Çevre Güncelleme Tarihi: 18 Nis 2022 20:32

Dünyadaki Tohum Bankaları ve Yerleri

İklim çöküşü ve dünya çapındaki çatışmalar gıda sistemini riske atmaya devam ederken, Kuzey Kutbu'ndan Lübnan'a kadar olan tohum bankaları biyolojik çeşitliliği korumaya çalışıyor

Dünyadaki Tohum Bankaları ve Yerleri

İklim krizi ve küresel çatışmalardan kaynaklanan riskler arttıkça, tohum bankaları giderek dünya çapında bir gıda krizini önleyebilecek paha biçilmez bir kaynak olarak görülüyor. Dünyadaki her beş bitki türünden ikisi yok olma riskiyle karşı karşıya ve araştırmacılar gezegenimizde en az 200.000 yenilebilir bitki türü olduğunu tahmin etseler de, insanlığın kalori alımının yarısından fazlasının yalnızca üç tanesine (mısır, pirinç ve buğday) bağlıyız. .

Bilimsel araştırma, eğitim, türlerin korunması ve Yerli kültürlerin korunması için paha biçilmez olan bitki türlerinin koleksiyonlarını barındıran dünya çapında yaklaşık 1.700 tohum bankası veya gen bankası vardır .

Global Crop Diversity Trust'ın yönetici direktörü Stefan Schmitz, "İlk bakışta tohumlar çok fazla görünmeyebilir, ancak onların içinde gelecekteki gıda ve beslenme güvenliğimizin temeli ve açlığın olmadığı bir dünya olasılığı yatıyor" dedi. gıda güvenliği için ürün çeşitliliğini korumaya adanmış bir organizasyon. “İyi finanse edilen, iyi yönetilen tohum bankaları, iklim krizinin küresel olarak tarımımız üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için kritik öneme sahip.”

Hedefi hızla azalırken biyolojik çeşitliliği korumak olan dünyanın en önemli tohum bankalarından bazılarına göz atıyoruz.

Kıyamet günü kasası Svalbard Küresel Tohum Kasası, Norveç

“Kıyamet kasası” veya “Nuh'un tohum gemisi” olarak adlandırılan Svalbard Küresel Tohum Kasası , dünyadaki diğer bankalarda bulunan her tohumun bir kopyasını içermeyi amaçlıyor. Konumu kasıtlı olarak uzak, Svalbard takımadalarında, anakara Norveç ile kuzey kutbunun ortasında yer alıyor. Umut, tonozun içine gömüldüğü permafrost ve yoğun kayanın, 2017'de bölgedeki yüksek sıcaklıklardan sonra eriyen su tarafından ihlal edilmiş olmasına rağmen, tohum örneklerinin donmuş halde kalmasını sağlamasıdır.

'Kıyamet günü kasası' olarak adlandırılan Svalbard Küresel Tohum Kasası, dünyadaki diğer bankalarda bulunan her tohumun bir kopyasını içermeyi amaçlıyor.

Dağın içinde bir tünel, yaklaşık 6.000 farklı bitki türüne ait 1.14m'den fazla tohum örneğini içeren depolara açılmaktadır.

Tohum kasası, Svalbard takımadalarında, anakara Norveç ile kuzey kutbunun tam ortasında yer almaktadır. Umut, soğutma odasının arızalanması durumunda permafrost'un tohum örneklerinin donmuş kalmasını sağlamasıdır.

Kasa, Norveç hükümetine aittir, ancak küresel topluluğa hizmet eder. Gıda güvenliği için ürün çeşitliliğini korumaya adanmış bir kuruluş olan Global Crop Diversity Trust'ın desteğiyle yönetilmektedir.

Svalbard 4,5 milyona kadar ürün ve 2,5 milyar tohum depolayabilir. Yaklaşık 6.000 farklı bitki türünden 1.14m'den fazla tohum örneğini barındırır.

Küresel topluluğa hizmet etmesine rağmen, tohum kasası Norveç hükümetine aittir ve gıda güvenliği için ürün çeşitliliğini korumaya adanmış bir kuruluş olan Global Crop Diversity Trust'ın desteğiyle yönetilmektedir.

Schmitz, "Yangın, deprem veya sel gibi çatışmalar veya doğal afetler tarafından tahrip edilen gen bankalarının koleksiyonları, bu tohumların kopyalarını Svalbard'dan alarak geri yüklenebilir" dedi. "Böyle bir tesis olmadan gelecekteki gıda arzımızın güvenliğini riske atacağımıza şüphe yok."

Suriye savaşından kaçan tohum bankası

Aslen Halep merkezli, Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırmalar Merkezi (ICARDA) gen bankası, Suriye savaşının kurbanı oldu ve 2012'de kapanmak zorunda kaldı. Kullandığı Svalbard'dan bugüne kadar çekilen tek kurumdur. Lübnan ve Fas arasında bölünmüş olan koleksiyonunu yeniden inşa etmek için. ICARDA Lübnan, Ürdün ve Filistin ülke müdürü Hassan Machlab, “Bizim için çok değerliydi” dedi. "Bu koleksiyona fiyat biçemezsiniz."

Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA), yağmur suyunu yönlendirmek ve depolamak için su toplama havzaları geliştirdi.

ICARDA'nın gen bankasının genel merkezi Halep'teydi. Suriye savaşının bir zayiatı oldu ve 2012'de kapanmak zorunda kaldı.

Merkez, Lübnan'ın Beyrut kentinde geçici bir karargah kurdu. Bunu yapan tek kurum olan Svalbard'dan para çekerek tohum bankasını yeniden inşa etti.

Mısır'daki bir ICARDA test sahasında, bir çiftçi ailesi yerel bilgiler sağlıyor. Merkez, Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika'nın yanı sıra Batı ve Güney Asya'da atölye çalışmaları düzenliyor.

Machlab, kuruluşun tohum bankasını, mahsulleri küresel olarak iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılan, daha yüksek verim ve daha iyi hastalık direncine sahip yeni çeşitler üreten bir “genetik materyal denizi” olarak tanımlıyor.

Lübnan operasyonu ağırlıklı olarak hububat ve baklagillerin yabani akrabalarını korumaya adanmıştır. "Vahşi akrabalar, bu kadar uzun süre farklı iklim koşullarına adapte oldular ve her zaman keşfetmeye çalıştığımız çok ilginç genlere sahipler" dedi. “[Bu] genler, verimi artırarak, iklim değişikliğine veya su kıtlığına uyum sağlayarak gıda üretimini iyileştirmek için faydalı olabilir.”

Şubat ayında ICARDA, Svalbard tohum bankasına 8.000 numune yatırdı.

Gezegendeki en biyolojik çeşitliliğe sahip yer

Millenium Tohum Bankası, Sussex, Birleşik Krallık

2000 yılında başlatılan ve İngiltere'nin Sussex kırsalında bulunan Millenium Tohum Bankası, dünyadaki en çeşitli yabani bitki genetik kaynağı olarak kabul edilir.

Sel, bomba ve radyasyona dayanıklı kasalarda , yaklaşık 40.000 türe ait 2.4 milyardan fazla tohumdan oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor . Millennium Tohum Bankası, Birleşik Krallık'taki neredeyse tüm yerli bitki türlerinin tohumlarını ve 189 ülke ve bölgeden gelen koleksiyonları içerir ve dünyadaki yabani bitki türlerinin yaklaşık %16'sını depolar.

İngiltere, Sussex kırsalındaki Millenium Tohum Bankası, dünyadaki en çeşitli yabani bitki genetik kaynağı olarak kabul edilir.

Yeraltı mahzenleri sele, bombaya ve radyasyona dayanıklıdır ve yaklaşık 40.000 türden 2,4 milyardan fazla tohum koleksiyonunu barındırır.

Kasaların içinde, tohum işleme yardımcılarından oluşan ekipler, depolamaya hazırlamak için tohumları kurutur ve dondurur.

İşlenen tohumlar daha sonra sıfır altı bölmelerde saklanır. Tohum bankası, dünyadaki yabani bitki türlerinin yaklaşık %16'sını depolar.

MSB ayrıca tohumların botanik bahçıvanlar tarafından yetiştirildiği ve beslendiği bir dizi sera içerir.

2011 ve 2021 yılları arasında Norveç hükümeti ve Crop Trust ile muz, fasulye, bezelye, havuç ve elma gibi öncelikli mahsullerin yabani akrabalarını korumayı ve kullanmayı amaçlayan bir girişim olan “ mahsul yabani akrabaları projesi ” konusunda işbirliği yaptı. dünyanın gelecekteki gıda kaynaklarının sağlanmasına yardımcı olmak için. Crop Trust'a göre , proje sırasında 100'den fazla bilim insanı “dünyanın biyolojik çeşitlilikteki 'sıcak noktalarından' – aksi takdirde sonsuza kadar kaybolabilecek çeşitlilikten” yaklaşık 4500 tohum örneği topladı .

Dünyanın ilk tohum bankası

Vavilov Enstitüsü, St Petersburg , Rusya

Rusya'nın St Petersburg kentinde bulunan ve dünyanın en eski tohum bankalarından biri olarak kabul edilen Vavilov Bitki Endüstrisi Araştırma Enstitüsü, mahsul çeşitliliğinin korunmasında öncü olan Rus botanikçi Nikolai Vavilov tarafından 100 yıldan fazla bir süre önce kuruldu.

Enstitü, 1940'ların başındaki Leningrad kuşatması sırasında neredeyse ortadan kayboldu, ancak o noktada 15 yıldan fazla bir süredir topladıkları türleri koruyan bir grup bilim adamı tarafından kurtarıldı.

Rusya'nın St Petersburg kentinde bulunan ve 1921'de kurulan Vavilov Bitki Endüstrisi Enstitüsü, dünyanın bilinen en eski tohum bankalarından biri olarak kabul ediliyor.

Vavilov'un tohumlarının çoğu, soğuk hava deposu olmasına rağmen, metal kutularda oda sıcaklığında saklanır.

Güneydoğu Fransa'daki Vavilov kış bahçesi bahçesi, yalnızca beş ila yedi yıl süren ve ekilmesi gereken tohumlardan yetiştirilir.

Yeni bitkiler yetiştirildikten sonra tohumlar toplanır ve Vavilov bankasında restore edilir.

Müze ve kütüphane, bankanın tarihini ve bitki örnekleri koleksiyonlarını gösterir.

uşatmanın sonunda, dokuzu korudukları mahsulleri yemek ve yok etmek yerine açlıktan öldü. Vavilov'un kendisi de 1943'te hapishanede açlıktan öldü .

Bugün, Vavilov Enstitüsü , 1970'lerde iç savaşlar sırasında neredeyse yok olan Etiyopya buğdayı gibi, aksi takdirde kalıcı olarak kaybolabilecek mahsullerin tohumları da dahil olmak üzere 325.000'den fazla tohum örneğini barındırıyor.

Dünyanın en büyük tohum bankası

Genetik Kaynakları Koruma Ulusal Laboratuvarı, Fort Collins, Colorado

Fort Collins'deki Ulusal Genetik Kaynakları Koruma Laboratuvarı, ABD Tarım Bakanlığı tarafından işletilmektedir ve ABD'deki genetik bitki materyalinin yedeği olarak hizmet vermektedir. %50'si kriyojenik tanklarda tutulabilen 1.5m numune saklama kapasitesi ile şu anda 12.000'e yakın bitki türünden 500.000'den fazla genetik materyal örneğini barındırmaktadır.

Colorado, Fort Collins'deki Ulusal Genetik Kaynakları Koruma Laboratuvarı, dünyanın en büyük tohum bankasıdır.

Tesis, %50'si kriyojenik tanklarda tutulabilen 1.5m numune depolama kapasitesine sahiptir.

Test tesislerindeki laboratuvar teknisyenleri, tohumların ve örneklerin hala hayatta olduklarından emin olmak için kontrol ediyor. Tohum bankası, yaklaşık 12.000 türden 500.000'den fazla genetik materyal örneğini barındırıyor.

Bankadaki tohumlar genellikle araştırma ve eğitim için bilim insanlarına dağıtılır ve hastalık direncini önlemek ve tedavi etmek için kullanılır.

Fort Collins merkezli bankadaki tohumlar genellikle araştırma ve eğitim için bilim insanlarına dağıtılır ve ayrıca hastalık direncini önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. 1980'lerde, bu bankanın tohumları, Teksas'taki bir Rus buğday yaprak biti zararlısının üstesinden gelmeye yardımcı oldu, birkaç örneğin yaprak bitine karşı dirençli olduğu ve istilayı kontrol etmek için etkilenen buğday bitkilerine ekildiği zaman.

Yerli bir kültürü koruyan tohum bankası

Patates Parkı, Pisac, Peru

İnkaların Kutsal Vadisi'nde yer alan kırsal bir köy olan Peru, Pisac'ta bulunan Patates Parkı, eşsiz bir tohum bankasıdır.

Yerel Yerli topluluklar tarafından yönetilen park, mısır ve kinoa dahil olmak üzere geniş bir And mahsulü yelpazesini muhafaza ediyor, ancak dünyada bilinen 4.000 patates çeşidinden yaklaşık 2.300'ünü ve 200'den fazla yabani türün 23'ünü barındıran patateslere özel bir odaklanmaya sahip . şu anda insanlığın bildiği patatesler. Arkeologlar, patatesin ilk kez yaklaşık 8.000 yıl önce Bolivya ve Peru sınırındaki Titicaca Gölü kıyısında evcilleştirildiğine inanıyor.

Peru, Pisac'taki - İnkaların Kutsal Vadisi'ndeki - Patates Parkı, yerel Yerli topluluklar tarafından yönetiliyor ve patateslere özel bir odaklanıyor.

Patates Parkı aslında patateslerdeki biyoçeşitliliği korumak için bir araya gelmiş altı farklı topluluktur. Parkta dünyada bilinen 2.300'e yakın patates çeşidi bulunuyor.

Parkın ekonomik kolektiflerinden biri, patates arariwaları veya 'patateslerin koruyucuları' ve Sipaswarmi şifalı bitkiler kolektifini içerir.

Küresel gıda arzını koruma hedefinin bir parçası olarak Svalbard'a 750 tohum bırakan Patates Parkı'nı kutlamak için bir tören düzenlendi.

Park, iklim değişikliğinin komplikasyonlarına karşı dirençli olacak patates çeşitleri geliştirmek için kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve bilim adamlarıyla birlikte çalışıyor.

Patates Parkı, değerli mahsullerin genetik materyalini korumak için önemli bir proje olmasının yanı sıra, altı topluluğun ve bu parka ev sahipliği yapan 6.000'den fazla insanın Yerli mirasını korumak için kritik bir bölgedir .

Ekleme Tarihi: 18 Nis 2022 20:32