Çevre Güncelleme Tarihi: 21 Nis 2022 00:53

Ekvador'da 40 yıldır soyu tükendiğine inanılan kır çiçeği görüldü

Yüzyılın sonlarında Ekvador'un batısındaki kapsamlı ormansızlaşmadan sonra Gasteranthus neslinin tükendiği varsayılmıştı. Son görülmesinden 40 yıl sonra bulundu

Ekvador'da 40 yıldır soyu tükendiğine inanılan kır çiçeği görüldü

Uzun zamandır neslinin tükendiğine inanılan bir Güney Amerika kır çiçeği yeniden keşfedildi.

Gasteranthus yokoluşu , biyologlar tarafından And Dağları'nın eteklerinde ve Ekvador'un Centinela bölgesindeki orman kalıntılarında , son görülmesinden yaklaşık 40 yıl sonra bulundu.

20. yüzyılın sonlarında Ekvador'un batısındaki kapsamlı ormansızlaşma, bilim adamlarının ona bu adı vermesinin nedeni olan Gasteranthus nesli tükenmiş de dahil olmak üzere bir dizi bitki türünün varsayılan neslinin tükenmesine yol açtı.

Ekvador'un batı yarısındaki ormanların %97'sinden fazlasının yok edildiğine veya Centinela Sırtı'nın çoğu da dahil olmak üzere tarım arazisine dönüştürüldüğüne dair raporlara rağmen, araştırmacılar, bozulmamış birincil yağmur ormanlarını belirlemek için uydu görüntülerini tarayarak geçen yaz aramaya başladılar.

Keşfin arkasındaki araştırmacılardan biri olan Nigel CA Pitman, "Centinela tropik botanikçiler için efsanevi bir yer" dedi. "Fakat alandaki en iyi insanlar tarafından tanımlandığı için, kimse bilimi gerçekten iki kez kontrol etmedi. Ormanın gittiğini ve o şeylerin neslinin tükendiğini doğrulamak için kimse geri dönmedi.

"Kalbimizi kıracağını düşünerek Centinela'ya girdik ve sonunda aşık olduk."

Tropikal kır çiçeği, neon-turuncu yaprakları ve tozlayıcıların girip çıkabileceği büyük alt kese ile karakterize edilir.

Araştırmacılar, sadece kurutulmuş herbaryum örneklerinin görüntülerini, çizimleri ve referans için yazılı bir açıklamayı kullanarak, aramanın ilk birkaç saati içinde bitkiyi tanımladılar.

Nadir kalan bitkilere zarar vermemeye dikkat ederek, bir taksonomik uzmandan kimliğinin onayını almadan önce fotoğraf çektiler ve düşen çiçeklerden bazılarını topladılar.

Nesli tükenmekte olan durumuna rağmen, Gasteranthus Extentus adını koruyacaktır.

Araştırma grubu, Centinelan çiçeklerinin yaşadığı kalan parçaların bir kısmını korumak için şimdi Ekvadorlu korumacılarla birlikte çalışıyor.

Field Museum'da doktora sonrası araştırmacı olan Dawson White, "Bu çiçeği yeniden keşfetmek, en kötü biyolojik çeşitlilik senaryolarını bile tersine çevirmek için çok geç olmadığını ve en küçük, en bozulmuş alanları bile korumanın değerli olduğunu gösteriyor" dedi. Chicago ve PhytoKeys dergisinde yayınlanan makalenin ortak baş yazarı .

"Yeni türler hala bulunuyor ve neslinin tükenme eşiğinde olan birçok şeyi hala kurtarabiliriz."

Ekleme Tarihi: 21 Nis 2022 00:53