Çevre Güncelleme Tarihi: 11 Mar 2022 15:55

Dünyadaki sellerle ilgili Aborijin kayıtlarındaki gizli bilgi

Aborijin kayıtları, binlerce yıl boyunca ölümlere neden olan ve güçlü su yollarının akışını değiştiren dramatik fırtınaları ve sel baskınlarını hatırlatıyor.

Dünyadaki sellerle ilgili Aborijin kayıtlarındaki gizli bilgi

Avustralya kıtasının doğusunda insani ve çevresel hasara yol açan feci sel, “ benzeri görülmemiş ” ve nesilde bir, hatta 1000 yılda bir gerçekleşen bir olay olarak etiketleniyor .

Bin yıl. Bir nesil. Hepsi bu kıtada hükümlü/yerleşimci/sömürge – ya da daha sonra göçmen – stoktan gelen Avustralyalıların bilincinde çok fazla zaman oluşturuyor.

36 kişinin ölümüne neden olan 1934'teki Melbourne sellerinin, 1893'teki Brisbane sellerinin ve hatta -bir esnada- 1801, 1806 ve 1809'daki korkunç Hawkesbury Nehri tufanlarının nesiller boyu aktarılan aile hikayeleri olabilir .

Aborijin ve Torres Strait Islander'da ekolojik bilgi, aile hafızası ve duyarlılığı - sürekli modern insan yerleşiminin 60.000 yıl öncesine kadar uzandığı bir kıtada - bu olaylar fiilen yakın tarihtir.

Onlarca yıllık dramatik ekolojik ve jeolojik olaylar -yangınlar, seller, depremler ve fırtınalar- bağlamları olarak, güçlü su yollarının gidişatını bataklığa çevirerek ve geniş bitki örtüsü alanlarını yakarak, öldürerek ve iç göçü zorlayarak farklı ulusları etkileyen olaylara sahiptirler. çeşitli milletlerden insanlar.

Henry Haydon – romancı, sanatçı, sınır insanı ve antropolog – Avustralya'da 1845'e kadar geçirdiği beş yıl boyunca Victoria'daki çeşitli kabilelerle arkadaş oldu. Onların dilini ve tarihini öğrendi.

1846 tarihli kitabında – Avustralya'da Beş Yıllık Deneyim Felix, Erken Yerleşimi ve Şimdiki Konumunun Kısa Bir Hesabını İçeren, Göç Edenler İçin İlginç Birçok Özellikle – Haydon, Victoria'nın ana körfezinin 10.000'den fazla yıllık hikayesini anlattı ( Son buzul çağından sonra suyla dolan Port Phillip Körfezi olarak bilinir hale geldi.

"Ülkenin bu bölümünün yerlileri arasında, şu anda Port Phillip körfezinin kapladığı alanın tamamının bir zamanlar kuru kara olduğu ve doğal sınırını aşan denizin, Karadeniz'in bir bölümünden fırladığına dair bir gelenek vardır" diye yazdı. kıyı şimdi limanın girişini oluşturuyor ve tüm ülkeyi sular altında bıraktı ve çok sayıda insanı boğdu.”

Körfez, girişi kum ve silt ile kapatılıp Bass Boğazı'ndan karantinaya alındığında (kalbinde küçük bir tuzlu göl hariç) tekrar kurudu. Belki de 1000 yıldan daha kısa bir süre önce yeniden dolduruldu.

Son yıllarda, bazı olağanüstü akademik çalışmalar, Aborijin sözlü tarihine (ve dans, şarkı ve görsel sanatlar dahil olmak üzere diğer hikaye anlatımı veya deneyimsel kayıt biçimlerine) ilişkin ayrıntılı antropolojik çalışmaları, buzul sonrası deniz seviyesindeki yükselmelerin en az 7.000 yıl öncesine ait bilimsel incelemeleriyle birleştirdi. .

2015 tarihli bir makalede , Patrick Nunn ve Nicholas Reid, Avustralya kıyılarındaki 21 yerden Yerli hikayelerini derlediler ve bunları deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili bilimsel verilerle karşılaştırdılar.

Bilimsel fikir birliğinin “belirli olayların/kişilerin hatıralarının genellikle 500-800 yıldan fazla hayatta kalamayacağı” gibi göründüğünü, ancak Aborijin halklarının işgal öncesi uzun karşılaştırmalı kültürel küresel izolasyonunu, geleneksel bilgiye ve nesiller arası aktarıma eleştirel olarak güvenmelerini yazdılar. ve ülkeye olan yoğun bağlılıkları, “olayların/insanların anılarına… birden fazla nesil boyunca devam edebilmeleri için en iyi şansı” verdi.

Buldukları kıyı sel deneyimleri, hem anlatılar hem de mitler olarak aktarıldı - Aborjin ve Torres Boğazı Adalı halklarının geleneksel inançları ve kozmolojisinin merkezinde yer alan yaratılışçı ruhları ve hayvanları içeren hikayeler.

Açıkta kalan en geniş kıta sahanlığı kütlesi, Carpentaria Körfezi'ndeki Arnhem Land açıklarındaydı - bir zamanlar son buzul maksimumu olan Nunn ve Reid'in yeniden sayımı sırasında Avustralya ve Yeni Gine'yi birbirine bağlayan bir kara köprüsünün içindeki bir göl.

“Carpentaria Körfezi'nin güney kesimindeki Wellesley Adaları'nın Aborijin sakinleri, 'ataların kutsal tarihlerine detaylandırılmış adalar arasında açılan kanalların sözlü hesaplarını' içeren zengin bir sözlü gelenek grubuna sahiptir ... Wellesley Adaları'nın bir anakara yarımadasının parçası olduğu, ancak daha sonra Garn-guur adlı 'martı kadın' salını boynunda ileri geri sürükleyerek salının su altında kalmasına ve adaların oluşmasına neden olduğu bir zamandı. Bu temaya sahip hikayelere, Wellesley grubundaki en az beş adanın oluşumunu açıklamak için anlatılıyor.”

Ayrıca, bölgenin geleneksel sahipleri olan Woiwurrung kabilelerinden birinden 1859 Victoria dönemi parlamento komitesine “Aborjinler üzerine” bir anekdot (muhtemelen Port Phillip Körfezi'nin en son sel baskınına atıfta bulunarak) anlatıyorlar.

“'Çok uzun zaman önce ... erkekler körfezin bizim tarafımızdan [doğuda] Geelong'a [batıda] kuru ayakla geçebilirdi.' Bir kasırgayı -ağaçların eğilip büküldüğünü- tarif ettiler, sonra dünya battı ve deniz, bugün olduğu gibi, boşluklar geniş ve derinleşene kadar kafalardan içeri girdi."

Bu, Avustralya'daki yerleşimcilerde ekolojik veya jeolojik olarak emsalsiz olabilecek şeyin, kıta tarihöncesi ve (Aborijin ve Torres Strait Islander) homo sapiens bağlamında, neredeyse kesinlikle böyle olmadığını gösteriyor. zamanı anlamlandırmak mümkündür.

Yeni Güney Galler'in (zaten kuru olan) Willandra Gölleri bölgesinde ayrıntılı bir şekilde gömülmeden önce İbrahim'den en az 36.000 yıl önce yaşamış olan "Mungo Adamı" ve onun insan başlangıçlarıyla olan kozmolojik bağı üzerinde düşünmek, neredeyse zihni değiştiren bir bağlamdır. Ekoloji, coğrafya ve doğal afetlerin yaşanmış deneyimlerini burada görüntüleyin.

Ancak doğal afetler de dahil olmak üzere bu kıtada yaşanan tüm deneyimlerin (daha yakın tarihli olanın nedeninin kısmen insan kaynaklı iklim değişikliği olmasına rağmen) insanlık kadar eski bir sürekliliğin parçası olduğu kaçınılmaz ve zengin bir gerçektir.

Ekleme Tarihi: 11 Mar 2022 15:55