Çevre Güncelleme Tarihi: 17 Nis 2022 01:18

Bitkilerdeki metal dünya'daki yaşam hakkında ne öğretebilir?

Bu gezegende bizimkinden başka çok fazla zeka var. Bunun iklim çöküşüne uyum sağlamanın anahtarı olacağını anlamak zor olmasa gerek.

Bitkilerdeki metal dünya'daki yaşam hakkında ne öğretebilir?

Son birkaç yıldır kuzey Yunanistan'da metal çiftçiliği yapan araştırmacılarla çalışıyorum. Epirus'taki Pindus dağlarının yükseklerinde, uzak ve güzel bir tarlada, bilim adamları tarafından "hiperakümülatörler" olarak bilinen bir çalı üçlüsü üzerinde deney yapıyorlar: çoğu için toksik olan, doğal olarak metal bakımından zengin topraklarda gelişme kapasitesini geliştirmiş bitkiler. diğer yaşam türleri. Bunu, metali topraktan çekerek ve diğer mahsuller gibi hasat edilebilecekleri yapraklarında ve gövdelerinde saklayarak yaparlar. Nadir metaller için bir kaynak sağlamanın yanı sıra - bu durumda nikel, çinko, alüminyum, kadmiyum ve altın da dahil olmak üzere diğer birçok metal için hiperakümülatörler bulunmasına rağmen - bu bitkiler toprağı iyileştirerek aktif olarak toprağa fayda sağlar ve onu büyümeye uygun hale getirir. diğer mahsuller, ve köklerinde karbonu tecrit ederek. Bir gün, daha yıkıcı ve kirletici madencilik biçimlerinin yerini alabilirler.

Yunanistan'da test edilen üç tesis – Avrupa çapında bir araştırma ağının parçası – bölgeye özgüdür. Sarı çiçek demetleriyle kaplı alçak çalılarda yetişen Alyssum murale , Arnavutluk ve kuzey Yunanistan'a özgüdür; Leptoplax emarginata – yeşil yaprak kümeleri ve beyaz taç yaprakları ile daha uzun ve daha cılız – yalnızca Yunanistan'da bulunur; ve yoğun bir beyaz çiçek tabakasında zeminde dolaşan üçünün en verimlisi olan Bornmuellera tymphaea , yalnızca Pindus'un yamaçlarında bulunur (adı, aralığın en yüksek zirvelerinden biri olan Tymfi Dağı'ndan gelir) .

Bu bitkiler hakkında anlamaya başladığım şey, evrimsel tarihleri ​​ve içinde ortaya çıktıkları toprak, iklim ve daha geniş ekosistem ile yakın ilişkileri sayesinde, belirli bir tür bilgiyi somutlaştırdıklarıdır: bitkilerle bir anlayış ve uyum. İnsanlar binlerce yıldır nadir metal yatakları aradılar ve onlara erişmek için her zamankinden daha şiddetli yollar geliştirdiler, ancak bu bitkiler çok daha uzun süredir varlar ve daha adil ve yenileyici yollar buldular. çok aynı şey. Belki onlardan öğreneceklerimiz vardır.

Son yıllardaki bilimsel araştırmaların bize gösterdiği gibi, hiperakümülatörler, öğrenebileceğimiz tek insan olmayan varlıklar olmaktan çok uzaktır. Balçık kalıplarını ele alalım: mantarlar ve amipler arasında bir yerde, bazı çok zor matematik problemlerini çözmede çok iyi oldukları ortaya çıkan garip, tek hücreli yaratıklar. Çin'deki Lanzhou Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, özellikle canlı bir balçık kalıbı olan Physarum polycephalum'un , birden fazla şehir arasındaki en kısa yolu bulmaya yönelik bir test olan "gezici satıcı" sorununu , herhangi bir süper bilgisayar insanın tasarladığından daha hızlı ve verimli bir şekilde çözebileceğini gösterdi.

İnekler, koyunlar, köpekler ve diğer hayvanların , sismograflara kaydedilen sarsıntılardan önce depremleri tahmin ettiği gösterilmiştir. Kalamarlar ve ahtapotların, nöronlarını , uzuvlarının ve belki de diğer yetilerinin, merkezi olarak kontrol eden bir zihinden bağımsız olarak hareket etmelerine izin verecek şekilde vücutları boyunca yaydıklarını öğrendik . Örümcekler ağlarında bilgi depolarlar ve bunları bir tür genişletilmiş biliş olarak kullanırlar: tamamen vücudun dışında bir zihin. Bilimsel araştırmalardan yeni bir zeka kavramı ortaya çıkıyor: insan zekasının benzersiz olması veya belirli bir dereceli eğrinin zirvesi olması yerine, kendi güçlü yönleri, yeterlilikleri ve uygunlukları olan birçok farklı zeka türü var gibi görünüyor.

Ayrıca, daha önce farkında olmadığımız, insan olmayanlar arasında tüm varlık dünyalarını ve farkındalığı öneren her türlü yeteneği keşfediyoruz. Bitkiler, çıkıyor, duyuyor ve hatırlıyor. Bir deneyde, yapraklarını kemiren tırtılların seslerine, ses kayıt cihazından gelse bile, kimyasal savunmalarla tepki verebildiklerini gösterdiler . Bir diğerinde, rahatsız edildiğinde yapraklarını kıvıran mimoza bitkileri, zararsız olduğu anlaşıldığında kısa bir mesafeye bırakılmayı görmezden gelmeyi ve bu deneyimi bir şekilde içselleştirerek günler veya haftalar sonra test edildiğinde aynı şekilde tepki vermeyi öğrendi. Bu arada, orman tabanının altında, ağaçların ticaretine ve sohbetlerine özel hale geldik. Köklerini birbirine bağlayan mantar ağları aracılığıyla aileler ve türler arasında besin ve bilgi alışverişi yaptıkları için, henüz yeni anlamaya başladığımız şekillerde. Bunlar da zeka türleridir: ve diğer şeylerin yanı sıra, diğer türlerin yaşamı tehdit eden olaylardan sağ çıkmayı öğrendikleri yoldur.

İklim çöküşünü – ve karşılaştığımız tüm diğer karışık krizleri – hafifletme ve uyum sağlama mücadelesinde, yerli bilgi sistemlerinden kendi tüketimimizdeki ve yaşam kalıplarımızdaki değişikliklere kadar dünyayı bilmenin ve hareket etmenin diğer yollarını tanımaya başlıyoruz. , daha sıcak, daha ıslak ve daha çelişkili bir gezegende hayatta kalmak ve gelişmek için hayati öneme sahiptir. Bu hayatta kalmanın sadece kendi yeteneklerimize ve icatlarımıza değil, aynı zamanda gezegeni paylaştığımız diğer türlerin hayatta kalmasına da bağlı olduğunu biliyoruz. Halihazırda meydana gelmekte olan biyoçeşitliliğin çöküşü, bizim de bağımlı olduğumuz tüm ekosistemlerin çöküşünü engellememizi zorlaştırıyor: ekinlerin tozlaşması için, hastalıklara karşı direnç için, güvenli ve yeterli gıda için, yangınlardan ve diğer doğal koşullardan korunmak için. afetler. Birlikte büyüyeceğiz ya da hiç gelişmeyeceğiz.

Hayvanların, bitkilerin ve diğerlerinin sahip olduğu derin bilgi – zekalarını söylemeye başlamalıyız – onları korumamız ve korumamız için başka bir nedendir. Ama bundan daha fazlası: onları dinlemeli, onlardan öğrenmeli ve onlarla birlikte çalışmalıyız. Örneğin hiperakümülatör bitkiler bize gezegenden ihtiyacımız olanı almanın başka yolları olduğunu gösteriyor; ayrıca, onları soya fasulyesi veya palmiye yağı gibi başka bir tarımsal-endüstriyel kaynağa dönüştürmek de aynı derecede zarar verici olacağından, çıkarmamız gereken şeylerin sınırları olduğunu bize hatırlatıyorlar. Bu gezegende zeki olmanın başka yolları olduğu bilgisi, kendimizin önemini ve faydasını yeniden değerlendirmemizi sağlamalıdır. Başka dünyalar sadece mümkün değil, baştan beri etrafımızda büyüyorlar.

James Bridle bir yazar ve sanatçıdır ve Ways of Being: Beyond Human Intelligence'ın yazarıdır.

Ekleme Tarihi: 17 Nis 2022 01:18