2022 12:29