Çevre Güncelleme Tarihi: 5 Nis 2022 13:42

Dünya hiç olmadığı kadar sıcak olacak

Bilim adamları, 1,5 derecelik ısınmanın artık neredeyse kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar. Dünya ne zaman 1.5 derece küresel ısınmaya ulaşacak?

Dünya hiç olmadığı kadar sıcak olacak

Her biri 1.5C küresel ısınma artık neredeyse kaçınılmaz ve ne yaparsak yapalım 2035 civarında bir yere ulaşacağız. Önümüzdeki 30 yıl içinde net sıfır emisyona ulaşsak bile, 2070'e kadar en azından bu ısınma seviyesinde kalacağımızı öne süren en son iklim projeksiyonlarından çıkan sonuç bu.

Almanya, Hamburg'daki Max Planck Meteoroloji Enstitüsü'nden Jochem Marotzke, “Küresel ısınmanın 1,5 derecenin altında kalmak şu anda makul değil” diyor.

Weather dergisinde yayınlanan ve yakın tarihli Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporundaki verilere dayanan hesaplamalar, 1850-1900 dönemi için gelecekteki küresel ısınmayı ortalama sıcaklığa göre gösteriyor. Yıllık ortalama küresel sıcaklık (2001-20), taban çizgisinin 0,99C üzerindeydi, projeksiyonlar, takip ettiğimiz emisyon senaryosuna bağlı olarak dünyanın 2090 yılına kadar 1,4C ile 4,4C arasında daha sıcak olabileceğini gösteriyor.

Emisyonlar mevcut yüksek seviyelerinde kalırsa, yüzyılın ortasına kadar sanayi öncesi seviyelerin 2C üzerine çıkmayı bekleyebiliriz. Ancak emisyonlar hızlı bir şekilde dizginlenir ve yaklaşık 2070 yılına kadar net sıfıra ulaşırsa – düşük emisyon senaryosu – o zaman 2C ısıtmadan kaçınma konusunda makul ölçüde emin olabiliriz.

Bununla birlikte, son yıllarda artan sera gazı emisyonları, tüm durakları kaldıracak ve emisyonları olabildiğince hızlı kesecek olsak bile, 2010 ile 2045 arasında en az 0,5 C ısıtmayı “pişirdiğimiz” anlamına geliyor.

1.5C'lik ısınmadan kaçınmak için hala zayıf bir şans var, ancak bu ancak çok düşük emisyon senaryosunu takip edersek gerçekleşebilir - bu sayede karbondioksit emisyonları 30 yıl içinde sıfıra düşer - ve iklim sistemi bizim lehimize çalışır.

Marotzke, "Karbondioksite duyarlılık ve tarihi emisyonlardan kaynaklanan ısınma, belirsizlik aralığının alt ucunda olmalıdır" diyor.

Ve karbondioksit emisyonlarını durdurmak küresel sıcaklıkları stabilize etmemizi sağlayacak olsa da, küresel sıcaklıkta bir düşüş sağlamak istiyorsak tüm sera gazı emisyonlarını durdurmamız gerekecek. Exeter, İngiltere'deki Met Office Hadley Center'dan ortak yazar Chris Jones, “Tarımdan kaynaklanan metan gibi bazı emisyonları azaltmak çok daha zordur” diyor.

Küresel ısınmanın etkisi şimdiden daha yoğun ve sık görülen aşırı hava olayları şeklinde hissediliyor. Son haftalarda Antarktika'daki sıcak hava dalgasından, geçen Temmuz ayında Avrupa'da meydana gelen feci sellere kadar , araştırmacılar, görülen aşırı hava koşullarının çoğunun insan sera gazı emisyonlarına atfedilebileceğinden giderek daha fazla eminler.

Daha fazla ısınmanın ve dolayısıyla daha yoğun ve sık görülen aşırı hava olaylarının yolda olduğunu kabul etmek, hafifletme önlemlerini her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Marotzke, “Yoksulluk nedeniyle kendilerini koruyamayan topluluklar için aşırı hava koşullarından kaynaklanan risk önemli ölçüde artıyor” diyor. Bu, okyanusun küresel ısınmaya gecikmeli tepkisi nedeniyle yüzyıllar boyunca yükselen deniz seviyelerinin etkisiyle uğraşmak zorunda kalacak olan alçakta yatan ülkeler için özellikle doğrudur.

Almanya gibi bazı bölgeler, halihazırda 1,5C'den fazla uzun süreli ısıtma yaşamıştır ve önümüzdeki yıllarda, herhangi bir yılın 1,5C işaretini geçme şansı giderek daha olası hale gelecektir.

Met Office'ten Doug Smith, "En son tahminler , önümüzdeki beş yıl içinde geçici olarak 1.5C'yi aşma şansının %40 olduğunu gösteriyor" diyor.

Ama hepsi kaybolmaz. Jones, “Hükümetler aktif olarak onları takip etmeyi seçerse, Paris anlaşmasının hedeflerine ulaşacak kesinlikle yollar var” diyor. 1.5C ve 2C ısıtmanın, ötesinde dünyanın bittiği eşikler olmadığını vurguluyor.

"Örneğin, 2C'yi kaçırsak bile, o zaman 2.5C'ye ulaşmak hala uygulanabilir ve 3C veya 4C'den çok daha iyi. Etkilerin şiddeti ısınma seviyesiyle birlikte artıyor, ancak 'güvenli' ve 'tehlikeli' arasında gerçek bir eşik yok, sadece kademeli bir kötüleşme var” diyor. "Gelecek hala bizim elimizde ve hala en kötüsünü önleyebiliriz."

Ekleme Tarihi: 5 Nis 2022 13:42